Ovnbagte kartofler med aioli-creme, persille og smørristede pistacienødder

Ovnbagte kartofler med hvidløgscreme, persille og smørristede pistacienødder

Åh jeg har virkelig virkelig virkelig glædet mig til at dele denne opskrift med jer. Det er ovnbagte kartofler med aioli-creme, masser af frisk persille og smørristede pistacienødder med røget paprika. Jeg var sammen med nogle venner for et par uger siden, hvor vi udvalgte en lille håndfuld opskrifter fra mine kogebøger, og der lavede vi blandt andet en variant af denne opskrift fra Ottolenghi.

Opskrift på ovnbagte kartofler med aioli-creme

Mange af os har nok smagt ovnbagte kartofler med aioli før. Det er en traditionel del af spansk tapas kaldet patatas con aioli, og det smager så godt. Lidt som pommes frites med mayo – bare på en anden måde. Her er aiolien rørt op med creme fraiche for en lidt lettere creme og hældt ud på en fad. Bagte kartofler i ovnen kender du nok godt, og de er vendt med masser af frisk persille og lagt oven på hvidløgscremen. Øverst er drysset pistacienødder, der er ristet i lidt smør og røget paprika. Det giver et anderledes og lidt overraskende twist.

Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve mine ovnbagte søde kartofler med hvidløgs-fetacreme, græsk kartoffelsalat med peberfrugt og oliven eller knuste kartofler med hvidløgssmør og parmesan.

Ovnbagte kartofler med aioli-creme, persille og smørristede pistacienødder
Ovnbagte kartofler med aioli-creme, persille og smørristede pistacienødder

Bagte kartofler med hvidløgscreme a la Ottolenghi

Som sagt har jeg inspirationen til dette kartoffeltilbehør fra den britisk/israelske kok Yotam Ottolenghi, og hvis du ikke kender hans kogebøger, har de min største anbefaling. Han laver normalt denne ret med pinjekerner i stedet for pistacienødder, græsk yoghurt i stedet for creme fraiche og en del mere hvidløg. Lad mig sige det sådan, at jeg smagte af hvidløg i flere dage. Haha! Så det har jeg skuet lidt ned for. Ligesom jeg har skruet på nogle af mængderne og tiderne.

Hvad skal jeg servere til ovnbagte kartofler?

Ovnbagte og stegte kartofler er altid en god ide. Uanset om du serverer rødt kød, kylling, fisk eller vegetarretter. Du kan servere retten til klassiske frikadeller, kyllingefrikadeller, vegetardeller med broccoli og ost, rødbedebøffer med feta, til en portion sprøde falafer, stegt torsk eller fyldte kyllingebryster. Men du kan også sagtens servere en sprød, frisk og grøn salat til a la spinatsalat med syltede rødløg og ristede kerner til.

Ovnbagte kartofler med aioli-creme, persille og smørristede pistacienødder

Laver du en af mine opskrifter som eksempelvis disse ovnbagte kartofler med aioli-creme og andet godt, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Ovnbagte kartofler med hvidløgscreme, persille og smørristede pistacienødder

Ovnbagte kartofler med aioli-creme, persille og pistacienødder

Et fantastisk lækkert tilbehør er disse ovnbagte, sprøde kartofler på en hvidløgscreme med masser af frisk persille og pistacienødder ristet i smør og røget paprika.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse40 min
I alt55 min

Ingredienser

Ovnbagte kartofler

  • 750 g kartofler (små)
  • olivenolie
  • salt og peber
  • 1 håndfuld frisk persille (finthakket)

Aioli-creme

  • 1 æg
  • 1 æggeblomme
  • tsk dijonsennep
  • dl smagsneutral olie
  • 1 fed hvidløg (stort eller to små)
  • 3 spsk cremefraiche 18 % (en tyk én – fx den fra Løgismose)
  • æblecidereddike (alternativt citronsaft)

Topping

  • 50 g pistacienødder
  • 1 spsk smør
  • ¼ tsk røget paprika

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Start med at forberede kartoflerne. Skyl dem godt og halvér dem.
  • Kom dem i en gryde, overhæld dem kogende vand så det dækker og tilsæt 2 tsk salt.
  • Lad kartoflerne koge i 8 minutters tid. De skal ikke være færdige, men tilberedningen skal bare startes.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og kom dem på en bageplade med bagepapir, et par spsk olivenolie og et drys salt og peber.
  • Bag dem i ovnen i 30 minutter. Vend dem halvvejs.
  • Imens kartoflerne er i ovnen, kan du lave din aioli-creme: Kom æg og æggeblommer og ½ tsk fint salt i en høj beholder. Pisk det godt med en elpisker. Kom så sennep og presset fed hvidløg i og pisk videre.
  • Pisk nu olien i i en tynd stråle (ligesom når du laver en mayonnaise). Den vil langsomt tykne. Pisk godt igennem til sidst.
  • Vend cremefraiche i din aioli og smag til med en smule æblecidereddike (for syre) og evt. mere salt og sennep. Stil den på køl.
  • Smelt smør i en lille pande og kom grofthakkede pistacienødder på. Lad dem riste i et par minutter, tag panden af varmen og rør røget paprika i.
  • Vend de varme kartofler med finthakket persille.
  • Anret det hele i et fad med aioli-cremen nederst toppet med kartofler toppet med pistacienødder i den røgede paprikasmør.

Mellemøstlig mad, opskrifter og tilbehør

De ovnbagte kartofler med aioli-creme her er lidt Mellemøsten, der møder Vesten. Eller måske nærmere Spanien med sine patatas con aioli aka. stegte kartofler med hvidløgsmayonnaise. Pistacienødderne i røget paprikasmør er nemlig et rigtig fint twist, som de fleste nok ikke forventer. Jeg elsker generelt Mellemøstlig mad, og det er alt fra klassisk hummus til kålwraps med baba ganoush og kødboller, auberginesalat med tahindressing og hjemmelavede falafler.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments