Jeg har altså haft ideen til de her i rigtig lang tid. Eller jeg har haft lyst til at lave issandwich i mange år men er altid blevet stoppet ved tanken om, at det krævede lidt ekstra tid og energi. Og det gør det også. Men køber du isen udefra, så skal du faktisk “bare” bage småkagerne (som er super nemme), lægge dem sammen og dyppe dem i chokolade. Det er slet ikke så slemt, og du kan lave en stor portion og have dem liggende i fryseren.
Opskrift på issandwich
Der er forskellige måder at lave og bygge en issandwich på. Her får du min version. Jeg har lavet sprøde og tynde kakaosmåkager. Isen i midten er en ahornsirupis, som passer så fint til den let bitre og mørke chokoladesmag fra småkagerne. Det kunne også sagtens være en simpel vaniljeis (mere om isvalg længere nede), og du kan også sagtens købe din is, hvis du ikke gider lave den. No judgement.
Jeg har dyppet halvdelen/en tredjedel af iskagen i smeltet mørk chokolade og drysset med ristede, finthakkede (val)nødder. Igen det er op til dig – det er prikken over i’et, men det kan samtidigt også undlades for en nemmere version.
Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve min islagkage med browniebund og saltkaramel, min no-bake cheesecake med amarena-kirsebær eller måske verdens bedste cookies.
En klassisk sandwichis med cookies
Der er som sagt forskellige måder at bygge en issandwich op. I forhold til elementer og i forhold til fra- og tilvalg. En klassisk sandwichis som du måske kender fra din barndom, er bløde, næsten kagelignede stykker med vaniljeis i midten og chokoladestykke. Det er også populært at lave klassiske chocolate chip cookies som kagedelen, og det kan også noget. Men kan nogle gange blive lidt svært at spise, fordi det skubber isen ud. Men you win some, you loose some. Jeg har valgt en mellemvej med nogle simple men sprøde og forholdvis tynde kakaosmåkager, der bliver lidt blødere efter en tur i fryseren.
En lækker og anderledes isdessert
Får du gæster, og vil du overraske med en anderledes dessert, så kan denne issandwich være en virkelig fin ide. Den vil ikke kun imponere smagsmæssigt men også visuelt på bordet. Det kan også være, at du har børn, og de vil helt sikkert elske dem. Forestil dig en varm sommerdag hvor du henter sådan en bandit i fryseren. Det er altså ikke en helt dårlig dessert. Og husk at du kan lave dem mindre, hvis størrelsen bliver lidt for stor. Det er helt op til dig og også lækkert med en lille is som snack.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Hvilken is skal jeg komme i min issandwich?
Du kan vælge mellem alle slags is, når du skal vælge, hvilken slags du vil komme i din issandwich. Jeg vil anbefale en cremet én, altså fx en flødebaseret is eller en cremet sorbetis som fx hindbærsorbet. Det er på en og samme tid lækkert med en helt klassisk vaniljeis, men det kan også noget at vælge en is med lidt mere smag og kontrast som eksempelvis kaffeis til de voksne eller en lakridsis eller måske hasselnøddeis. Du kan lave den selv eller købe din favorit. Du kan også gå på opdagelse i alle mine isopskrifter.
Issandwich
Ingredienser
Kakaosmåkager
- 100 g smør (blødt)
- 130 g sukker
- 1 æg
- 150 g hvedemel
- 45 g kakaopulver
- ¼ tsk bagepulver
- 1 nip salt
Fyld og toppings
- 1 liter is (vælg din favorit)
- 180 g mørk chokolade (60% er min favorit)
- 2 spsk smør
- 1 håndfuld nødder (ristede og finthakkede)
Noter
Fremgangsmåde
Småkager
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Lav dine småkager ved at piske blødt smør og sukker luftigt et par minutter. Pisk ægget i.
- Pisk mel, kakao, bagepulver og et nip salt i, til du har en homogen masse, du nemt kan forme og ikke klistrer for meget. Klistrer det for meget, kan du tilsætte en spsk mel eller to mere.
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på cirka 2-3 mm.
- Stik små runde cirkler ud på ca 6 cm i diameter og placer dem på en bageplade med bagepapir. Jeg samlede dejen, rullede den ud igen og fik et par ekstra småkager ud af det.
- Bag småkagerne i cirka 10 minutter. De skal helst ikke begynde at blive for mørke i kanterne.
- Lad småkagerne køle en smule af på bagepladen, indtil de bliver sprøde. Flyt dem herefter over på en rist, så de kan blive helt kolde.
Samling
- Tag evt. isen ud lidt før, så den er scoop-klar. Brug en isske eller lignende til at lave en god iskugle-størrelse og kom den mellem til småkager. Tryk den let sammen. Kom den med det samme på frys på et skærebræt eller lignende og forsæt så med den næste.
- Lad dem sætte sig en times tid, inden du dypper i chokolade.
- Smelt chokolade og smør over vandbad. Lad det køle af i 5-10 minutter, så det ikke er for varmt.
- Og nu skal du arbejde lidt hurtigt. Læg et andet skærebræt med et stykke bagepapir på i fryseren.
- Dyp hurtigt hver issandwich halvvejs ned i chokoladen, drys med nødder og læg den på bagepapiret på frys. Fortsæt med resten.
- Lad dine issandwich sætte sig på frys i minimum 1 time (og gerne mere), inden de spises. Her i fryseren kan de sagtens holde sig i lang tid – hvis du altså ikke kommer til at spise dem inden.