Ahornsirup is med karamelliserede valnødder

Ahornsirup is med karamelliserede valnødder

For ikke så længe siden smagte jeg en ahornsirup is. Jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg ikke havde forventet det store. Overhovedet. Men den is tog fuldstændig fusen på mig. Wow. En ultracremet is med virkelig dejlig, intens smag fra ahornsirup, der giver isen en næsten karamel-agtig smag. Jeg aftalte med det samme med mig selv, at den skulle på to-do listen (jep sådan én har jeg, og den er rigtig lang…). Men fordi det var en så interessant smag, gik der heldigvis ikke længe, før jeg måtte i køkkenet og lave min egen version.

Opskrift på ahornsirup is

Jeg elsker faktisk generelt at lave hjemmelavet is. Især efter jeg fik en ismaskine for en del år tilbage, så er den blevet hevet frem i ny og næ til klassiske og anderledes isvarianter. Den her må man sige holder til i den sidste kategori. Og så alligevel ikke. For denne ahornsirup is er faktisk “bare” en klassisk vaniljeis uden vanilje og med ahornsirup i stedet for sukker. Jeg har tilføjet et nip salt i kontrast til den søde is, og så har jeg toppet det hele med karamelliserede valnødder, der giver et skønt knas og lidt bittert modspil til isen.

Er du vild med denne ahornsirup is, så skal du også prøve min vaniljeis med lemon curd og crumble, kaffeis med oreos, hjemmelavet cookie dough is eller måske hasselnøddeis med ristede hasselnødder.

Karamelis med ahornsirup og valnødder
Ahornsirup is med karamelliserede valnødder

Hjemmelavet is med karamel og karamelliserede valnødder

Det er faktisk næsten en karamelis. Siruppen bidrager nemlig med en lidt gylden og næsten karamel-agtig sødme, der ikke kun smager virkelig godt og giver en dejlig, cremet konsistens, den giver også isen en let gylden og fin farve. Det hele passer så godt til valnødder, som jeg har karamelliserede i lidt sukker på panden og tilføjet et nip havsalt. Jeg elsker generelt valnødder, men jeg ved, at det ikke er alles kop te. Jeg vil alligevel opfordre dig til at prøve, og hvis du slet ikke er til det, vil hasselnødder være et godt alternativ.

Is opskrift med eller uden ismaskine

Jeg laver min ahornsirup is på ismaskine. Og som klassisk creme anglaise-metode, hvor cremen varmes op til 83 grader. Det er på ingen måde svært. Det kræver bare et sukkertermometer, og så skal du nok hurtigt lære det.

Har du IKKE en ismaskine, kan du i stedet enten komme iscremen (når den har været varmet op til 83 grader) direkte i fryseren (i stedet for at køre den på ismaskine) og røre i den hvert 30. minut over de første par timer. Så burde du undgå de værste iskrystaller. Du kan også lave opskriften som en parfait is. Her koger du ahornsiruppen lidt tyk som i opskriften herunder og lader den køle helt af. Så kan du bruge det i stedet for sukker og piske det sammen med æggehviderne i opskriften i linket herover.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Ahornsirup is med karamelliserede valnødder

Ahornsirup is med karamelliserede valnødder

Har du ikke prøvet is lavet på ahornsirup, så det er tid. Det giver den mest cremede og næsten karamel-agtige is med dejlig smag fra ahornsiruppen. Det hele toppet med karamelliserede valnødder er et perfekt match. Opskriften giver en lille liter is.
5 fra 1 stemme
Antal: 6 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse20 min
Frysetid4 t

Ingredienser

Ahornsirup is

  • 150 g ahornsirup
  • 6 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
  • dl fløde
  • dl sødmælk
  • 1 nip salt

Karamelliserede valnødder

  • 1 dl valnødder
  • 4 spsk sukker
  • ½ tsk havsalt

Køkkenudstyr

  • Sukkertermometer

Fremgangsmåde

  • Start med at komme ahornsirup i en lille gryde og lad det boble et par minutter, så det reducerer og tykner en smule.
  • Kom fløde og sødmælk op til siruppen og varm op til cirka 80 grader (lige før det koger).
  • Pisk æggeblommerne sammen i en skål og hæld den varme flødeblanding i i en tynd stråle, mens du pisker.
  • Kom ismassen tilbage i gryden og på varmen. Varm det op til 83 grader og rør godt og ofte i bunden – jeg bruger en dejskraber. Bruger du ikke termometer, kan du se på massen, at den begynder at tykne, og du kan trække streger med en finger på dejskraberen.
  • Kom ismassen op i en beholder og rør et nip salt i. Lad det køle helt ned, inden du kører den på din ismaskine. Jeg kommer det i fryseren og rør en gang i mellem. Så burde ismassen være helt kold efter en times tid.
  • Lav i mellemtiden de karamelliserede valnødder. Smelt sukker på en lille pande til flydende.
  • Rør valnødder og salt i det smeltede sukker og tag det af varmen.
  • Lad det afkøle på et skærebræt og hak det så fint.
  • Rør de fleste karamelliserede valnødder i isen, når den er kørt til tyk softice på din ismaskine.
  • Kom isen i en lille beholder, drys med de sidste karamelliseredevalnødder på toppen og kom på køl i minimum 4 timer, så isen kan sætte sig helt.
Del med nogen du holder af
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments