Isalamande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce

Isalamande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce
Isalamande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce 2

Jeg er vild med ris a la mande – så meget at jeg sagtens kan spise 3 portioner. Men jeg kender også flere, der ikke er fan. Derfor har jeg i dagens opskrift lavet et alternativ til risalamande men med mange af de samme elementer. En lækker lækker lækker juleis med marcipan, mandler, mørk chokolade og kirsebærsauce. Eller isalamande som jeg kalder den. Opskriften har jeg lavet i samarbejde med Lidl og deres nye serie af gourmetkok Wassim.

For et par uger siden var jeg med vandflyveren til Århus (så sjovt!) for at spise frokost på restaurant Frederikshøj, hvor Wassim havde lavet en treretters menu med de nye produkter. En produktserie jeg er blevet meget positivt overrasket over. Det er virkelig kvalitetsprodukter, og mange af dem er økologiske og kommer fra små producenter i Danmark.

Det er altså håndværket og de lokale traditioner, der er i fokus, og jeg er vild med det. Du kan få alt fra frisk pighvar, lækre typer af mel fra Skærtoft Mølle, hel dansk øko kylling, forskellige mayo’er med fx løvstikke eller jordskokker fra Mayoriet på Samsø til økologisk marcipan eller småkager fra Mols Organic. Det er produkter, jeg gerne vil køre de 3 km længere på cykel for.

Is a la mande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce
Is a la mande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce
Is a la mande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce

Juledessert som alternativ til ris a la mande

Opskriften på isalamande tager som sagt udgangspunkt i et alternativ til risalamanden og de lækre produkter fra Lidl. Jeg kalder den en slags is a la mande, da der indgår mange af de samme ting, som du kender derfra. Fløde, vanilje, smuttede mandler, kirsebærsauce. Og så har jeg tilføjet lækker øko marcipan og mørk chokolade. Og det smager helt sindssygt godt. Faktisk ret meget af risalamande, bare uden ris og hele grødelementet. Især hvis du serverer med ekstra af den lækre kirsebærsauce med vanilje.

Isalamande

Denne juleis er super nem at lave, fordi du kan lave den uden ismaskine. Den er lavet på piskefløde, og det er derfor en parfait. Jeg har dog vendt æggehvider pisket med lidt sukker i, en marengs faktisk, hvilket gør isen lidt lettere i konsistensen og maven, end hvis det havde været ren fløde. På billederne her har jeg serveret den som kugler, men jeg vil anbefale at fore formen med film, skære isen ud i skiver og servere med ekstra kirsebærsauce. Det er en del nemmere og finere måde at anrette på.

Har du en ismaskine, kan du også overveje at prøve en lakridsis eller måske en vaniljeis med saltkaramel.

Isalamande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce
Is a la mande / juleis med marcipan, mandler og kirsebærsauce

Isalamande med marcipan, mandler og kirsebærsauce

En opskrift på en juleis, en is a la mande og et alternativ til den klassiske risalamande – med marcipan, mandler, vanilje, chokolade og kirsebærsauce. Måske som dessert i juledagene. Helt uden ismaskine.
5 fra 5 stemmer
Antal: 8 personer
Forberedelse20 min
Frysetid10 t

Ingredienser

  • 3 æggehvider (evt. pasteuriserede)
  • 3 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
  • 75 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 250 ml piskefløde
  • 100 g marcipan
  • 75 g mandler (smuttede)
  • 75 g mørk chokolade
  • kirsebærsauce

Noter

*Hvis du nemt vil kunne få isen ud og måske skære den i skiver i stedet for kugler, så kan du dække formen med husholdningsfilm, så det går lidt udover siderne. Hæld iscremen i, swirl med kirsebærsauce, fold filmen inderover og frys den. Så kan du nemmere hive isen op og skære den ud.

Fremgangsmåde

  • Skær marcipan i små tern og hak mørk chokolade og smuttede mandler groft.
  • Pisk æggehvider luftige og derefter til en stiv marengs med halvdelen af sukkeret.
  • Pisk fløde til flødeskum i en anden skål.
  • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mos med den sidste halvdelen af sukkeret.
  • I en tredje skål skal du piske æggeblommer med vaniljesukkeret til en lys og luftig æggesnaps.
  • Vend de luftige æggehvider forsigtigt i æggeblommerne og vend derefter flødeskummet i.
  • Rør marcipan, mandler og chokolade i også og kom isen i en form*.
  • Swirl et par spsk kirsebærsauce på toppen og kom den i fryseren natten over.

Servering

  • Tag isen ud af fryseren 5-10 minutter før.
  • Vend isen ud af formen og server den med ekstra kirsebærsauce ved siden af.
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments