Gulerodshummus. Man kan aldrig rigtig få nok dip vel? Genialt til rugbrødschips, kartoffelchips, grøntsagsstænger, smørelse i sandwiches, på salater, med pasta og meget mere. Jeg er fan! I dette indlæg vil jeg gerne vise, hvordan du nemt laver en hjemmelavet hummus med dampede grøntsager i.
Cremet gulerodshummus som dip og spread
Jeg har nemlig lavet en gulerodshummus og dampet mine gulerødder, inden de blev blendet til en cremet gulerodshummus med kikærter, citronsaft og krydderier som spidskommen, chiliflager og en smule karry. Dampede gulerødder giver sødme og en mere cremet konsistens til din hummus, som klæder den rigtig fint. Men du kan faktisk bruge mange rodfrugt-konsistens-lignende grøntsager som rødbeder, søde kartofler, pastinak eller græskar. Jeg har tidligere lavet en hummus med artiskokker også, og den smagte virkelig godt. Det er super nemt at lave og kan bruges til alt fra dips, til tykke dressinger, pålæg osv.
Cremet gulerodshummus
Ingredienser
- 500 g gulerødder
- 1 dåse kikærter (drænet)
- ½ citron
- 1 spsk tahin
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk karry (mild)
- 1 nip chiliflager
- 2 spsk olivenolie
- salt
Noter
Køkkenudstyr
- Blender
Fremgangsmåde
- Skræl gulerødder og skær dem i mindre stykker.
- Damp dem i i 20 minutters tid, til de er møre (se note).
- Hæld vandet fra og lad gulerødderne køle lidt af, inden du blender dem med resten af ingredienserne.
- Blend gulerødderne med de resterende ingredienser. Du kan bruge en minihakker, foodprocessor eller stavblender – det skal blive en cremet hummus.
- Smag til med citronsaft, krydderier og salt.
- Opbevar din hummus i en lufttæt boks på køl.
Hvad kan en dampfunktion bruges til?
- Bag dine boller med dampfunktionen. Det kunne fx være boller som disse koldhævede, æltefrie boller. Damp giver dine boller en sprød overflade og en mere saftig krumme.
- Damp dine grøntsager med forskellige krydderier, så du eksempelvis kan blende det til en sauce efterfølgende som til denne pastaret med cremet græskarsauce. Du kan også bare dampe dine grøntsager og servere dem direkte med lækkert tilbehør eller bruge dem til min opskrift nedenunder.
- Lav den asiatiske street-food favorit: dampede bao boller med lækkert fyldt. Dampen gør disse boller helt bløde og luftige.
- Damp din fisk i ovnen. Det kunne eksempelvis være laks til disse laksesliders (mini burgere) eller rejer til en asiatiske rejecocktail, hvis du køber nogle rå og ikke tilberedte rejer at komme i. Det giver en meget saftig fisk, da du kan justere efter vægt.
- Det samme kan du gøre med kylling og dampe det til eksempelvis friske forårsruller. På denne måde får du en saftig og mør kylling til at fylde i dine ruller.
- Damp din modne frugt til kompot og put det på grød, is, pandekager, ostemadder og meget mere. Det kunne fx være en æblekompot til en luksus gammeldags æblekage med chokoladecreme og skum.
- Jeg har ikke selv fået testet det endnu, men jeg har hørt, at dampede hasselnødder skulle smagt helt vildt lækkert. Det må klart være mit næste projekt.