Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme og ristede hasselnødder

Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladetrøffel, ristede hasselnødder og flødeskum
sponsoreret-gram

Byd velkommen til årets ultimative luksus æbledessert! En gammeldags æblekage. I dag bliver det hedt – eller måske nærmere dampet. Vi skal nemlig snakke om dampovne, for jeg har lavet et lille samarbejde med Gram, der har lanceret en ret smart kombi dampovn. Det hele startede med en dag i køkkenet med nogle søde bloggerdamer, hvor vi blev inspirerede til at lave mad med dampovn, og det kom der en fin video ud af. Alt det kan du læse om under opskriften.

Opgraderet luksus gammeldags æblekage

Jeg har hjemme udarbejdet en opskrift med funktionen ‘æblekompot’ og lavet en luksus version af en gammeldags æblekage med inspiration fra bageværkstedet med bloggerdamerne og fra kogebogen Suveræne Succeser. Æblerne skal faktisk bare skrælles og skæres i tern, inden de dampes og moses med en gaffel. Vildt nemt! Æbledesserten er desuden helt perfekt til denne årstid, hvor butikkerne og træerne bugner med lækre æbler.

Den gammeldags æblekage består af en grov æblekompot toppet med en intens chokoladecreme (nærmest som chokoladetrøffel) med en snert af kaffe, der smelter på tungen. Derudover er der masser af ristede hasselnødder og en luftig flødeskum rørt med en smule creme fraiche. Anret din gammeldags æblekage dessert i glas, så de forskellige lag kan ses, og så den er perfekt til gæster, fordi du kan lave den et par timer før. Hvis du ikke er til kaffe, kan du sagtens undlade det eller bruge andre smagsgivere som lakrids, appelsinskal eller lignende i chokoladecremen til din gammeldags æblekage.

Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladetrøffel, ristede hasselnødder og flødeskum
Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladetrøffel, ristede hasselnødder og flødeskum
Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme og hasselnødder

Luksus gammeldags æblekage med kaffe-chokoladecreme og hasselnødder

En luksus og opgraderet version af den klassiske dessert gammeldags æblekage. Med kaffe-chokoladecreme og ristede hasselnødder.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse30 min
Køletid1 t 20 min

Ingredienser

  • 750 g æbler (modne og søde)
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1-2 spsk sukker (smag dig frem)
  • 75 g mørk chokolade
  • 2 dl piskefløde
  • 1 tsk instant kaffe
  • 1 håndfuld hasselnødder
  • 1 spsk cremefraiche
  • 1 tsk flormelis

Noter

**Alternativt kan du lave det i en gryde, som du normalt laver en æblekompot. Her skal du bare tilsætte et par spsk vand og tilberede under låg, så det ikke brænder på.

Køkkenudstyr

  • Gryde
  • Elpisker

Fremgangsmåde

  • Skræl æbler, fjern kernehuset og skær dem i tern.
  • Vend æbletern med kanel og sukker og damp dem i ovnen (se note hvis du ikke har dampovn), fx ved dampprogrammet ‘æblekompot’.
  • Når æblerne er møre, skal de moses til en grov æblemos. Mosen skal være lidt syrlig.
  • Lad mosen køle af og fordel det i 4-5 glas. Kom glassene på køl.
  • Varm 1 dl piskefløde i en gryde til lige før kogepunktet.
  • Tag de varme fløde af varmen og kom finthakket mørk chokolade og instant kaffe i.
  • Rør rundt til det smelter, og du har en glat chokoladecreme.
  • Lad cremen afkøle og tykne en smule og fordel det så ovenpå æblemosen i glassene.
  • Stil det på køl i minimum 1 times tid, til chokoladecremen har sat sig.
  • Rist hasselnødderne gyldne i ovnen ved 180 grader varmluft i 6-8 minutter.
  • Nulr derefter skallen af med fingrene, hak dem groft og kom dem ovenpå chokoladen.
  • Pisk den sidste dl piskefløde til skum og vend creme fraiche og evt flormelis i.
  • Kom cremen på toppen af æbledesserten i glassene.
  • Æbledesserterne kan sagtens stå på køl et par timer inden servering.

Mad og opskrifter med dampovn

Jeg vil gerne fortælle lidt om dampovnen. Udover at være en dampovn har den også mange andre og mere almindelige funktioner som varmluft, pizzafunktion, grill, over-undervarme og optøningsfunktion. Den har derudover mange forskellige programmer. Eksempelvis til dampfunktionen kan du vælge alt fra bolle-program til fisk, kartofler, frosne grøntsager eller æblekompot, som jeg har brugt her. Alle disse funktioner vises på en ret smart touchscreen på ovnen, hvor du kan swipe dig frem til det program, du har brug for. Alt det her har vi leget lidt med, da Sydhavnsmor inviterede A Million Miles (søde Signe har lånt mig nogle af de fine billeder fra dagen), Tre gode grunde, Line Sofie og undertegnede på bageværksted aka. damp-hygge i hendes hyggelige lejlighed.

Mad og opskrifter med dampovn
Mad og opskrifter med dampovn
img_1436
img_1179
Mad og opskrifter med dampovn

Hele kampagnen startede derfor i Sydhavnen, hvor vi 5 bloggerdamer og et filmhold gik i køkkenet for at lave en masse forskellige lækkerier med dampovnen. Det var May (Sydhavnsmor), der havde købt ind og gjort klar med opskrifter, og så gik vi ellers bare i gang. Vi fik lavet glutenfri kokos-æblekage, pæretrifli med knas og skum (som May har delt opskriften på her), creme bruleé og tarteletter. Alt det kan du se i videoen herunder. Det var en virkelig hyggelig dag, og jeg var klar til at gå hjem og eksperimentere dampovnen selv.

Damp er jo egentlig super smart. Jeg kan huske, at jeg først blev introduceret til det af min mor, der bruger dampfunktionen til at give boller en sprød overflade. Derudover kan du få det saftigste kød eller fisk, og undersøgelser viser også, at damp har næringsmæssige fordele – du bevarer eksempelvis flere vitaminer i dine grøntsager ved at dampe fremfor at koge. Og så har dampovnen fra Gram en creme bruleé-funktion. Seriøst så behøver man næsten ikke mere.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments