Chevre chaud

Chevre chaud
KoRo

Hvis der er noget, jeg elsker, så er det altså den franske klassisker chevre chaud. Eller varm gedeost som det jo faktisk oversættes direkte til. En salat med gedeost. Og jeg vil faktisk mene, at jeg har fundet den PERFEKTE opskrift. No joke. Efter at have smagt en lignende kombination på Pastis i København, så har jeg forsøgt at lave min egen, lignende version. Det lykkedes ret godt, synes jeg.

Opskrift på chevre chaud

Så altså – det er en opskrift på den, efter min mening, bedste chevre chaud. En gedeost er, på sin vis, en gedeost. Men det er kombinationen her, der slår kegler. Valnødder og rosiner i en balsamicoglace, sprøde og friske salatblade og en honning-sennepsdressing, der smager igennem af salt, surt og sødt på én og samme tid.

Er du vild med måltidssalater, så prøv mine opskrifter på cæsar salat med sprød kylling, kold nudelsalat med halloumi og peanutbutterdressing eller thai beef salad.

Chevre chaud

Varm gedeost salat

Jeg ved godt, at gedeost ikke er for alle. Jeg har prøvet at lokke min kæreste med på vognen flere gange, men det er aldrig lykkedes mig. Det er som om, at enten kan du lide gedeost, ellers så kan du ikke. Lidt ligesom koriander. Men når du så kan lide gedeost, så elsker du det formentligt også og kan ikke få nok. Det er nok dig, jeg håber, at jeg har fat i lige nu. For så er denne chevre chaud a la varm gedeostesalat lige noget for dig.

Den bedste, klassiske franske salat

Der er nok en grund til, at chevre chaud er en fransk klassiker og heldigvis for det. Jeg bestiller det alle de steder, hvor det præsenteres på menukortet. Bliver jeg skuffet, har det oftest noget at gøre med størrelsen på gedeosten (der skal være nok, i am right?), på dressingen (som der bare heller ikke skal spares på) eller på “det ekstra”, som oftest bare bliver glemt desværre. Her spiller de balsamico-indkogte valnødder og rosiner perfekt ind. Og er du ikke til valnødder, kan du bruge andre nødder eller kerner i stedet. Er du ikke til rosiner, så undlader du dem bare.

Opskrifter med gedeost

Som sagt elsker jeg gedeost, og derfor finder du også allerede en del opskrifter på bloggen. Oftest spiser jeg det varmt, men jeg kan også godt lide det koldt. Jeg elsker det i tærter som fx en tærte med karamelliserede løg og gedeost eller en aspargestærte med gedeost og dild. Det kan også være på en sød kartoffel pizza, i en lækker toast med valnøddepesto eller inde i dadler med parmaskinke om. Der er mange gode valgmuligheder!

Chevre chaud

Til denne opskrift på chevre chaud køber jeg et stykke gedeost skåret af en stor rulle. Dem kan man ofte købe hos ostehandlere eller velassorterede supermarkedet. Denne er fx købt i Meny. Har du ikke den mulighed, kan du købe en almindelig størrelse gederulle og så skære tykke stykker og bruge tre skiver gedeost til en skive brød i stedet for ét stort gedeost. Der burde en almindelig gederulle være nok til to skiver brød (to personer).

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Chevre chaud

Chevre chaud

Verdens bedste chevre chaud a la gedeost salat med balsamico valnødder og rosiner samt honning-sennepsdressing. Opskriften er til to personer og kan sagtens ganges op til flere. Der vil formentligt være lidt valnødder/rosiner tilovers.
5 fra 1 stemme
Antal: 2 personer
Forberedelse30 min

Ingredienser

Salat

  • 2 skiver brød (gerne surdejsbrød)
  • 2 skiver gedeost (se note*)
  • hjertesalat
  • 1 håndfuld valnødder
  • 1 håndfuld rosiner
  • ¾ dl balsamico
  • ½ dl sukker

Dressing

  • ¾ dl smagsneutral olie
  • 35 g dijonsennep
  • 1 spsk honning
  • 2 spsk æblecidereddike
  • salt og peber

Noter

*jeg bruger et stort stykke gedeost fra et stor rulle købt i ostehandler/supermarked med større osteafdelinger som fx Meny. Her er de ofte skåret ud og pakket ind i stykker. Du kan også købe en almindelig gederulle og skære 3 tykke skiver pr mand. 

Fremgangsmåde

  • Varm ovnen op til 200 grader varmluft.
  • Start med at koge valnødderne op i koldt vand og derefter hælde vandet fra.
  • Kom rosiner, balsamico og sukker ned til valnødderne og kog det op, til sukkeret er smeltet. Lad det køle af.
  • Giv først de to skiver brød lidt i ovnen, til de er let sprøde. Kom gedeosten ovenpå brødet og gratiner det, til osten begynder at smelte. Det tager ikke lang tid.
  • Rør imellemtiden dressingen sammen: Bland sennep, honning, eddike og et nip salt.
  • Pisk langsomt olien ind i dressingen, til du har en cremet dressing. Smag til om den mangler mere sødme, syre, salt eller spark fra sennep. Tilsæt et par spsk vand hvis for tyk/kraftig.
  • Pluk salatbladene, skyl dem og dryp dem godt af.
  • Anret salatbladene i en skål og top med gedeostebrødet. Kom et par spsk valnødder/rosiner på og dryp med et par spsk dressing udover.
Del med nogen du holder af
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments