Galette med løg og ost

Galette med løg og ost - fransk løgtærte

Jeg elsker alt, der har med tærte og galette at gøre. Og da jeg skulle finde på aftensmaden den anden dag og havde en stor pose løg liggende, kunne jeg ikke lade være med at trylle dem om til en galette med løg. Uhm! Løg kan virkelig noget rigtig godt og i mange former. Jeg er vild med syltede løg, bagte løg, karamelliserede løg og især tærte med løg, fordi de giver sådan et sødt og cremet fyld og lækker smag.

Galette med løg

Som sagt er løg bare genialt i tærte og galette, og jeg har faktisk allerede en løgtærte på bloggen. Galette er ofte det, jeg tyer til, når jeg vil lave tærte på en lidt nemmere måde. En galette kræver nemlig ingen form, da dejen foldes op omkring siderne af fyldet og indkapsler det sådan. I denne galette med løg er der nederst smurt mascarpone, derefter selvfølgelig masser af løg, stegt bløde på en pande med frisk timian og så er den toppet med ost. Den smager hammer godt.

Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve mine ostescones med løg, omelet med karamelliserede løg og ost eller min galette med porrer, bacon og ost.

Galette med løg og ost - fransk løgtærte

Fransk løgtærte med ost

En galette er faktisk en fransk tærte i en rustik udgave. Det her er måske, hvad man ville kalde en fransk løgtærte, og den vil være perfekt med et kold glas hvidvin. Det skal i hvert fald nok sende tankerne mod Frankrig. Jeg sørger altid for, at der er rester, fordi den smager mindst lige så godt kold dagen efter til frokost eller på madpakken.

Hvad skal jeg servere til min galette eller tærte?

Denne galette med løg og ost er til den tungere side. Derfor kan jeg godt lide at servere en simpel, grøn salat til. Det kunne være rucola, spinatblade eller blandet salat vendt i syrlig-sød dressing af citron, olivenolie og honning. Den ville også være perfekt som en del af en buffet, brunch, til at tage med på picnic og lignende.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Galette med løg og ost - fransk løgtærte
Galette med løg og ost - fransk løgtærte

Galette med løg og ost

Her får du en fransk løgtærte aka. galette med løg (og ost!). En galette er en tærte uden form – hvor du i stedet bøjer kanterne indover fyldet. Opskriften er til 4 personer med en fyldig, frisk salat på siden.
4.50 fra 4 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse35 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt1 time

Ingredienser

Dej

  • 1 dl fuldkornsmel
  • dl hvedemel
  • 65 g smør (blødt)

Fyld

  • 700 g løg (svarer til 4 store)
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk frisk timian (finthakket)
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 75 g mascarpone (eller fed cremefraiche)
  • 50 g modnet cheddar (eller andet fast ost)
  • 1 æg (kan undlades)
  • olivenolie
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skræl løg og hvidløg.
  • Halver løgene og snit dem i tynde skiver. Hak hvidløget fint.
  • Steg løg og hvidløg på en pande i et par spsk olivenolie med frisk timian, eddike og et drys salt og peber.
  • Lad det stege ved lav middelvarme, til det falder sammen og bliver helt blødt. Det tager nok 15-20 minutters tid.
  • Lav imens dejen ved at smuldre smørret ud i fuldkornsmel, hvedemel og et nip salt.
  • Tilsæt lidt vand for at samle dejen – jeg brugte en lille ½ dl. Den skal bare hænge sammen og ligne en klassisk grov tærtedej.
  • Sæt dejen på køl, imens løgene steger færdigt.
  • Riv osten groft.
  • Kom dejen mellem to stykker bagepapir og rul den tyndt ud til en rund cirkel med et par mm tykkelse.
  • Smør mascarpone ud på dejen men undlad at komme noget på de yderste cirka 3 cm hele vejen rundt.
  • Fordel løgene ovenpå og drys med osten.
  • Fold de uberørte sider indover, så fyldet er lukket til i siderne men stadig kan ses i midten. Se billederne.
  • Pisk æg med en spsk vand og pensl siderne. Dette step kan undlades.
  • Bag din galette i 25-30 minutter ved 180 grader varmluft. Lad den sætte sig i 5 minutter og spis.
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments