Galette med porrer, bacon og ost

Grov galette med porrer, bacon og ost

Du kan finde mange opskrifter på tærte herinde, men har du nogensinde prøvet en galette? Eller nærmere sagt en galette med porrer, bacon og ost som denne. Hvis ikke kan jeg fortælle dig, at det er en fransk tærte bagt helt uden tærteform. I stedet bøjer du kanterne ind over fyldet, hvilket giver en mere rustik tærte og hjemmelavet udseende. Det ligner faktisk lidt en mellemting mellem pizza og tærte. Opskriften var faktisk i BT i søndags, hvis du ikke har set det. Jeg udvikler opskrifter til dem hver fjerde søndag som deres grøntsagskok, og det er ret sjovt at finde på opskrifter, hvor der er skruet op for grøntsagerne og ned for (eller fjernet) kødet.

Galette med porrer, bacon og ost

I denne galette med porrer, bacon og ost har jeg lavet en forholdvis fedtfattig, grov bund med fuldkornsmel. Den er fyldt med masser af løg og porrer og bacon – sidstnævnte ikke meget, men nok til at give en god, røget og salt smag til tærten. Derudover er der ost (selvfølgelig) og timian. Galetten bliver sprød i kanterne og på bunden og saftig i midten. Server gerne din galette med porrer til en frisk, grøn salat til. Du kan finde inspiration i mine opskrifter på salater. Galetten kan som en tærte fyldes med nærmest alt. Den er bedst friskbagt, men også genial som rester på madpakken. Og så er den fryservenlig.

Grov galette med porrer, bacon og ost

Sådan laver du en galette – tips

  • Rul ikke dejen for tyndt ud. Den skal være ca. 2-3 mm tyk, så dejen får den rigtige sprødhed samtidigt med at kunne holde på fyldet.
  • Kom kun fyldet i midten af dejen og lad 2-3 cm af kanten være fri, så du kan folde den ind over fyldet.
  • Du kan sagtens lave 3-4 små galetter i stedet for en stor. Del her dejen i 3-4 stykker, rul dem ud og fyld dem på samme måde som den store. Perfekte til madpakken.
  • Du kan sagtens fylde galetten med andre kombinationer som karamelliserede løg, timian og gedeost / laks, spinat og asparges / en klassiker som broccoli, skinke og feta / eller måske en sød version med bær, mørk chokolade og mandel-frangipane – husk dog at komme lidt sukker i både fyld og dej ved sidstnævnte. Du kan finde inspiration i min tærteopskrifter og lave dem som galette i stedet.
Grov galette med porrer, bacon og ost
Grov galette med porrer, bacon og ost

Galette med porrer, bacon og ost

En lækker og sprød galette med porrer, bacon og ost. Server den med en simpel og frisk salat til, og så er der mad til 4 personer.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse35 minutter
Tilberedelse30 minutter

Ingredienser

Dej

  • dl fuldkornsmel
  • 2 dl hvedemel
  • 1 tsk salt
  • ½ dl olie
  • ½ dl cremefraiche

Fyld

  • 100 g bacon (i skiver)
  • 4 porrer
  • 2 løg
  • 2 spsk frisk timian (eller 1 spsk tørret, kan også være rosmarin)
  • 2 æg
  • 1 dl cremefraiche
  • 1 håndfuld ost (groftrevet, fx modnet cheddar)
  • salt og peber

Køkkenudstyr

  • Pande

Fremgangsmåde

  • Ælt ingredienserne til dejen sammen og kom vand i, til du har en sammenhængende dej – måske omkring 0,5 dl.
  • Kom dejen på køl, imens du laver fyldet.
  • Skær bacon i små tern og steg dem sprøde på en varm pande.
  • Kom dem på et fedtsugende papir og hæld det meste af fedtet fra (gem en spsk eller to på panden).
  • Skær ender fra porrerne, skyl dem godt og skær dem i tynde skiver.
  • Skræl løg og skær også dem i tynde skiver.
  • Steg løg og porrer ved middel-svag varme i den resterende baconfedt med et drys salt, peber og timian, til det bliver blødt og falder lidt sammen. Det tager cirka 15 minutter.
  • Rør til sidst bacon i.
  • Pisk æg, creme fraiche, ost og friskkværnet peber sammen i en skål (gem en stor spsk ost til senere).
  • Rul dejen ud til en cirkel, evt. mellem 2 stykker bagepapir. Dejen er grov, og der skal arbejdes lidt for at få den rund, men den må gerne være rustik.
  • Fordel porrerblandingen i midten og lad 2-3 cm af kanten være fri.
  • Fordel æggemassen ovenpå, fold kanterne ind over og sørg for at lukke eventuelle huller.
  • Drys med den sidste ost og bag i cirka 30-35 minutter ved 180 grader varmluft, til galetten er gylden og fyldet fast.
  • Lad den afkøle i 5-10 minutter og spis.
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments