Svampet citronmåne med marcipan

Svampet citronmåne med marcipan opskrift

Mød min nye favorit: citronmåne med marcipan. Jeg vil lige love dig én ting. Det her kommer til at være den bedste citronmåne med marcipan, du nogensinde har smagt. Ja bare den bedste citronmåne. Og jeg ved, at det er store ord, men det er den bedste, mest saftige og velsmagende citronmåne, jeg har fået i mit liv. Måske er det også derfor, at jeg har bagt den oftere, end jeg helt vil erkende de sidste par uger. Jeg viste jer den også på Instagram, og I var godt nok mange, der var interesseret i den opskrift. Så here goes.

Opskrift på den bedste citronmåne

Hvorfor er det her den bedste citronmåne, du kommer til at smage? Nu skal du høre. Den er propfyldt med alt det gode – sukker, smør og marcipan. Marcipanen smager godt igennem på den der helt perfekte afbalancerede måde. Der er heller ikke sparet på hverken citronskal eller citronsaft, og det giver en aromatisk og skøn citronkage med masser af smag fra citrusfrugterne. Derudover har jeg erstattet noget af den klassiske hvedemel med fint blendede mandler, og det giver en dejlig tekstur og smag til månen.

Er du vild med citron, så skal du også prøve vafler med citron og birkes, citrontærte med marengs, risotto med ærter eller måske min gulerodskage med citron-flødeostcreme.

Citronmåne med marcipan

Der er sikkert en del opskrifter på citronmåne derude, der ikke indeholder marcipan. Det er som sådan heller ikke en nødvendig ingrediens. Men når du nu alligevel er i gang, så vil jeg endelig anbefale dig at tilføje det. Marcipanen rives groft, og udover at det giver en skøn marcipansmag, så forstærker den også smagen af mandler, og det giver kagen en mere saftig tekstur.

Vil du vide, om den er bedst kold eller lun? Så læs nedenunder opskriften.

Syrlig citronkage med citronglasur

Citronmåne er jo egentligt bare en syrlig citronkage. Især når den ikke er skåret som en måne – det er min ikke. Men hvor gør man også af den overskydende kage, der ikke ligner en måne? Gemmer man den til sig selv eller? Jeg topper altid min citronmåne med en syrlig citronglasur. Den er udelukkende lavet på flormelis og citronsaft, der giver en rigtig god balance mellem sødt og syrligt, og det passer så godt til den søde kage.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Svampet citronmåne med marcipan
Svampet citronmåne med marcipan opskrift
Svampet citronmåne med marcipan opskrift

Svampet citronmåne med marcipan

Mød min nyeste favorit kage. En super saftig citronmåne med masser af marcipan, citronskal og -saft, fint blendede mandler og en syrlig citronglasur på toppen. God både kold og lun. Opskriften er nok til 12 stykker.
5 fra 1 stemme
Antal: 12 personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse45 min
I alt1 t

Ingredienser

  • 285 g smør (blødt)
  • 285 g sukker
  • 200 g marcipan
  • 5 æg
  • 2 tsk bagepulver
  • 75 g mandler
  • 100 g hvedemel
  • 3 øko citroner (skal fra 2 og saft fra 2½)
  • 180 g flormelis

Køkkenudstyr

  • Springform på cirka 24 cm

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Pisk blødt smør, sukker, groftrevet marcipan og fintrevet citronskal fra 2 citroner sammen.
  • Pisk æggene i ét ad gangen.
  • Blend mandlerne helt fint – fx i en minihakker eller lignende. Bland med hvedemel og bagepulver.
  • Pres saften fra to citroner og pisk det skiftevis i dejen sammen med melblandingen.
  • Fór en 24 cm springform med bagepapir og hæld dejen i.
  • Bag kagen i cirka 40-50 minutter. Der skal netop ikke være dej på en nål eller lille kniv, hvis du stikker den ned i kagen. Prøv med 40 minutter først og ellers 5-10 minutter mere.
  • Lad kagen køle helt, inden du topper med glasur.
  • Rør flormelis sammen med citronsaft, indtil du har en tyktflydende glasur. Kom det på kagen.
  • Spis kagen friskbagt eller opbevar den på køl. Den er nemlig også god – hvis ikke bedre – dagene efter.

Varm eller kold citronmåne?

Det er måske et lidt sjovt spørgsmål. Men jeg vil simpelthen bare fortælle dig noget vigtigt. Denne citronmåne med marcipan kan spises både lun og friskbagt eller efter et døgn (eller flere) i køleskabet. Det er nemlig næsten to helt forskellige kager.

Når månen stadig er friskbagt, er den helt vildt saftig i teksturen, nok fra mængden af smørret. Og det giver en let og luftig kage og en glasur, der måske stadig ikke har sat sig. Er kagen iskold fra køl, så har den fået lov at sætte sig. Det giver en mere kompakt kage, der har trukket lidt mere citronsmag til sig. Og vi kan faktisk ikke helt beslutte, hvad vi bedst kan lide herhjemme – varm eller kold citronmåne med marcipan.

Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments