Koldhævede boller med søde kartofler og solsikkekerner

Koldhævede boller med søde kartofler og solsikkekerner

Koldhævede boller med søde kartofler og solsikkekener. Der er altså ikke meget, der slår hjemmebagte boller i weekenden. Gerne koldhævede boller da de er så nemme at lave. Jeg spiser altid havregrød eller skyr med banan granola i hverdagen, så det er rart at forkæle mig selv med friskbagte boller lørdag og søndag. Har du det også sådan? Jeg har efterhånden en del opskrifter på brød og boller her på bloggen, og da jeg den anden dag havde en rest søde kartofler i køleskabet, der skulle bruges, fik jeg ideen med at komme dem i koldhævede boller. Det var slet ikke nogen dum tanke. Man kan endda også lave sød kartoffel granola.

Koldhævede boller med søde kartofler

Det er egentligt ikke fordi, at du decideret vil spise bollerne og tænke: Gud det smager da af søde kartofler! De skal mere ses som en variant af gulerodsboller. De søde kartofler rives groft og kommes i dejen, og det giver bollerne en smule sødme og holder dem fugtige i længere tid. Derudover har jeg brugt fuldkornsmel, så de mætter længere og solsikkekerner for knas. Disse boller med søde kartofler er koldhævede, hvilket gør det nemt at smække dejen sammen om aftenen og bage boller næste morgen. De bliver dejligt sprøde udenpå og saftige indeni.

Koldhævede boller med søde kartofler og solsikkekerner
Koldhævede boller med søde kartofler og solsikkekerner

Koldhævede boller med søde kartofler og solsikkekerner

4.50 fra 2 stemmer
Antal: 12 stk
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse20 minutter
Koldhævning10 timer

Ingredienser

  • 12 g gær
  • 5 dl vand (koldt )
  • 1 sød kartoffel (cirka 225 g, groftrevet)
  • 1 spsk honning
  • 8 g fint salt
  • 3 dl groft mel (fx grahamsmel eller fuldkornsmel)
  • 8 dl hvedemel
  • 1 dl solsikkekerner

Fremgangsmåde

Aftenen før

  • Opløs gær i det kolde vand.
  • Tilsæt salt, honning, solsikkekerner og groftrevne søde kartofler.
  • Tilsæt groft mel og derefter hvedemelet lidt ad gangen. Ælt et par minutter. Dejen skal være lidt klistret men ikke flydende.
  • Dæk skålen med et vådt viskestykke eller låg og sæt den på køl natten over.

Bagning

  • Næste morgen skal du klatte bollerne op på en bageplade med bagepapir.
  • Du kan evt pensle med mælk/pisket æg og drysse med kerner.
  • Lad dem efterhæve, imens ovnen varmer op til fuld skrue over-undervarme (min er 250 grader).
  • Når ovnen er varm, skal du skrue ned på 220 grader, komme bollerne ind og bage dem i 20-25 minutter.
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments