Grovboller med kerner

Grovboller med kerner

I dag får du opskriften på nemme grovboller med kerner. Jeg får nemlig aldrig nok af hjemmebagte boller. Hvis det stod til mig, kunne jeg spise det hver dag. Boller med smør og ost. Og så en kop kaf’ til. Mmmh! Jeg havde i et års tid en surdej, men den døde, da jeg var på udveksling i et halvt år, og jeg har besluttet, at jeg må i gang igen i det nye år. Men pt. nyder jeg bare godt af gode gammeldags gærboller. Det smager nemlig også så skønt og er lidt nemmere end surdej, surdejsfodring og surdejsfoldning. En dag vil jeg prøve at komme kerner i en grydebrød også.

Nemme grove boller med kerner

Disse grovboller med kerner kan laves på under to timer fra start til slut. De er tilsat fuldkornsmel i form af grahamsmel, og så har jeg brugt lækre rugkerner og solsikkekerner, der både giver skøn smag, bid og mæthed til bollerne. Jeg har brugt nogle rugkerner, der var klar til bagning, og det kan bestemt anbefales. Grove boller – og især dem med kerner – vil aldrig blive lige så luftige og hæve lige så meget som hvedeboller, men de her bliver altså stadig okay luftige, svampede og lækre.

Er du mere til boller uden kerner, så skal du prøve mine nemme koldhævede boller.

Grovboller med kerner

Kan jeg koldhæve mine boller i stedet for?

Vil du have koldhævede grovboller? Prøv at nedsætte mængden af gær til 10 g og koldhæve dem natten over. Det betyder, at du kan forberede dejen allerede dagen før.

Kan jeg fryse mine boller ned?

Du kan sagtens fryse dine grovboller ned. Når du skal tage dem op igen, kan du gøre en af to følgende ting: 1. tag bollerne op aftenen før og lad dem tø i køleskabet. Næste morgen skal du stænke dem med lidt vand og lune dem ved 150 grader i ovnen, til de er gennemvarme. 2. tag dem direkte op af fryseren og kom dem i ovnen ved 100 grader og lad dem tø op og blive gennemvarme.

Grovboller med kerner

Grovboller med kerner

Denne opskrift på grovboller med kerner giver 8 store eller 10 små boller. De er fryservenlig og smager skønt.
4 fra 2 stemmer
Antal: 8 stk
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
Hævetid1 t

Ingredienser

  • 130 g kerner (fx rugkerner (klar til bagning), græskarkerner og solsikkekerner)
  • 2,5 dl vand (koldt)
  • 25 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk fint salt (en stor tsk)
  • 100 g grahamsmel (eller anden fuldkornsmel)
  • 350 g hvedemel (cirka)
  • 1 tsk stødt kardemomme (kan undlades)
  • 1 æg

Køkkenudstyr

  • Røremaskine

Fremgangsmåde

  • Overhæld kerner med varmt vand og lad dem trække i 5 minutter, inden du hælder al vandet fra.
  • Opløs gær ud i det kolde vand og kom det op i en røremaskine med honning og olivenolie (du kan også ælte det med hånden, men det kan blive lidt klistret).
  • Tilsæt kerner, salt, mel og evt kardemomme og ælt i 5 minutters tid, til du har en glat dej. Hold gerne en smule mel tilbage, da det er lidt forskelligt, hvor meget din dej kan trække.
  • Lad dejen hæve et lunt sted under et viskestykke i 1 time.
  • Brug en ske dyppet i kold vand til at lave 8-10 boller af din dej og placer dem på et stykke bagepapir.
  • Tænd ovnen på 220 grader over-undervarme og lad en bageplade varme op med ovnen. Lad dine boller efterhæve imens under et klæde.
  • Pensl bollerne med et pisket æg og drys evt. med lidt ekstra kerner.
  • Når ovnen er varm, hiver du forsigtigt bagepapiret over på den varme bageplade og bager dem i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte (lyder hule, når du banker på bunden).
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments