Koldhævede boller – nemme og æltefrie

25. februar 2017

Koldhævede bollerNemme og æltefrie koldhævede boller. Skal du have friskbagte boller til morgenmad i morgen? Det tror jeg nok, du skal. Og gider du heller ikke bruge særlig lang tid på at lave dem og vil helst gøre det uden en røremaskine? Så er denne opskrift lige noget for dig. Efter jeg er flyttet, har jeg nemlig ikke en røremaskine ved hånden længere (det står højt på ønskelisten), og da jeg gerne ville bikse en hurtig koldhævet dej sammen sidste weekend, blev denne opskrift til – super nemme og æltefrie.

De koldhævede boller er semi-grove og fyldt med blandt andet fuldkornsmel, havregryn og kerner. De er sprøde udenpå og svampede indeni, og så holder de sig fugtige i flere dage efter. De er perfekte til en lørdag eller søndag morgen, og så kan resterne opbevares i fryseren og tages op, klar til at smøres og fyldes til en hurtig madpakke til frokost. Der er simpelthen ikke meget, der slår en hjemmebagt bolle, hvis du spørger mig 🙂

Læs også: Sprøde boller med birkes / Saftige gulerodsboller / Mysliboller med tranebær

Koldhævede boller Koldhævede boller

*Note: Jeg har bagt disse boller MANGE gange. Og har eftertestet og fundet frem til, at jeg faktisk godt kan lide at tilføje lidt ekstra salt (dermed forslaget om de 12 g nedenunder), krydre med stødt kardemomme og nogle gange lidt ekstra hvedemel også. Du skal være opmærksom på typen af fuldkornsmel, for er det en meget grov type, skal du kun bruge 100 g fuldkornsmel og så 350 g hvedemel.

Koldhævede boller – nemme og æltefrie (8-10 stk)

 • 4,5 dl koldt vand
 • 8 g gær
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 spsk sukker
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl blandede kerner/frø (jeg brugte hampefrø og solsikkekerner)
 • 8-12 g fint salt*
 • 100-150 g fuldkornsmel*
 • 300-350 g hvedemel

Så nemt er det: Start med at opløse gær i det kolde vand og rør derefter olivenolie, sukker og salt i. Tilsæt resten af ingredienserne, til al melet er rørt ud i dejen. Dæk skålen med låg eller film og sæt den på køl natten over.

Tag næste morgen skålen ud af køleskabet. Hvis du har tid til det, så lad den stå på køkkenbordet en times tid. Hvis du er mere utålmodig, så drop dette step. Tænd ovnen og skru op på så høj over-undervarme som muligt (250 grader i mit tilfælde).

Brug 2 skeer til at klatte bollerne op på en bageplade med bagepapir og drys evt. med havregryn eller kerner på toppen. Når ovnen er varm, skal du skrue ned på 220 grader og med det samme sætte bollerne ind. Bag bollerne i cirka 18-20 minutter, til de er sprøde og gennembagte. Lad dem afkøle en smule, inden de spises.

 • Reply
  Maiken
  25. februar 2017 at 11:34

  Det tror jeg er min nye yndlingsopskrift! Du har bare den bedste blog, som jeg elsker at følge. Har haft rigtig god succes med dine opskrifter – blandt andet kikærtekagen! keep up the good work!

  • Reply
   Anna Bartels
   26. februar 2017 at 17:12

   Det er bare den dejligste besked at få Maiken!
   Det gør mig bare så glad 😀
   Tusind tusind tak <3

 • Reply
  Irene
  23. marts 2017 at 19:14

  8g gær og 8g salt – er det cirka en halv tsk?

  • Reply
   Anna Bartels
   24. marts 2017 at 13:23

   Hej Irene.
   Jeg er ret sikker på, at 8 g fint salt er en god tsk – men jeg ville veje med en vægt for en sikkerhedsskyld 🙂

 • Reply
  Theresa
  3. oktober 2020 at 15:16

  Jeg har bagt mange boller 🙂 Men de her er de bedste!
  SÅ smagsfulde og nemme. Tak 🙂

  • Reply
   Anna Bartels
   5. oktober 2020 at 8:27

   Ih hvor dejlig Theresa. Jeg er glad for at høre, at det ikke bare er mig, der har bagt disse boller MANGE gange 😀
   Tak fordi du skriver!
   Kh Anna

Svar