
Der er simpelthen ikke meget, der slår sådan en god skærekage, og drømmekage er virkelig en af mine favoritter. Derfor har jeg været på jagt for at finde den bedste opskrift, og jeg har testet en hel del gange. Jeg fandt den faktisk sidste år men fik ikke lige taget billeder eller skrevet opskriften ned, så denne opskrift er mindst lige så meget for, at jeg kan finde den frem, næsten gang lysten til drømmekage opstår. Haha.
Min bedste opskrift på drømmekage
Der er et par vigtige ting, der betegner den ultimative drømmekage, hvis du spørger mig, og jeg har testet lidt forskellige metoder og sammensætninger for at finde de rigtige forhold. Det her er det vigtigste for mig, og som du får med denne opskrift:
- Saftig og svampet konsistens i selve kagen. Som stadig er saftig dagen efter og ikke tør.
- God smag af vanilje, ristet kokos, karamel.
- En god fordeling af snask og kage. Man skal helt ærligt bare ikke gå ned på snask, og her er der i hvert fald rigeligt. I hvert fald 2/5 dele snask.
- Karamelliseret top og kanter.
- Et nip flagesalt. Det gør meget for den søde kage.
Er du vild med klassiske skærekager, så har jeg testet en hel del for at finde frem til de bedste af: chokoladekage, æblekage med kanel, brownie og citronmåne. Alle sammen opskrifter jeg laver ofte.


Drømmekage fra Brovst
Jeg vidste faktisk ikke, at drømmekage stammer fra Brovst, og at det er derfor, at det hedder det. Det er en simpel blød og lys vaniljebund – jeg har tilføjet lidt marcipan til bunden, fordi det giver god smag og saftighed. På toppen kommer en snasket kokostopping af brun farin, smør og kokosmel, her med et sjat fløde også og et nip salt. Bunden bages først og så kommer toppen på, og den bages kort til karamelliseret og godt gylden på toppen.
Svampet drømmekage med ekstra topping og snask
Helt ærligt. Jeg har altid haft et mantra, når det kommer til topping vs. kage. Man skal bare ikke gå ned på snask, og det gør du på ingen måde med denne opskrift. Hvem har nogensinde klaget over for meget snask? Det er jo nærmere det modsatte, og skal jeg bage drømmekage, så skal jeg gøre det ordentligt. Der skal ikke spares på noget. Foretrækker du dog mindre topping, så kan du altså sagtens halvere opskriften dertil. Jeg håber, at du kan lide opskriften.

Laver du denne opskrift, ville jeg elske, hvis du taggede mig @annabartels på Instagram eller #annamad. Jeg elsker nemlig at følge med!

Drømmekage
Ingredients
Kage
- 100 g smør (blødt)
- 100 g sukker
- ¼ tsk vaniljepulver (eller 1 tsk vaniljesukker – kan undlades)
- 75 g marcipan
- 2 stk æg
- 100 g hvedemel
- ¾ tsk bagepulver
- ½ dl mælk
- 1 nip salt
Topping
- 150 g smør
- 280 g brun farin
- 180 g kokosmel
- ½ tsk salt
- ½ dl fløde
Noter
Køkkenudstyr
- 1 Rugbrødsform ca 30×10 cm
Fremgangsmåde
Kage
- Start med at tænde ovnen på 180 grader varmluft.
- Lav dejen til kagen ved at piske blødt smør, groftrevet marcipan og sukker sammen et par minutter, til det er luftigt og cremet.
- Pisk æggene i ét ad gangen.
- Pisk hvedemel, bagepulver, salt og mælk i.
- Kom bagepapir i en form på ca 10×30 cm og hæld dejen i. Skub den ud i kanterne og gør den nogenlunde jævn på toppen.
- Bag kagen i 25-30 minutter, til en stegenål netop kommer ren ud, når du stikker den ned i midten. Min fik 28 min.
Topping
- Skru ovnen op på 220 grader varmluft, når kagen er kommet ud.
- Smelt smør og brun farin i en gryde ved middelvarme, til smørret er smeltet.
- Kom fløde, kokosmel og salt i og rør det rundt til en ensartet topping.
- Fordel toppingen på kagen og bred den ud i kanterne også.
- Giv kagen 6-8 minutter mere i ovnen, til den er gylden og karamelliseret på toppen. Det går stærkt til sidst – hold øje.
- Lad kagen køle af, inden du skærer i den.
Drømmekage bradepande eller drømmekage muffins
Drømmekage er en perfekt kage, hvis du er på udkig efter en bradepandekage eller muffins, som du kan tage med dig. Måske til fødselsdag, måske til børnenes klasse i skolen eller bare til enhver anledning, hvor der skal bruges en stor kage. Er det til små børn, ville jeg måske overveje at lave lidt mindre topping eller servere lidt mindre stykker.
Laver du muffins, vil jeg skyde på, at der i hvert fald kan laves 10-12 stykker ud fra opskriften her. Lidt afhængig af størrelse på formen, og så skal de bages lidt mindre. Du skal bare holde øje med dem – når en kniv kommer ren ud, er muffins klar til topping. Skal du derimod lave den til mange i en bradepande på 25×35 cm, så ville jeg gange opskriften med 2,5.
En svampet drømmekage med marcipan der holder sig saftig i flere dage
Det er måske ikke klassisk at komme marcipan i dejen, men jeg lover, at det bliver en bedre kage. Selvom du kan undlade det uden problemer. Det er en kage, der holder sig saftig i flere dage, og hvis den kommer på køl, så bliver toppingen næsten helt trøffelagtig og intens. Det kan også noget, og så behøver man ikke altid det største stykke.
