Vaniljeis med lemon curd og crumble

9. august 2020
Vaniljeis med lemon curd og crumble

Åh jeg tror muligvis, at jeg har fundet mig en ny favorit is. Vaniljeis med lemon curd og crumble. Den er i hvert fald på toplisten over de is, jeg har lavet. Og vejret disse dage skriger jo på is i store mængder, og derfor kunne jeg ikke lave andet. Jeg havde dog en smule svært ved at beslutte mig for smag og fyld, så jeg må nok (desværre) snart i iskøkkenet igen. Ikke desto mindre får I en god én af slagsen i dag. Og sommerlig ikke mindst.

Jeg har kombineret 3 gode ting i én. Cremet og blød vaniljeis, syrlig-sød lemon curd og sprød smørbagt crumble. Uhm. Den smager altså drøngodt. Du skal helst have en ismaskine til at lave den. Hvis du ikke har det, kan du overveje at lave en parfait is i stedet som i denne opskrift – der skal du bare komme iscremen på frys over et par timer og røre i den undervejs. Når konsistensen er som tyk softice, kan du fortsætte som i opskriften efter isen er taget af ismaskinen.

Vil du lave den hurtige version? Køb en god vaniljeis og rør selv lemon curd i og top med hjemmebagt crumble. Det er altså også en vinderdessert til gæster.

Læs også: Saltkaramel is / Peanutbutter is med mørk chokolade / Is a la mande – vaniljeis med marcipan, chokolade og kirsebærsauce / Hasselnøddeis / Vaniljeis med olivenolie og salt / Cookie dough is

Vaniljeis med lemon curd og crumble
Vaniljeis med lemon curd og crumble

Vaniljeis med lemon curd og crumble (omkring 1 liter)

 • 2,5 dl fløde
 • 3 dl sødmælk
 • 6 pasteuriserede æggeblommer
 • 120 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • Lemon curd (omkring 150 gram) – købt eller hjemmelavet
 • Crumble: 100 g hvedemel
 • 75 g koldt smør
 • 50 g sukker
 • 1 nip salt

Så nemt er det: Start med at lave din vaniljeis ved at koge mælk og fløde op til kogepunktet i en gryde. Tag gryden af varmen. Flæk vaniljestangen og mas kornene i lidt af sukkeret. Pisk vanilje, sukker og æg sammen til en lys og luftig æggesnaps. Hæld langsomt den varme mælk og fløde i æggesnapsen, mens du pisker.

Kom det hele tilbage i gryden og varm det langsomt op, mens du rører. Den må endelig ikke koge men skal bare tykne en smule – det gør den omkring 85 grader. Lad cremen køle helt af. Dette kan sagtens gøres dagen før.

Imens din iscreme køler af, skal du lave crumble. Tænd ovnen på 180 grader. Kom mel og koldt smør (skåret i tern) i en lille skål og smuldr det sammen med fingrene, til det ligner crumble. Smuldr derefter sukker og salt i, til det er ensartet. Fordel små klumper (a 2-3 cm tykkelse) på en bageplade med bagepapir og giv det 10-15 minutter i ovnen, til det er gyldent og lysebrunt i kanterne. Hiv bagepapiret over på en rist og lad det afkøle og blive sprødt her.

Når din iscreme er helt kold, skal du køre den på en ismaskine, til du har en tyk softice. Fordel din vaniljeis i en lille form og brug en ske til at ‘swirle’ klatter af lemon curd i isen. Bræk evt. crumble-stykkerne i mindre stykker og fordel dem oven på isen. Obs: jeg brugte ikke al min crumble, men resterne er god på yoghurt, smoothies, koldskål eller bare som snack. Kom isen på frys i minimum et par timer og glæd dig til at sætte skeen i din vaniljeis med lemon curd og crumble.

  Svar