Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk – i 3 varianter

30. juli 2018
Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianter

Du er formentligt faldet over dulce de leche før. Også kendt som karamel lavet af kondenseret mælk. Det er noget af det nemmeste (og dermed også farligste at lave), da du virkelig bare skal købe en dåse kondenseret mælk og lade den simre i en gryde med kogende vand i 3 timer. Bum. Så har du den lækreste, cremede og afhængighedsdannende karamel.

I dag får du udover den meget simple opskrift også forslag til 3 varianter. Selvom dulce de leche smager godt i sig selv, er det næsten endnu bedre at twiste den lidt og give et modspil til den søde karamel. Jeg har lavet disse varianter med søde og meget inspirerende Anna aka. Grødgrisen, og vi var ret hurtige om at bestemme os for de forskellige smage. Havsalt (selvfølgelig), peanutbutter (fordi vi begge er kæmpe fans) og frisk ingefær for en lidt anderledes men overraskende lækker karamel.

Dette kan du bruge din karamel til: Panna cotta med æble og karamel / Islagkage med saltkaramel og brownie / Cheesecake med saltkaramel og mandler / Havregrød med æble, karamel og mandler / Panna cotta med hinbærcoulis og karamel

Dulce de leche
Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianter

Hvad kan du bruge dulce de leche til?

Til ovenstående spørgsmål er der uendelige svar, men jeg ville alligevel gerne lige vende det. Karamellen er rimelig sød, så det er altid godt at servere den med noget friskt, og så kommer det selvfølgelig an på smagsvarianten. Jeg kan dog anbefale at komme det på is, havregrød, ristet brød, chiagrød, bagt grød, bananpandekager, vafler, kager, smoothie bowls, til at dyppe frugt i, bananis, i dadelkugler eller selvfølgelig bare med ske. Ps. der kommer snart en opskrift, hvor vi har brugt ingefærkaramellen. Jeg vil helt sikkert gerne eksperimentere med endnu flere varianter. Jeg tænker: kaffe, lakrids, chokolade, kakaonibs, frysetørrede bær, kokos, kardemomme, mint, rom. Åh så mange muligheder!

Et tip: vi rørte faktisk de 3 karameller sammen for at smage, hvordan det smagte. Og det var virkelig godt også. Forestil dig en asiatisk karamel. Flagesalt, crunchy peanutbutter og frisk ingefær. Lidt som satay sauce i en sød karamel version. Prøv det!

Dulce de leche / karamel af kondenseret mælk - i 3 varianter

Dulce de leche / nem og lækker karamel

 • 1 dåse kondenseret mælk
 • Smagsvarianter: fx frisk ingefær, peanutbutter eller havsalt

Så nemt er det: Start med at fjerne papir / label rundt om dåsen og lad den derefter simre i 2,5-3 timer i en gryde med vand.

OBS: Hvis du ikke er vild med at koge karamellen direkte i dåsen pga. metallet, kan du alternativt åbne dåsen og hælde den kondenserede mælk i et patentglas. Sæt gummibånd på og luk låget til, så det er lufttæt. Lad det simre som beskrevet ovenfor. 

Tag dåsen op og lad det køle helt af, inden du åbner og evt. smager til med yndlingssmage. Opbevar det i et rent glas / beholder med tætsluttende låg. Det kan sagtens holde sig et par uger i køleskabet.

Til ingefærkaramel vil jeg anbefale dig at smage til selv. Jeg blev selv ret overrasket over, at der skal mere ingefær i, end jeg troede. Sørg for at vælge en god flagesalt til saltkaramel og rør forsigtigt rundt, så du ikke ødelægger flagerne. Smag også selv til her. Til peanutbutterkaramel skal du bruge 50/50 peanutbutter og karamel. Gerne en crunchy peanutbutter (jeg bruger altid denne – affiliate link).

 • Reply
  Tina
  30. juli 2018 at 10:31

  Uhm lyder dejligt:-)
  Jeg har lige en dåse stående så vil da prøve mig frem:-)
  Rigtig god ny uge til dig her i sommer ørken land:-)

  • Reply
   Anna Bartels
   30. juli 2018 at 11:39

   Uh du vil ikke fortryde det Tina! Pas på du ikke bliver afhængig dog 😉
   En skøn uge til dig også ♡

 • Reply
  Lotte
  12. august 2018 at 12:10

  Jeg er i gang med koge en dåse. Men hvordan opbevarer jeg karamelsaucen når den er afkølet .

  • Reply
   Anna Bartels
   12. august 2018 at 14:16

   Hej Lotte.
   Godt du skriver! Det fik jeg ikke lige skrevet med.
   Du kommer det bare i et rent glas / beholder med tætsluttende låg.
   Der kan den fint holde sig et par uger 🙂
   Håber du kan lide det og får lavet en god variant ♡

 • Reply
  Sidsel
  19. november 2019 at 8:13

  Hej.
  Hvor meget vand skal der i gryden? Skal det dække dåsen eller evt. Patent glasset?
  Mvh,
  Sidsel

  • Reply
   Anna Bartels
   19. november 2019 at 17:01

   Hej Sidsel. Vandet skal bare dække dåsen 🙂
   Kh Anna

Svar