Choko-banan granola med nødder og tørrede figner. Da jeg boede hjemme, spiste jeg hver morgen A38 med hjemmelavet mysli – eller granola, som det nu så fancy hedder. Jeg bruger altid min opskrift på banan granola, hvilket betyder, at den nok også er blevet lavet mindst 30 gange. Efter jeg er flyttet hjemmefra har jeg haft en morgenmadsperiode med havregrød, og i øjeblikket spiser jeg for det meste bare havregryn eller mysli med mælk inden studiet om morgenen. Den anden dag havde jeg dog lyst til lidt forandring (og havde kurven fuld af overmodne bananer), og så skulle der laves sprød og hjemmelavet chokolade granola.
Opskrift på chokolade granola
Jeg elsker hjemmelavet granola og mysli, og denne chokolade granola er røget fluks til top tre. Den består hovedsageligt af grovvalsede havregryn, og så er der masser af frø og kerner, nødder og tørrede figner i. Og selvfølgelig chokolade – både i form af kakao og mørk chokolade. Selve granolaen er smagt til med kakao, og for ekstra luksus tilføjet en håndfuld hakket mørk chokolade eller kakaonips, når granolaen er helt kold. Det er bestemt ikke dårligt og føles som forkælelse på yoghurten om morgenen.
Er du vild med denne opskrift, så bør du også prøve æble granola med kokos eller måske rugbrødsmysli, hvis du skulle have en tør rest rugbrød tilbage.
Sund mysli til yoghurt
Min opskrift på granola er faktisk sukkerfri, da bananerne tilføjer en del sødme. Hvis du ikke har lavet granola med banan før, så er det om at komme i gang. De giver en god sødme og chunky konsistens til granolaen. Derudover er der masser af grovvalsede havregryn, lidt kokosolie, god mørk kakaopulver, kardemomme, tørrede figner og blandede nødder og kerner i. Stykker af mørk chokolade fordi mmmmmh!
Variationer af chokolade granola:
- Hvis du er til mere sødme, kan du tilføje 1-2 spsk honning sammen med den smeltede kokosolie.
- Hvis du ikke er til figner, kan du i stedet bruge dadler, rosiner, abrikoser eller måske soltørrede tranebær for en smule syrlighed.
- Ligeså kan du også bruge de nødder, frø og kerner, du har i skabet eller bedst kan lide.
- Lav gerne en stor portion – det er nemt og kan sagtens holde sig mindst 2 uger i en lufttæt beholder.
- Brug så meget chokolade i, som du kan få dig selv til. Det smager kun godt med mere chokolade – altid.
Chokolade granola med banan
Ingredienser
- 2 bananer (store og modne)
- 3 spsk kokosolie
- 400 g havregryn (grovvalsede )
- 3 spsk kakaopulver (usødet)
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk fint salt
- 1 dl frø og kerner (fx solsikke, græskarkerner og sesamfrø)
- 1 dl nødder (grofthakkede (fx hasselnødder og mandler))
- 1 håndfuld tørrede figner
- 2 spsk honning ( for ekstra sødme, kan udelades)
- 1 håndfuld mørk chokolade (hakket)
Noter
Fremgangsmåde
- Mos bananerne sammen med smeltet kokosolie (og evt honning).
- Kom resten af ingredienserne pånær figner og chokolade ned til de moste bananer og blandt godt – gerne med dine hænder.
- Fordel på en bageplade med bagepapir og bag først ved 180 grader i 15 minutter.
- Rod og hak lidt rundt i det og giv det 15 minutter mere ved 140 grader.
- Hak lidt mere i det, sluk ovnen og lad det stå 1/2 times tid på eftervarmen, så det kan tørre helt ud.
- Lad din granola køle helt af.
- Fjern den lille hårde stilk på fignerne og skær dem ud i små stykker.
- Hak chokolade.
- Vend figner og chokolade i den kolde granola.
- Opbevar i en lufttæt beholder.