Jeg har altså glædet mig ret meget til at dele denne opskrift med jer. Umiddelbart ligner det måske en helt klassisk (lettere pimpet) cæsarsalat, som jeg elsker, men det er faktisk en vegetarisk cæsarsalat med alt muligt lækkert fra helbagt selleri og brødcroutoner til linser og vesterhavsost. Og den lækreste dressing. Lad mig fortælle dig hvorfor, jeg har lavet lige netop denne version.
Ostestafet og de nye klimakostråd
Opskriften i dette indlæg er lavet i et samarbejde med Mejeriforeningen og deres ostekampagne Ost & ko, der sætter fokus på at bruge de nye klimakostråd i vores madlavning. Derfor har de igangsat en ostestafet: jeg får tilsendt et klimakostråd, som jeg udarbejder en opskrift ud fra (med et twist af lækker dansk ost). Ostestafetten sendes derefter videre til en ny deltager med et andet klimakostråd. Det er altså en ret sjov udfordring, og det kan bestemt anbefales at prøve derhjemme!
Det er ikke første gang, at jeg laver samarbejde med Mejeriforeningen. Af tidligere opskrifter kan du også finde en grøn toast med ost, parmaskinke og estragonmayo, en tomatgalette med vesterhavsost og pinjekerner, ostevafler med cremefraiche og timian samt helbagt blomkål med smør og parmesan.
“Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”
Søde Sabrina sendte ostestafetten videre til mig med ovenstående klimakostråd. Og den er jeg heldigvis ret glad for. Det er allerede noget, jeg prøver at efterleve herhjemme, men det er altid sjovt at sætte ekstra fokus på. Kød står for en stor del af mange danskeres proteinkilder, men det, og især lam og okse, belaster klimaet en hel del. Det er derfor anbefalet, at vi spiser mindre heraf.
I stedet skal vi spise flere bælgfrugter og fisk. Bælgfrugter (linser, bønner, kikærter) er eksempelvis en god kilde til protein og andre næringsstoffer, og så er de blandt nogle af de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Vil du vide mere, kan du læse meget mere her. Jeg har sendt stafetten videre til Ditte og sat fokus på fuldkorn. Jeg glæder mig til at se, hvad hun finder på.
Opskrift på vegetarisk cæsarsalat
Opskriften I får i dag er udarbejdet med fokus på linser, fordi det er en bælgfrugt, der (efter min mening) ikke stjæler hele billedet men giver protein og en god mæthed til eksempelvis en salat som denne. Jeg blev lidt inspireret af Meyers, der havde lavet en vegetarisk cæsarsalat, og det synes jeg var sådan en god ide. Jeg elsker nemlig cæsarsalat! Og hvorfor ikke prøve at lave en version uden kylling men med en masse andre lækre sager, der gør, at du ikke kommer til at savne kødet.
Min vegetar cæsarsalat består af klassikerne som sprøde salater, brødcroutoner, ost og dressing – dem kender du. Men jeg har tilføjet chunks af smørmørt helbagt knoldselleri, linser for bid, protein og mæthed, syrligt søde æbler og friske krydderurter. Og osten selvfølgelig. Der har jeg valgt en af mine favoritter: vesterhavsost. En fast ost med saltkrystaller og en let nøddeagtig karakter. Det hele er vendt i en forholdsvis klassisk cæsardressing men uden ansjoser og med vesterhavsost. Den smager VIRKELIG godt!
Vil du være på forkant, kan du forberede både bagt knoldselleri og linser dagen før. Du kan endda lave croutoner og opbevare dem i en lufttæt beholder, så de holder sig sprøde. Så skal du bare lave dressing, stege knoldselleristykker, skære æbler og vende det hele samme før servering. Hvis du fx vil lave det til madpakke dagen efter, så kan du også vende alt sammen men beholde croutonerne ved siden af og vende dem i ved spisning.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Vegetarisk cæsarsalat
Ingredienser
Salat
- 1 knoldselleri
- 2 dl linser (grønne eller sorte)
- 2 skiver brød (fx surdejsbrød)
- 1 æble
- 100 g salat (jeg brugte en blanding af romaine, frisee og feldsalat)
- ½ bundt kørvel (kan undlades eller erstattes med anden krydderurt)
- olivenolie
- 1 spsk smør
Dressing
- 2 æggeblommer
- 2 tsk grovkornet sennep
- 4 spsk æblecidereddike
- 1 fed hvidløg
- ¾ dl smagsneutral olie
- 50 g vesterhavsost (eller lignende ost (+25 g ekstra til topping))
Noter
Fremgangsmåde
- Start med at skrubbe knoldselleriet fri for jord og komme det i ovnen på et stykke bagepapir (med skræl).
- Bag det i cirka 1,5 time ved 175 grader varmluft, til det er mørt. Lad det køle lidt af.
- Kog linserne efter anvisningen på pakken. Lad dem køle lidt af.
- Skær brødet i små tern og vend med lidt olivenolie og salt. Bred dem ud på en bageplade med bagepapir.
- Bag dem med i de sidste 10-15 minutter af knoldselleriets tid i ovnen, til du har sprøde croutoner.
- Forbered dressingen ved at komme æggeblommer, sennep, ost, eddike og fintrevet hvidløg op i en høj beholder.
- Blend det godt sammen med en stavblender og blend derefter olien i lidt ad gangen, så den emulgerer (tykner).
- Blend et par spsk vand med, så konsistensen bliver en smule mere flydende og smag til med salt og peber.
- Skær skrællen af det let afkølede selleri og skær resten i mundrette tern.
- Steg selleristykkerne på en varm pande i smør og lidt olie, til de får lidt farve på siderne. Lad det køle lidt af.
- Skær æblet i små tern, riv eventuelle store stykker salat i mindre stykker og hak krøvel groft.
- Vend det hele sammen pånær en håndfuld croutoner og top med flager af vesterhavsost og de resterende croutoner.