Bagt blomkål med persillesmør og parmesan

Bagt blomkål med persillesmør og parmesan

Udover at jeg i dag deler en opskrift på noget så genialt som bagt blomkål (hvorfor har jeg aldrig lavet det før…?), så skal vi også snakke om noget andet. Smør for at være helt præcis. Jeg var nemlig i november inviteret til masterclass i smør, og det var både en grænseoverskridende, lærerig og interessant aften, som jeg gerne vil fortælle lidt mere om. Jeg har nemlig i lang tid tænkt, at smør er smør. Nogle smager måske lidt mere af salt, andre er lidt mere gule, men derudover kan der da ikke være den store forskel. Den tanke kom jeg så lige til at revurdere. Vil du bare have opskriften på bagt blomkål, så scroller du bare ned.

At spise smør rent

Jeg var inviteret af Mejeriforeningen til en aften i smørrets tegn. Vi satte os ned på 2 langborde og skulle blindsmage 15 forskellige slags smør. En professionel smør-smager (jep du læser rigtigt) fortalte os dette: “Når man skal smage på smør, må man ikke have spist stærk mad dagen før, have parfume på eller vaske sit hår med duft shampoo. Man tager en god skefuld smør i munden og lader den smelte, så aromaer og smag kan komme op i næsen. Derefter kan man spytte ud, hvis man vil”. Og vi kiggede alle sammen lidt på hinanden og på hende. Mente hun det? Jeg tror, at det er de færreste, der har spist en skefuld ren smør i deres liv.

Bagt blomkål med persillesmør og parmesan

Sådan skal en god smør smage

Men vi kastede os ud i det, og jeg må ærligt indrømme, at det var lidt for kvalmt til mig. Jeg måtte ty til meget små stykker af smørret. Men til gengæld kunne vi virkelig koncentrere os om at smage, og der blev brugt alt fra ord som blød, salt, fløde og behagelig til grov, køleskab, stald. Det gav mig et indblik i, at der virkelig kan være stor forskel på smør. Og vi smagte jo på alt fra den klassiske, usaltede Lurpak til en med sydesalt fra Thiese. De profesionelle fortalte, at kvalitet er lig med den rene smag af smør. Det er normalt med 1,2 % salt, og så skal den være smidig, smørbar og må ikke fedte eller hænge til ganen.

Forskel på smør

Udover at smage på smør var der også en bager forbi, som rullede croissanter med 2 forskellige slags smør og viste, hvor stor en forskel, der var på slutresultatet. Vi fik selvfølgelig lov til at smage. Den ene var langt mere luftig og fyldt med ‘lag’ end den anden. Vi gik også i køkkenet og lavede specier med 5 forskellige slags smør, og det var så overraskende, hvor stor en forskel, der var. Nogle blev sprødere. Andre mere salte. En enkelt smuldrede i munden eller smeltede på tungen. Vi piskede også vores egen bearnaise (som jeg nok lige skal øve mig lidt mere på…ahem) og sluttede af med en lækker middag.

Jeg er ret sikker på, at hvis vi bare smøre vores mad med et tyndt lag smør, så vil de fleste af os ikke kunne smage forskel. Det er dog ret vildt at se, hvordan smør kan have så stor betydning for konsistens, smag og udseende. Måske ikke i en opskrift som bagt blomkål, men hvis smørret spiller en stor rolle. Vi lærte også, at selvom smør selvfølgelig indeholder en del mættet fedt, så kan en smule smør faktisk sagtens være en del af en sund kost. Hvis man har et normalt kolesteroltal. Har du nogensinde smagt ren smør? Oplevet en forskel ved bagning? Kastet dig ud i at finde din favorit?

Bagt blomkål med persillesmør og parmesan

Bagt blomkål i ovn med smør og parmesan

For at vende tilbage til opskriften på bagt blomkål, så ville jeg selvfølgelig gerne lave noget med smør. Da blomkål både er en af mine yndlings grøntsager og spiller så godt sammen med smør, så skulle det da selvfølgelig spille hovedrollen. Smeltet saltet smør vendt med en god håndfuld frisk persille, citronskal og smurt på et stort blomkålshoved. Det bliver bagt i ovnen og til sidst drysset med revet parmesan for et salt og nøddeagtigt twist.

Et bagt blomkål som dette får den lækre ristede smag udenpå, der passer utrolig godt sammen med den milde smør-smag og den salte parmesan. Det har dog stadig bid i midten og fungerer så fint som tilbehør. Simpelt og nemt. Server bagt blomkål helt og skær store stykker af det eller skær det ud i små bidder og vend det i en salat.

Bagt blomkål med persillesmør og parmesan

Bagt blomkål med persillesmør og parmesan

Helt bagt blomkål i ovn med persillesmør, citronskal og parmesan. Perfekt grønt tilbehør til 4 personer.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse1 t 10 min

Ingredienser

  • 1 blomkålshoved (mellemstørrelse)
  • 50 g smør (saltet )
  • 1 håndfuld frisk persille
  • 1 fed hvidløg
  • 1 øko citron (skallen)
  • 1 håndfuld parmesan (fintrevet)
  • salt og peber

Noter

*Enkelte har skrevet til mig, at deres blomkål ikke var færdigtilberedt efter 1 time. Det kommer meget an på størrelsen af dit blomkål. Hvis du vil korte bagetiden, kan du koge det lidt først, duppe det tørt og derefter smøre med persillesmørret og bage det i ovnen.

Fremgangsmåde

  • Smelt smør.
  • Rør finthakket persille, fintrevet citronskal, et presset fed hvidløg og et pænt drys salt og peber i det smeltede smør.
  • Fjern de grønne blade fra blomkålet og skær et lille stykke af bunden, så det kan stå lige.
  • Kom bagepapir på en bageplade og placer blomkålet i midten.
  • Pensl med persillesmørret over hele blomkålet.
  • Bag dit blomkål ved 180 grader i 1 times tid afhængig af størrelse (se note).
  • Dæk blomkålet med et stykke staniol, når det begynder at blive brunt på toppen.
  • Riv herefter en god håndfuld fintrevet parmesan over toppen og giv det 10 minutter mere uden staniol.
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments