Syltede pærer er egentligt et sjovt navn, for de er jo søde og bestemt ikke syrlige. De koges nemlig og får derefter lov til at ligge og hygge sig i en sukkersirup – min version er smagt til med vanilje, kanelstænger og citron. Det er super nemt at lave og kan holde sig på køl i to ugers tid.
Tilbehør til ost, topping til grød eller med vaniljeis
Syltede pærer er den perfekte base til den klassiske Pære Belle Helene med vaniljeis og chokoladesauce til, men de er også fantastiske som tilbehør til ost, på grød og yoghurt eller bare med en klat is eller flødeskum og knas til. Og så dufter den virkelig dejligt. Efteråret er virkelig en perfekt årstid at lave en masse med pærer, og det er første men bestemt ikke sidste gang, at jeg laver syltede pærer. Du kan også bruge dem i en bagt grød med pærer, dadler og nøddeknas. Laver du risengrød og ønsker en lidt anderledes topping, så kan du prøve risengrød med pærer toppet med nødder og lakridssukker.
Opskrifter på syltede sager
Jeg elsker mange syltede ting. En af de opskrifter jeg bruger oftest er syltede rødløg – en nem opskrift sødet med honning. Hvis vi snakker ostebord og ostemadder, så er krydrede syltede abrikoser virkelig også en vinder.
Sådan laver du pærekompot af dine syltede pærer
For at lave pærekompot blender du bare de resterende syltede pærer (uden stilk) i en blender eller minihakker, til du har en cremet pærekompot. Smag evt. til med en smule citronsaft.
Sådan laver du pæresorbet af dine syltede pærer
Smag den resterende lage fra de syltede pærer til med en del citronsaft, så du opnår et godt syre/sødme-forhold. Kom lagen i din ismaskine, og når det er en blød sorbet, tilsætter du en æggehvide og lader den kære færdig til en luftig og lys pæresorbet. Opbevar på frys. tag den op lidt før for at scoope en kugle eller “riv” det med en gaffel for granite.
Hvad kan du ellers bruge dine syltede pærer til?
Syltede pærer
Ingredienser
- 8 pærer (jeg brugte Clara Friis)
- 1 liter vand
- 300 gram sukker
- 1 øko citron (saft og skal)
- 3 kanelstænger
- 1 vaniljestang (eller 1/2 tsk ren vaniljepulver)
Noter
Fremgangsmåde
- Start med at skrælle dine pærer. Skær den yderste del af bunden af og halver pærerne.
- Skær kernehuset ud. Jeg bruger et lille parisiennejern (også kaldet melonudstikker), da den nemt får fat. Jeg lader stilken sidde, fordi jeg synes, at det er pænt – det er op til dig.
- Halver vaniljestang, skrab kornene ud og mas dem med en spsk af sukkeret.
- Kom vand, sukker, vaniljesukker, fintrevet citronskal, citronsaft og kanelstænger op i en gryde og kog det op, til sukkeret smelter.
- Kom herefter de halve pærer i og lad det simre i 20-30 minutter, til pærerne er møre men stadig med lidt bid.
- Fisk pærerne op og kom dem på et skoldet glas med tætsluttende låg.
- Kog resten af siruppen godt igennem i 5-10 minutter, så den tykner lidt og hæld den derefter over pærerne. Kom også vaniljestang og kanelstænger ned i glasset.