Spanakopita

Spanakopita - græsk spinattærte med feta

Den her opskrift har været på min to-do liste i meget, meget lang tid. Alt for lang tid. En traditionel græsk spanakopita. Hvis du ikke har hørt om den før, skal du bestemt ikke være ked af det, men det er med at lytte efter nu, for den her vil du ikke gå glip af. Det er nemlig en super nem tærte lavet med filodej med fyld af spinat, feta og citronskal. Her efter anden test er den klar til jer og skal snart på bordet herhjemme igen.

Opskrift på spanakopita

Jeg havde ikke hørt om spanakopita, før jeg tilfældigt faldt over den på nettet. Udover det saftige og smagsfyldte fyld, så er genialiteten og stjernen: filodej. Det gør både tærten super nem at lave, og så giver det en tynd men super sprød indpakning af dej. Fyldet består som sagt af masser af spinat, cremet feta, parmesan, æg, citronskal, hvidløg og muskatnød. Den smager simpelthen så godt og er perfekt med en frisk salat til. Den smager endda skønt kold dagen efter også.

Er du vild med denne, så skal du også prøve min laksetærte med filodej eller min klassiske spinattærte med hytteost og pinjekerner.

Spanakopita - græsk spinattærte med feta

Græsk spinattærte med feta

Spanakopita er traditionelt græsk, en græsk spinattærte, men hvis du ser bort fra filodejen, så er den som en god, klassisk spinattærte med feta og masser af smag. Så er du vild med det, kan du sagtens kaste dig ud i denne. Den tager ikke mere end 20 minutter at forberede, og så skal den bare hygge sig i ovnen. Filodej kan købes i de fleste større supermarkeder og er en helt papirstynd dej, som du i dette tilfælde ligger i lag penslet med lidt olivenolie og pakker fyldet ind i det. Det er bestemt ikke sidste gang, at den kommer på bordet herhjemme.

Spanakopita kan endda sagtens laves med andet fyld. Har du et favorit tærtefyld, så kan du sagtens eksperimentere med det. Så længe det ikke er for vådt men kun lige bindes sammen af æggene. Gad vide, om det ikke også kan laves i søde versioner – det må prøves næste gang!

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Spanakopita - græsk spinattærte med feta
Spanakopita - græsk spinattærte med feta

Spanakopita

En lækker og lidt anderledes variant af en spinattærte med feta – nemlig en græsk spanakopita. Sprød filodej som bund med lækkert og smagsfyldt spinatfyld med feta, citronskal og andet godt. Opskriften er til 4-5 personer med en frisk salat til.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse30 min

Ingredienser

  • 3 æg
  • 600 g spinat (frossen og optøet)
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 håndfuld frisk timian
  • ½ øko citron (skallen)
  • 1 drys muskatnød (fintrevet)
  • 100 g parmesan (eller andet fast ost)
  • 200 g feta
  • salt og peber
  • 7 ark filodej
  • olivenolie
  • sesamfrø

Fremgangsmåde

  • Pres al overskydende væde ud af den optøede spinat. Dette gøres nemmest i en si.
  • Skræl løg og hvidløg og hak begge dele fint. Hak også timian fint.
  • Pisk æg i en skål og tilsæt spinat, løg, hvidløg, timian, fintrevet citronskal og muskatnød, fintrevet parmesan og et drys salt og peber. Rør det sammen.
  • Smuldr feta og rør det forsigtigt i.
  • Kom bagepapir på en bageplade og læg et ark filodej på.
  • Pensl med lidt olie og læg endnu et ark filodej over – dog lidt forskudt.
  • Fortsæt med alle arkene og læg dem en smule forskud hver gang, så du til sidst får en fin symmetrisk stjerne-agtig bund af filodejsark.
  • Fordel spinatfyldet i midten, så der stadig er god plads ud til kanterne.
  • Fold kanterne ind over midten, så det indkapsler dejen og pres det lidt sammen. Drys med sesamfrø.
  • Bag tærten ved 175 grader varmluft i cirka 30 minutter. Skru evt. lidt ned undervejs, hvis den bliver for mørk – det gjorde jeg cirka halvvejs.
  • Lad tærten afkøle og sætte sig lidt i 15 minutters tid og spis så.
Del med nogen du holder af
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments