Panforte / Italiensk konfektkage med nødder og tørrede frugter. Præcis som de sidste mange år lavede jeg igen denne jul hjemmelavede julegaver til familie og venner. Hvis du spørger mig, så er oplevelser og hjemmelavede gaver med en tanke bag (noget af) det bedste, man kan få. Og det er også ofte, hvad jeg ønsker mig, når jeg har fået krydset andre ting af ønskelisten. Jeg har tidligere år lavet fx chokoladekarameller, saltmandler, fransk nougat og hjemmelavet nutella.
Panforte – italiensk konfektkage
Dette år lavede jeg 2 ting. Det ene var denne italienske kage panforte, der traditionelt spises til jul, men som, hvis du spørger mig, altså sagtens kan spises hele året. Den er fyldt med varme krydderier, masser af forskellige ristede nødder og tørrede frugter, og så har den en sprød top og den lækreste seje/chewy konsistens i midten. Helt perfekt skåret ud i mindre bidder til en kop kaffe eller the, og så kan den holde sig i lang tid i køleskabet. Man kan derfor sagtens skære sig et lille stykke, når den søde trang melder sig.
Panforte med ristede nødder og tørrede frugter
Ingredienser
- 250 g nødder (fx hasselnødder, mandler og valnødder)
- 200 g tørrede frugter (fx tranebær, dadler og figner)
- 50 g syltet appelsinskal (eller citronskal)
- 100 g mørk chokolade (grofthakket)
- 1 spsk stødt kanel
- 1½ tsk stødt kardemomme
- 2 spsk kakao
- 150 g mel
- 200 g honning
- 200 g sukker
- flormelis
Noter
Køkkenudstyr
- Springform
Fremgangsmåde
- Rist nødderne i ovnen ved 170 grader i 8-10 minutter.
- Lad nødderne være hele med mindre du bruger valnødder eller andre slags store nødder – hak dem meget groft.
- Bland med tørrede frugter – her skal du hakke de større tørrede frugter som dadler og figner groft.
- Rør nødder og frugter sammen med kanel, kakao, kardemomme, frugtskal, hakket chokolade og mel.
- Opvarm honning og sukker i en gryde, til sukkeret er smeltet.
- Lad det få et opkog i 2 minutters tid og rør det så sammen med resten af ingredienserne. Det kræver lidt armkræfter men sørg for at få rør det godt sammen.
- Kom dejen i en stor springform foret med bagepapir.
- Bag den ved 170 grader i cirka 25-30 minutter. Skru evt lidt ned, hvis kagen bliver for mørk på toppen.
- Lad kagen køle helt af på køkkenbordet.
- Når den er kold: si flormelis over toppen og skær den ud i små bidder. Opbevar den på køl.