Jeg er fan af marokkansk mad. Jeg er fan af aubergine. Jeg er fan af kikærter. Jeg er fan af marokkansk gryderet. Maden fra Marokko er på sød, krydret, smagsfuld og syrlig, og da jeg besøgte Marrakech sidste år, fik jeg virkelig oplevet ægte marokkansk mad. Du kan se min guide til Marrakech. Der skal jeg helt sikkert tilbage en dag. I dag rejser vi dog (digitalt) sammen til Marokko og dykker ned i en portion varmende gryderet.
Marokkansk gryderet med kikærter og kartofler
Denne marokkanske gryderet er super nem at lave. Den består af kikærter, kartofler, aubergine og peberfrugt i en krydret tomatsauce/tomatsuppe med røget paprika, spidskommen og et hint af kanel og chili. Det er en rustik ret, der kan spises, som den er (gerne med en klat pesto på toppen og lidt brød til) eller med kartoffelmos eller ris. Alle tre ting smager skønt! Du vil sagtens kunne bruge de (slatne) grøntsager, du har i køleskabet. Jeg vil bare anbefale dig at beholde kikærter og kartofler, så du ikke går glip af mætheden og konsistensen.
Vegetarisk og vegansk gryderet
Det var faktisk hverken min intention eller mening at lave en vegetarisk og endda vegansk marokkansk gryderet. Det skete bare. Og det gør den altså på ingen måde dårligere. Den smager skønt og har mange forskellige gode teksturer – alt fra bløde auberginer til kikærter og kartofler med bid. Så jeg vil mene, at du ikke vil savne kødet. Er du dog alligevel skeptisk, kan du jo servere den som tilbehør til et stykke kylling. Ellers kan jeg også anbefale min opskrift på marokkansk kylling med rosiner, kanel og pinjekerner.
Hvad serverer man til en gryderet?
Der er mange måder at servere en gryderet på. Hvis du spørger mig, handler det om, hvilken gryderet det er. Er du ovre i en mørbradgryde eller lignende, så skal du servere ris eller kartoffelmos til. En marokkansk gryderet som den, der måske er en krydsning mellem gryderet og suppe, kan du sagtens spise med ris eller kartoffelmos, eller du kan servere den, som den er og evt. med en klat pesto og lidt lækkert brød til.
Marokkansk gryderet med aubergine, kartofler og kikærter
Ingredienser
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 400 g kartofler
- 1 spsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt kanel
- 1 spsk røget paprika
- 1 tsk chiliflager (eller efter din smag)
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse tomatpure
- 1 aubergine
- 1 rød peberfrugt
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 4 dl kogende vand
- 1 dåse kikærter (drænet)
- salt og olivenolie
- 2 spsk sukker
Køkkenudstyr
- Gryde
Fremgangsmåde
- Skræl og hak løg og hvidløg.
- Steg dem begge i en stor gryde med lidt olivenolie ved mellem-høj varme et par minutter.
- Tilsæt spidskommen, røget paprika, chili og kanel og varm igennem.
- Skræl kartofler, skær dem i tern og kom dem i gryden sammen med dåsetomater, flåede tomater og bouillonterninger og vand.
- Skær aubergine og peberfrugt i mundrette tern og kom også dem i gryden.
- Lad det hele simre under låg i en halv times tid (måske lidt mere), til kartoflerne er møre.
- Kom kikærter i og smag til med salt og sukker.
- Varm det hele igennem og server med ris, kartoffelmos eller som den er.