Skulle det være en lækker dessert her i påsken? Her får du opskriften på en cremet, intens og lækker marcipanis med påskeæg i. Det var egentligt tæt på, at vi bare spiste marcipanisen uden at lægge den op her. Udelukkende fordi æggene, som du kan se, har smittet lidt af i isen, og jeg var bange for, om det mon ser lidt for giftigt ud. Men jeg spurgte jer på Instagram og 78% af de 420, der svarede, ville gerne have opskriften. Så denne opskrift er til jer, der kan se bort fra den grønne afsmittede farve. Den smager nemlig skønt!
Opskrift på marcipanis
En base af en klassisk vaniljeis lavet som creme anglaise (den bedste måde at lave is på, hvis du spørger mig), der koges op til 82-83 grader og sørger for en cremet base, der ikke krystalliserer. I basen er der vendt masser af revet marcipan, og den køres på ismaskine, inden marcipanisen lægges i lag i en form med grofthakkede marcipanæg. Er det ikke påske, eller vil du bare have en ren marcipanis, så undlader du bare påskeæggene eller tilsætter lidt hakket mørk chokolade i stedet.
Er du vild med denne marcipanis, så skal du også prøve min opskrift på saltkaramelis, min juleis a la isalamande med marcipan og kirsebærsauce eller min vaniljeis med lemon curd og crumble.
Påskeis med marcipan og påskeæg
Det er som sagt en perfekt påskeis og dessert til påske, da det kombinerer marcipan og de lækre påskeæg med marcipan og chokolade. Påskeæggene er nok en lidt nostalgisk ting for mig, men de har en virkelig skøn, intens mandel/marcipansmag, der giver noget godt til marcipanisen. Du vil dog også sagtens kunne erstatte påskeæggene med hakket mørk chokolade, med små stykker nougat, toppet med chokoladesauce og meget mere.
Læs med længere nede, hvis du ikke har en ismaskine og gerne vil give dig i kast med opskriften alligevel. Og laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Marcipanis med påskeæg
Ingredienser
- 2½ dl fløde
- 3½ dl sødmælk
- 5 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
- 115 g sukker
- 1 vaniljestang (eller ½ tsk ren vaniljepulver)
- 100 g marcipan (groftrevet)
- 125 g påskeæg (små)
Noter
Køkkenudstyr
- Ismaskine
Fremgangsmåde
- Kog mælk og fløde op til lige før kogepunktet i en gryde (80 grader hvis du bruger termometer). Tag gryden af varmen.
- Flæk imens vaniljestangen og mas kornene i lidt af sukkeret. Pisk vanilje, sukker og æggeblommer sammen.
- Hæld langsomt den varme mælk og fløde i æggesnapsen, mens du pisker.
- Kom det hele tilbage i gryden og varm det langsomt op, mens du rører. Den må endelig ikke koge men skal bare tykne en smule – det gør den omkring 82-83 grader.
- Læs note omkring tidspunkt for tilsætning af marcipan.
- Lad cremen køle helt af. Dette kan sagtens gøres dagen før.
- Når din iscreme er helt kold, skal du køre den på en ismaskine, til du har en tyk softice.
- Fordel din marcipanis i en lille form og sørg for at drysse med grofthakkede marcipanæg ind imellem og på toppen som pynt.
- Kom isen på frys i minimum et par timer.
Marcipanis uden ismaskine
Hvis du ikke har en ismaskine, kan du overveje at lave en parfait is i stedet – der skal du bare komme iscremen med revet marcipan på frys over et par timer og røre i den undervejs. Når konsistensen er som tyk softice, kan du røre de grofthakkede påskeæg i. Sådan laver du nemt marcipanis uden ismaskine.
Vil du lave den hurtige version?
Køb en god vaniljeis, pisk den op til tyk softice og vend revet marcipan og hakkede påskeæg i. Server med det samme og kom den tilbage på frys. Det er altså også en god og hurtig dessert til gæster, fx i påsken.