Det her er virkelig en af mine favoritter – jeg elsker nemlig lasagne! Det bedste ved lasagne er, at det kan laves i så mange varianter. Så længe man har lasagneplader, sauce og bechamel, så kan man bruges alverdens grøntsager og/eller kød og bikse en omgang sammen. Selvom jeg nu elsker mine opskrifter på lakselasagne, græskarlasagne, kyllingelasagne og mexicansk lasagne, så er der nu næsten ikke noget, der slår en klassisk traditionel version, som vi alle kender den.
Opskrift på klassisk lasagne
Denne opskrift er præcis, som jeg kan lide den. Den består af (fuldkorns)plader, bechamelsovs og en kødsovs fyldt med grønsager og friske krydderurter. Det er en ret stor, for ikke at sige kæmpe, portion, men jeg plejer bare at fryse resten ned i portioner og så tage dem op, når jeg skal bruge dem til aftensmad – det er altså ret smart.
Lasagne med ekstra grøntsager og hjemmelavet bechamel
Du skal bruge lidt flere ingredienser, og opskriften er nok lidt længere end andre indlæg på bloggen, men jeg lover jer, at det er det hele værd – den er faktisk ret nem at lave og så smager den bare så godt! Det hele bunder nok i, at der er godt med kærlighed, hjemmelavet bechamel og ekstra grøntsager i, som kun er et stort plus i min bog. Du må endelig ikke blive skræmt. Det er virkelig arbejdet værd.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Lasagne
Ingredienser
- lasagneplader
Kødsovs
- 2 spsk garam masala
- 1 kg hakket oksekød
- 2 løg (finthakket)
- 4 fed hvidløg (finthakket)
- 1 dåse tomatpure (70 g)
- 3 gulerødder (groftrevne)
- 1 squash (groftrevne)
- 2 dåse hakkede tomater
- 1 oksebouillonterning (opløst i 1 dl kogende vand)
- 1 håndfuld friske krydderurter (fx timian og oregano)
- olie
Bechamel
- 3 spsk smør
- 3 spsk hvedemel (store)
- 1 liter mælk
- ½ tsk muskatnød (fintrevet)
- salt og peber
- 2 håndfulde revet ost (fx gouda/cheddar)
Fremgangsmåde
Kødsovs
- Rist et par spsk olie og garam masala af på en stor, varm og dyb pande eller gryde.
- Kom det hakkede kød på og rør, til alt kød er brunt. Tag derefter kødet af panden. Gør det evt. af to omgange.
- Svits de finthakkede løg og hvidløg på panden i et par minutter ved middel varme i lidt olie.
- Gør plads i midten af panden og rist tomatpureen af i et minut eller to.
- Kom også groftrevne gulerødder og squash på panden og lad det stege i 3 minutter.
- Tilsæt det brunede kød sammen med de 2 dåser tomater, bouillonterning opløst i vand, salt, peber og evt. 1 spsk sukker.
- Skyl og hak de friske krydderurter fint og kom dem ned til kødsovsen.
- Lad kødsovsen simre under låg, imens du laver bechamelsovs, men også gerne længere. Hvis den bliver for tør, kan du tilsætte lidt vand.
Bechamel
- Smelt smør ved middelvarme og tilsæt mel. Det skal “ristes” i et par minutter – brug et piskeris for at få melsmagen væk og rør hele tiden!
- Tag gryden af varmen og tilsæt 1 dl af mælken og rør til den bliver blank og ensartet.
- Kom 1 dl mælk mere i, rør til blank og ensartet.
- Skub gryden tilbage på varmen og fortsæt med resten af mælken lidt ad gangen. Du skal hele tiden sørge for, at sovsen tykner lidt og bliver jævn, inden du kommer mere mælk i.
- Tilsæt revet muskat, salt og peber.
- Skru op på høj varme og lad sovsen koge igennem og tykne i 2 minutter – rør hele tiden så den ikke brænder på.
- Skru ned til middelvarme (konsistensen skal være som yoghurt). Tilsæt revet ost og rør til osten er smeltet.
Samling
- Spray/smør én stor form eller to mindre og læg lasagnen i lag: kom kødsovs nederst, derefter bechamel og så lasagneplader så det dækker. Du skal gerne have 3 lag af lasagneplader.
- Slut af med et lag kødsovs og bechamel. Drys evt. med revet ost.
- Bag lasagnen i ovnen i 35-40 minutter ved 190 grader.