Græskar lasagne med svampe, timian og ost

15. november 2017

Græskarlasagne med svampe, timian og ostGræskar lasagne med svampe, ost og timian. Mmh! Jeg elsker lasagne i alle varianter – med kød, fisk, kylling eller vegetarisk. Lasagne er genialt, fordi at det 1. kan fyldes med alt, og fordi det 2. nærmest ikke kan gå galt. Og så kan det både gøre luksus og i den dyre ende eller laves med billige ingredienser og stadig være lækkert. Det er derudover også genial frysermad til travle dage. Jeg har eksempelvis skåret denne lasagne i 5 stykker, og så var der til 5 x aftensmad eller frokost, lige til at tage op af fryseren.

Denne græskar lasagne-opskrift kan sagtens bruges som basis og fyldes med, hvad du har lyst til. Jeg har dog lavet en vegetarisk version fyldt med det søde, møre hokkaido græskar, svampe, spinat og hjemmelavet bechamelsauce. Sidstnævnte er slet ikke så besværligt, som det lyder. Tro mig – giv det en chance! Derudover er lasagnen lagt i lag med fuldkornslasagneplader, krydret med timian og toppet med frisk mozzarellaost. Hvis du vil tilsætte kød, kan du sagtens skære eksempelvis kylling i tern, brune dem af på panden og lægge det mellem lagene også. Lasagnen smager lige så godt dagen efter, og den er som sagt genial til fryseren også.

Læs også andre lasagne-opskrifter: Den traditionelle med kød / Lakselasagne med spinat / Kyllingelasagne / Mexicansk lasagne med kål og chorizo / Lasagne med sød kartoffel-plader, svampe og ost

Græskarlasagne med svampe, timian og ost Græskarlasagne med svampe, timian og ost

Græskar lasagne med svampe, timian og ost (til 4-5 personer)

 • 750 g græskar, fx hokkaido – øko og skrabet for kerner
 • 500 g svampe, fx champignon
 • 400 g frossen, optøet spinat
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 stor spsk smør
 • 2 spsk hvedemel
 • 6,5 dl mælk
 • 1 spsk grovkornet sennep
 • chiliflager + frisk/tørret timian
 • 1 kugle frisk mozzarella, groftrevet
 • lasagneplader
 • salt, peber og olivenolie

Så nemt er det: Start med at skylle græskar godt og derefter skære det i små tern. Kom dem på en bageplade med bagepapir og vend dem i lidt olivenolie, salt og 1 tsk chiliflager. Bag dem i ovnen ved 175 grader varmluft i 30 minutter.

Skræl imens løg og hvidløg og hak det fint. Steg det i en spsk olivenolie på en stor pande, til de er bløde. Skyl i mellemtiden svampe og skær dem i tynde skiver. Kom dem på panden sammen med cirka 2 spsk hakket, frisk timian og et pænt drys salt. Steg det ved middel-høj varme, til svampene har afgivet væske, og det er fordampet igen. Kom spinat på panden og rør rundt. Sæt det til side.

Lav bechamelsauce ved at smelte smør i en gryde ved mellem-høj varme. Tilsæt derefter mel og pisk med et piskeris i et par minutter, så melsmagen ristes væk. Rør i det hele tiden. Kom 1,5 dl mælk i gryden, tag det af varmen og pisk det til en ensartet creme. Sæt gryden tilbage på varmen, tilsæt resten af mælken og pisk til en ensartet sauce – den skal lige op og koge i et minuts tid, imens du pisker, og så vil den tykne. Rør sennep i og smag til med salt og masser af peber.

Byg lasagnen sammen ved at smøre et tyndt lag bechamelsauce på bunden af et ildfast fad (ca 20×25 cm). Kom lasagneplader på, svampe-spinatfyld, bagte tern af græskar og lidt bechamelsauce, inden lasagneplader igen osv. Jeg fik 3 lag af plader. Slut af med lasagneplader, bechamelsauce (der skal være nok til at kunne smøre ud over pladerne, så de ikke bliver tørre). Drys med revet ost og lidt mere timian. Bag lasagnen ved 175 grader varmluft i 35-40 minutter, til den er flot gylden på toppen.

 • Reply
  Frida
  20. september 2019 at 7:34

  Jeg lavede den her i går, og jeg må sige, at det er nogle virkelig gode smage! Tak for opskrift 🙂

  • Reply
   Anna Bartels
   20. september 2019 at 13:49

   Ej hvor dejligt Frida! Det gør mig glad.
   Tak fordi du skriver tilbage 😀
   Kh Anna

 • Reply
  Mille
  4. oktober 2019 at 8:23

  Fantastisk lækker lasagne !! Tak for opskrift <3

  • Reply
   Anna Bartels
   4. oktober 2019 at 10:59

   Juhuu hvor dejligt! Skønt at du kunne lide den.
   Selv tak for kommentar ♡

 • Reply
  Andrea
  24. oktober 2019 at 14:48

  Hej Anna, jeg vil prøve at lave denne lækre lasange til noget familie komsammen , dog er alle meget kødglade og tænker derfor at tilføje lidt bacon til opskriften ? Har du prøvet dette eller er der andet kød du vil anbefale ?
  Jeg så i øverste sætning at du skriver hytteost ? Dig forkommer dette ellers ikke i opskriften ? Er det med vilje eller fordi at det er undladt ?

  • Reply
   Anna Bartels
   24. oktober 2019 at 15:03

   Hej Andrea,
   Du har vist fanget en fejl. Er ret sikker på, at jeg besluttede mig for hytteost først men lavede det om. Så det er en fejl – ingen hytteost. Sejt opdaget!
   Kød kan du sagtens tilføje. Bacon er ikke en dårlig ide, selvom det selvfølgelig ikke bliver sprødt. Tror også at chorizo og kylling ville være godt 🙂
   Held og lykke – håber I kan lide det.
   Kh Anna

Svar