Kartoffelrøsti med røget laks

Kartoffelrøsti med røget laks

Jeg tror, at det var min mor, der i sin tid introducerede mig for kartoffelrøsti med røget laks. Hun lavede det tit som forret eller appetizer, når vi fik gæster på besøg, og det smagte altid så dejligt. Dem har jeg heldigvis taget med mig og lavet i forskellige varianter. Det er jo lidt som et alternativ til blinis. Begge dele er gode, og jeg ville ikke undvære nogle af dem.

Opskrift på kartoffelrøsti med røget laks og creme fraiche

Kartoffelrøsti med røget laks og creme fraiche er den bedste kombination. Nu skal du høre hvorfor. Jeg laver mine kartoffelrøsti af revne kartofler og løg, der presses for størstedelen af væsken. Det røres sammen med et æg, lidt mel og salt og peber og steges på panden til sprøde og gyldne. De kan også sagtens laves bare på kartofler og smør, men jeg kan meget godt lide, at de får lidt mere tykkelse som blinis. Sammen med den røgede laks, fede creme fraiche, sprøde tern af rødløg, purløg og ekstra friskkværnet peber er det en himmerigsmundfuld.

Er du vild med denne opskrift, så skal du også prøve min kartoffelrøsti med laks og avocado i tårn eller mine store kartoffelrøsti med avocado.

Kartoffelrøsti med røget laks

Alternativ til blinis med laks

Er du vild med klassiske blinis med laks, så vil du helt sikkert også være glad for disse kartoffelrøsti med røget laks. Det er den perfekte bid af de fede, det sprøde, det cremede og det friske. Jeg har altid været glad for laks. Jeg øver mig i også at vælge andre fiskearter, men laks vinder ofte. Til gengæld prøver jeg at købe noget af god kvalitet og økologisk, og det smager jo så dejligt.

Appetizer, hapser eller forret med laks

Jeg serverer altid disse hapsere som appetizer eller forret. Du kan lave 8 stykker ud af opskriften og få to røsti per mand til forret, eller du kan lave dem lidt mindre og servere dem som appetizer inden middagen. Er der nogle med til middagen, der ikke spiser laks, kan du jo erstatte deres laks med avocado eller en langtidsbagt tomat.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Forret appetizer med laks hapser
Forret appetizer med laks hapser

Kartoffelrøsti med røget laks og creme fraiche

Det her er altså en af de bedste hapsere, appetizere eller forretter, hvis du spørger mig. Sprøde men saftige kartoffelrøsti toppet med røget laks, fed creme fraiche, purløg, rødløg og peber. Helt simpelt. Opskriften giver cirka 8-10 stk og er dermed nok som forret til 4 personer.
4.58 fra 7 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse20 minutter

Ingredienser

Kartoffelrøsti

 • 500 g bagekartofler
 • 1 løg
 • 1 æg
 • 2 spsk hvedemel
 • salt og peber
 • 1 spsk smør
 • 1 spsk olie

Topping

 • 100 g røget laks
 • 100 g creme fraiche (gerne 18 %)
 • 1 rødløg
 • 1 bundt purløg

Fremgangsmåde

 • Skrub kartoflerne fri for jord og riv dem groft på et rivejern. Skræl løget og riv også det groft.
 • Kom revne løg og kartofler i et viskestykke og pres så meget af væsken ud som muligt.
 • Rør kartofler og løg sammen med æg, mel og et godt drys salt og peber.
 • Varm en pande op til middelvarme med smør og olivenolie.
 • Form små røsti af cirka 1 spsk "dej" med dine hænder og steg dem et par minutter på hver side, til de er sprøde og gyldne. Jeg laver dem over to omgange, så de har plads på panden.
 • Lad dem afkøle lidt, inden du topper med stykker af røget laks, en tsk creme fraiche, finthakkede rødløg og purløg og friskkværnet peber.

Topping til blinis eller røsti

I min version topper jeg disse kartoffelrøsti med røget laks, creme fraiche, purløg og rødløg, men du kan sådan set gå amok i alverdens toppings. Er det sæson, så top dem med stenbidderrogn, cremefraiche, dild, rødløg og et skvis citronsaft. Vil du holde dem vegetarisk, kan du langtidsbage tomater i ovnen ved lave grader og erstatte laksen med dem.

Du kan også lave en avocadocreme i stedet for creme fraiche, skifte purløg ud med andre krydderurter og meget mere. Nå ja – og så kan du jo også bruge andre rodfrugter som rødbede, gulerødder, knoldselleri og lignende i stedet for kartofler. Det kan ikke blive dårligt.

Røsti med laks og cremefraiche - alternativ til blinis
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments