For mig er der virkelig noget nostalgisk ved duften af dette honningbrød, der breder sig i huset. Min mor lavede det altid til jul, da jeg var yngre, og nu er det min tur til at lave min egen version. Vi kan måske diskutere, om det skal hedde ‘kage’ eller ‘brød’, men uanset hvad er det lynhurtigt at bikse sammen, smager så godt og er for mig næsten obligatorisk i julemåneden. En rigtig juleopskrift.
Opskrift på honningbrød
Dette honningbrød har en sprød skorpe og et saftigt indre og masser af smag fra julekrydderier. Honningen giver en lækker, nærmest lidt sej midte, præcis som et honningbrød efter min mening skal have. I et traditionelt honningbrød tilføjes der ofte syltet appelsinskal/sukat, men det er jeg ikke så vild med. Hvis du kan lide det, så kan jeg sagtens anbefale at tilsætte et 1 spsk eller 2 i dejen. Der er ingen fedtstof i et brødet, men der er til gengæld både en del sukker og honning. Men det er virkelig også det, der gør det til et honningbrød.
Er du vild med honningbrød, skal du prøve ingefærkarameller med honning eller verdens bedste brunkager.
Krydret julebrød
Dette julebrød eller måske nærmere julekage er fyldt med varme julekrydderier som kanel, kardemomme, nelliker og ingefær samt rosiner og ristede mandler, der giver en skøn krydret julesmag. Det er aller bedst lunt med et lag koldt tandsmør – og selvfølgelig en god kop the, men det kan også sagtens spises dagen efter. Her kan du eksempelvis opbevare det i køleskabet og skære skiver herfra. Eller måske endda riste det i en brødrister.
Honningbrød
Ingredienser
- 200 g honning
- 200 g brun farin
- 1½ dl friskpresset appelsinsaft
- 450 g mel
- 1 tsk natron
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt nelliker
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 æg
- 100 g rosiner
- 1½ dl mandler (gerne ristede)
Køkkenudstyr
- Brødform
Fremgangsmåde
- Varm honning, sukker og appelsinsaft forsigtigt op i en gryde, til sukkeret er smeltet. Lad det afkøle lidt.
- Bland mel, natron, krydderier, rosiner og hele, ristede mandler i en skål.
- Pisk hurtigt ægget i den let afkølede honningmasse og rør det sammen med de tørre ingredienser.
- Kom dejen i en smurt rugbrødsform (cirka 28 cm).
- Bag brødet ved 170 grader varmluft i cirka 45 minutter.
- Lad det afkøle lidt og spis med koldt smør. Opbevar resten i en pose, gerne på køl.
Har du bagt min opskrift, vil jeg elske at høre fra dig! Tag mig også gerne på Instagram med @annabartels eller #annamad.