Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og hasselnødder

Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og hasselnødder

Oh you are in for a treat! Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og hasselnødder. Og du må endelig ikke blive skræmt af overskriften, for denne ret er slet ikke så svær eller tidskrævende at lave, som den måske lyder. Og så smager den bare overdrevent godt. Med det mener jeg, at det er et stykke tid siden, jeg har fået hjemmelavet mad, der smagte så godt som denne skålfuld af efterårsvarme bygotto. Det er ultimativ comfort food. Hvis du endnu ikke er stødt på bygotto, så kan jeg fortælle, at det 1 er en kæmpe fejl og 2, at det er ligesom risotto – bare lavet med perlebyg, der giver den lækreste tekstur og bid til den ellers cremede ret.

Græskar bygotto

Udover perlebyg er bygottoen lavet med græskar, der giver en sødlig smag og cremethed til grøden. På toppen er der sprøde og saltede grønkålschips, ristede hasselnødder og brunet smør. Sidstnævnte er første gang, jeg har kastet mig ud i, og det er utrolig nemt, MEGA lækkert og smager nærmest karamel/intens nøddeagtigt. Og det er bare en lille (eller stor, afhængig af luksus-grad) ske brunet smør, der dryppes på toppen til sidst. Det giver virkelig toppen over i’et, og selvom du selvfølgelig kan lave græskar bygotto og toppe med andet, så vil jeg alligevel foreslå dig at prøve denne sammensætning.

Er du vild med denne græskar bygotto, så bør du også tjekke min græskarrisotto med salviepesto ud.

Græskar bygotto

Imponerende opskrift – gæstemad eller scoreret

Jeg siger dig, at denne ret nok skal tage kegler og imponere dem, du spiser med. Om du har gæster på besøg og gerne vil lave en lækker omgang gæstemad, eller skal du måske lave mad på en date og gerne vil imponere ham eller hende, så kan du rolig lave denne opskrift. Brunet smør er nemlig altid en god ide. Og er du på udkig efter en god dessert til at slutte det hele af på, så kan jeg anbefale denne nemme chokolademousse eller måske panna cotta med hindbær, du kan forberede på forhånd

Græskar bygotto
Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og hasselnødder

Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og hasselnødder

En lækker varm skål græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og ristede hasselnødder. Der er mad nok til to og måske endda også tre, da det er en opskrift, der mætter en del.
5 fra 1 stemme
Antal: 2 personer
Forberedelse45 minutter

Ingredienser

  • 400 g græskar (hokkaido eller butternut squash, uden kerner)
  • 1 løg
  • 2 dl perlebyg
  • 7,5 dl kogende vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 håndfuld fintrevet parmesan (eller lignende ost)
  • citron
  • olivenolie
  • salt
  • 2 grønkålsstilke
  • 1 håndfuld hasselnødder
  • 40 g smør

Køkkenudstyr

  • Gryde

Fremgangsmåde

Græskarpure

  • Skræl græskar og skær det i små tern.
  • Kog ternene i letsaltet vand i cirka 15 minutter, til de er bløde.
  • Hæld vandet fra (men gem det!)
  • Mos 2/3 af ternene til puré og gem den sidste 1/3 til senere.

Græskar bygotto

  • Imens græskartern simrer, skal du starte på bygottoen: Skræl løg og hak det fint.
  • Varm en spsk olivenolie i en gryde ved middelvarme og steg løg et par minutter.
  • Skyl perlebyg i en si, kom dem ned til løg og lad det riste med et minuts tid.
  • Rør 1 grøntsagsbouillonterning ud i 7,5 dl græskarvand (det du har kogt græskarret i) – spæd op hvis der ikke er nok vand, og kom det op til perlebyg og løg.
  • Lad det simre, indtil næsten al væsken er absorberet (forbered imens topping).
  • Tilsæt herefter græskarmos og fintrevet parmesan og smag til med citronsaft, friskkværnet peber og salt.
  • Rør de sidste græskartern i til sidst.

Topping

  • Imens bygottoen simrer, skal du rive mindre stykker grønkål af stilkene og skylle dem i vand.
  • Tør dem med et viskestykke og vend dem med 1 spsk olivenolie og lidt salt.
  • Bred dem ud på en bageplade med bagepapir og kom hasselnødder ud i siden, så de kan riste med.
  • Giv det hele 10-12 minutter ved 150 grader (grønkål må ikke blive sort).
  • Nulr skallen af hasselnødderne og hak dem groft.
  • Smelt i mellemtiden smørret i en lille gryde ved mellemvarme, indtil smørret begynder at brune og dufte af ristede nødder. Det skal simre lidt, før dette sker.
  • Tag det af varmen, lad det stå lidt og si så bundfaldet fra. Fjern også ‘skummet’ på toppen med en ske.
  • Anret det hele i en skål, top med grønkålschips, grofthakkede hasselnødder og evt lidt groftrevet parmesan.
  • Dryp med 1 spsk brunet smør henover hele herligheden og spis!
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments