Gedeost salat med appelsiner, grillede gulerødder og appelsin-honning-sennepsdressing

22. oktober 2019
Gedeost salat med appelsiner, grillede gulerødder og appelsin-honning-sennepsdressing

Jeg elsker stadig gedeost, og det kommer nok aldrig til at ændre sig. Og ideen til denne gedeost salat med appelsiner har jeg faktisk haft i mange år, siden jeg smagte noget lignende på den nu lukkede Lo Jo’s Social restaurant. Opskriften er lavet i forbindelse med mit samarbejde med Gedeosten.dk. Det er tredje og dermed sidste opskrift i denne omgang. De andre var aspargestærte med gedeost og dild og spinatpandekager med laks, gedeost og rødbedecreme – har du tjekket dem ud?

Til opskriften har jeg brugt en soignon gedeost i rulle, som er den, jeg altid køber nede i supermarkedet. Den fås både i almindelig og økologisk variant, og så er den dækket af et tyndt lag hvidskimmel men er blød og cremet indeni. Jeg ved, at gedeost (ligesom koriander) er ting, som folk enten hader eller elsker, men jeg gør alt for at få jer skeptikere over på min side. Vil du have mere inspiration til opskrifter med gedeost, så kan du finde en bredt opskriftsarkiv på Gedeosten.dk.

Denne gedeost salat med appelsiner og andet godt er faktisk virkelig simpel og så nem at lave. Den består af blandet salat, lynstegte gulerødder, appelsiner, ristede solsikkekerner, letsmeltet gedeost og en lækker appelsin-honning-sennepsdressing. Saftig, sød og salt. Server den til kylling eller fisk.

Tip: Vil du spise den som måltid? Så vend lidt kogte speltkerner, perlebyg, quinoa eller lignende i. Så er den også perfekt til madpakken.

Vild med gedeost? Prøv også Gedeostsalat med friske figner og valnødder
Pizza med søde kartofler svampe og gedeost / Tærte med spinat, karamelliserede løg og gedeost / Dadler med gedeost og parmaskinke på salat

Gedeost salat med appelsiner, grillede gulerødder og appelsin-honning-sennepsdressing
Gedeost salat med appelsiner, grillede gulerødder og appelsin-honning-sennepsdressing

Gedeost salat med appelsiner, grillede gulerødder og appelsin-honning-sennepsdressing (tilbehør til 4 personer)

  • 100 g blandede salater
  • 3 appelsiner
  • 4 mellemstore gulerødder
  • 1 Soignon gedeost (rulle)
  • 1 spsk dijonsennep
  • 1 tsk honning
  • 1 dl solsikkekerner
  • Olivenolie, salt og peber

Så nemt er det: Start med at skære gedeost i skiver. Placer dem på en bageplade med bagepapir og giv dem 4-5 minutter i ovnen ved 200 grader. Lad dem køle af. Rist solsikkekernerne på en pande, til de er gyldne. Skræl gulerødder og skær dem i skrå skiver. Steg dem et par minutter på en pande i lidt olivenolie, til de har fået lidt farve men stadig har bid.

Skær skrællen af appelsinerne. Jeg synes, at det er nemmest, hvis du skærer enderne af og derefter kører kniven ned langs siderne. Gem skrællerne. Skær appelsinerne i runde skiver. Pres al saft ud af skrællerne (jeg fik cirka 1/2 dl) og rør det sammen med dijonsennep, honning og lidt salt og peber til en dressing. Skyl salat og dup det tørt i et viskestykke.

Kom salat, gulerødder og appelsiner i en skål og vend med det meste af dressingen og de fleste solsikkekerner. Pynt med gedeost på toppen (kom gerne nogle af stykkerne lidt nedunder salaten), dryp med resten af dressingen og drys med de sidste solsikkekerner.

    Svar