Aspargestærte med gedeost og dild

17. juli 2019
Aspargestærte med gedeost og dild

Hvis der er nogen, der elsker gedeost, så er det altså mig. Gedeost er lidt en ingrediens, som folk enten hader eller elsker. Og jeg er altså en del af sidstnævnte. I stor grad. Derfor var jeg KLAR, da Gedeosten.dk spurgte mig, om jeg ikke ville udvikle nogle opskrifter med Soignon gederullen. Det er nemlig den, jeg spiser allermest af og har brugt den til alt fra pizza, tærter, sandwich, salater og meget mere. Hvis du er til gedeost, er der nærmest ikke noget, der ikke bliver bedre med en smule ged på. Og det er præcis ligeså med denne aspargestærte med gedeost og dild.

Den franske gedeost Soignon er den klassiske gederulle, som du formentligt allerede har mødt nede i dit supermarked. Brandet udtales [svo-i-nong], og jeg er på ingen måde sikker på, at jeg udtaler det rigtigt haha. Den findes både i en almindelig og en økologisk version, og Soignon har lavet gedeost i over 120 år. Man mener endda, at gedeosten faktisk er ostenes moder, fordi det var gedemælk, man brugte til at lave ost af, da de første oste blev skabt. Den klassiske gedeost-rulle er blød og cremet indeni, og overfladen er dækket af et fint lag hvidskimmel. Jo længere du lader den stå, jo mere vil den modne og dermed smage af. Vil du have mere inspiration til opskrifter med gedeost, så kan du finde en bredt opskriftsarkiv på Gedeosten.dk.

Denne aspargestærte, jeg har lavet i dag, er den første opskrift ud af tre. De andre to kommer til efteråret. Jeg synes selv, at tærte er en af de bedste måder at spise gedeost på. Derfor skulle det selvfølgelig være på menuen i dag i en rigtig sommerversion, hvor jeg har brugt nogle af de råvarer, som fx asparges, der smager allerbedst lige nu. En hjemmelavet og meget nem tærtebund og fyldt med asparges, godt med gedeost, citronskal og masser af dild. Det er altså godt!

Tip: Vil du gerne tilføje lidt kød til din tærte? Så kan jeg anbefale lidt serrano- eller parmaskinke, der ville passe super godt til asparges og gedeost. Du kan bare rive det i lidt mindre stykker og fordele det på bunden sammen med asparges og gedeost, inden æggemassen kommer i.

Vild med gedeost? Læs også: Pizza med søde kartofler, chorizo og gedeost / Gedeost-salat med friske figner og valnødder / Den ultimative toast med gedeost, valnøddepesto og sennepsdressing / Tærte med spinat, karamelliserede løg og gedeost

Aspargestærte med gedeost og dild

 • Dej: 2 dl hvedemel
 • 1 dl fuldkornsmel
 • 0,5 dl olivenolie
 • 0,75 dl creme fraiche
 • Fyld: 3 store æg
 • 1,5 dl creme fraiche
 • 0,5 dl mælk
 • 1 bundt frisk dild
 • Skallen fra en øko citron
 • 1 Soignon gedeost (rulle)
 • 1 bundt asparges
 • Salt og peber

Så nemt er det: Start med at lave din tærtedej ved at røre ingredienserne og et drys salt sammen i en skål – brug bare dine hænder. Stop når dejen er ensartet, den skal ikke æltes. Fór en tærte- eller springform på omkring 20-22 cm i diameter med bagepapir. Rul tærtedejen ud mellem to stykker bagepapir eller brug dine hænder til at trykke dejen ud i formen og op af siderne. Forbag bunden i ovnen ved 180 grader varmluft i 12 minutter.

Forbered imens fyldet. Skær gedeosten i skiver. Bræk de trælse ender af dine asparges, læg 1/3 af de pæneste til side og skær resten i mindre bidder. Lav æggemassen ved at piske æg, creme fraiche, mælk, fintrevet citronskal, salt, peber og finthakket dild sammen i en skål. Fordel de skårne asparges og gedeosten på den forbagte tærtebund. Læg de sidste, hele asparges som pynt på toppen og hæld æggemassen udover. Bag din aspargestærte i ovnen i cirka 35-40 minutter, til den er gylden på toppen.

 • Reply
  Tina
  17. juli 2019 at 13:12

  Det ser dejligt ud, frisk og lækkert her i sommervarmen 🙂
  Den må jeg prøve at lave.
  Tak for inspirationen, som altid god fra din gode blog 🙂
  Smuk dag ønskes!

  • Reply
   Anna Bartels
   17. juli 2019 at 21:10

   Tak Tina! Jeg har også lavet den flere gange efterfølgende, og den er blevet min nye yndlings.
   Tak for dine søde ord.
   Dejlig dag til dig også 🙂

 • Reply
  Henriette Roberts
  18. juli 2019 at 13:58

  Ej, den må jeg altså prøve, ser rigtig lækkert ud.

  • Reply
   Anna Bartels
   21. juli 2019 at 23:17

   Dejligt at høre Henriette! Jeg håber, at du også kan lide den 🙂

Svar