
Jeg er vild med ris a la mande – så meget at jeg sagtens kan spise 3 portioner. Men jeg kender også flere, der ikke er fan. Derfor har jeg i dagens opskrift lavet et alternativ til risalamande men med mange af de samme elementer. En lækker lækker lækker juleis med marcipan, mandler, mørk chokolade og kirsebærsauce. Eller isalamande som jeg kalder den.
Opskrift på isalamande
Ja, du har jo nok hørt om risalamande før. Det går man aldrig galt i byen med. Men har du hørt om en isversion af den klassiske juledessert? De klassiske elementer som mandler, fløde, vanilje og kirsebærsauce – og så har jeg tilsat hakket mørk chokolade og marcipan, fordi 1. det smager bare godt, og 2. fordi det går strålende til de andre elementer. Den er virkelig nem at lave, og du behøver ingen ismaskine. Og et bevis på, at den er nem at lave? Min mormor (på nu 91 år) har lavet den flere år i streg til vores julefrokost. Sejt!
Husk at tjekke alle mine juleopskrifter ud.


Juledessert som alternativ til ris a la mande
Opskriften på isalamande tager som sagt udgangspunkt i et alternativ til risalamanden. Jeg kalder den en slags is a la mande, da der indgår mange af de samme ting, som du kender derfra. Fløde, vanilje, smuttede mandler, kirsebærsauce. Og så har jeg tilføjet lækker øko marcipan og mørk chokolade. Og det smager helt sindssygt godt. Faktisk ret meget af risalamande, bare uden ris og hele grødelementet. Især hvis du serverer med ekstra af den lækre kirsebærsauce med vanilje.
Risalamande is
Denne juleis er super nem at lave, fordi du kan lave den uden ismaskine. Den er lavet på piskefløde, og det er derfor en parfait. Jeg har dog vendt æggehvider pisket med lidt sukker i, en marengs faktisk, hvilket gør isen lidt lettere i konsistensen og maven, end hvis det havde været ren fløde. På billederne her har jeg serveret den som kugler, men jeg vil anbefale at fore formen med film, skære isen ud i skiver og servere med ekstra kirsebærsauce. Det er en del nemmere og finere måde at anrette på.
Har du en ismaskine, kan du også overveje at prøve en lakridsis eller måske en vaniljeis med saltkaramel.


Isalamande med marcipan, mandler og kirsebærsauce
Ingredienser
- 3 æggehvider (evt. pasteuriserede)
- 3 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
- 75 g sukker
- 1 vaniljestang
- 250 ml piskefløde
- 100 g marcipan
- 75 g mandler Reklamelink (smuttede)
- 75 g mørk chokolade Reklamelink
- kirsebærsauce
Noter
Fremgangsmåde
- Skær marcipan i små tern og hak mørk chokolade og smuttede mandler groft.
- Pisk æggehvider luftige og derefter til en stiv marengs med halvdelen af sukkeret.
- Pisk fløde til flødeskum i en anden skål.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mos med den sidste halvdelen af sukkeret.
- I en tredje skål skal du piske æggeblommer med vaniljesukkeret til en lys og luftig æggesnaps.
- Vend de luftige æggehvider forsigtigt i æggeblommerne og vend derefter flødeskummet i.
- Rør marcipan, mandler og chokolade i også og kom isen i en form*.
- Swirl et par spsk kirsebærsauce på toppen og kom den i fryseren natten over.
Servering
- Tag isen ud af fryseren 5-10 minutter før.
- Vend isen ud af formen og server den med ekstra kirsebærsauce ved siden af.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!








