Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

30. marts 2018

Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt. Jeg elsker at give hjemmelavede gaver, og det er nærmest blevet en tradition til jul, at alle bedsteforældre, tanter, onkler og så videre får hjemmelavede, spiselig gaver fra mig. Men det er efterhånden blevet svært at finde på. Jeg har lavet alt fra chokoladekarameller og fransk nougat til macarons, hjemmelavet nutella, sprøde saltmandler og chokoladepinde til varm chokolade. Og sidste gang lavede jeg hjemmelavet krydderolie og kryddersalt, nærmere betegnet timiansalt og rosmarinolie. Og det blev så godt modtaget, at min mormor til sin fødselsdag sagde, at hun ønskede sig noget ligesom sidst.

Krydderolie og kryddersalt er egentligt enormt nemt at lave, og så kan det virkelig sætte prikken over en god salat, i dressinger, på kød og fisk og meget mere. Det giver den dejligste smag, og du kan faktisk variere alt efter smag. Du kan nemlig bruge alle slags krydderurter eller måske citronskal, krydderier og lignende, så du får lige den variant, du allerbedst kan lide. Opskriften kan derfor også bruges som basisopskrift. Jeg har her lavet en timiansalt og en rosmarinolie, og de er perfekte som spiselige julegaver, fødselsdagsgaver eller værtindegave.

Læs også: Spiselige ideer til hjemmelavede gaverSyltede rødløg / Granatæblesirup / Chai sirup / Hjemmelavet karamel af kondenseret mælk

Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

Hjemmelavet timiansalt

 • Kryddersalt: 2 dl groft salt
 • 1 potte frisk timian

Pluk timianbladende af stilkene og blend dem med salt, til timian lige nøjagtigt er blendet. Fordel det ud på en bageplade med bagepapir med dine fingre og kom det i ovnen i en time ved 100 grader varmluft.

Lad det afkøle og brug dine hænder til skille det ad til fint salt igen. Opbevar i en lufttæt beholder.

Hjemmelavet rosmarinolie

 • Krydderolie: 3 dl olivenolie
 • 1 stor håndfuld frisk rosmarin
 • 1 nip salt

Pluk ‘bladene’ af rosmarinstænglerne og kom dem i en blender (jeg bruger denne – affiliate link). Varm olien i en gryde til 50 grader og blend den så godt med rosmarin og lidt salt. Lad det løbe igennem et kaffefilter (det tager et par timer – medmindre du bruger flere filtre) og kom det så i en beholder til opbevaring. Olien vil formentligt kun blive bedre og bedre og trække mere smag.

 • Reply
  Helene
  31. marts 2018 at 7:55

  Det ser skønt ud – det måprøves. Hvor finder du de fine lufttætte beholdere?

 • Reply
  Kirsten Eriksen
  31. marts 2018 at 10:11

  Jeg har selv flere gange lavet kryddersalt, men endnu ikke prøvet at lave krydderolie. De beholdere du har olien i, hvor har du fundet dem?? Fortsat god påske.

 • Reply
  Sonja
  20. oktober 2018 at 23:59

  Hej Anna.
  Skal stilken fra timian blendes med, eller skal jeg plukke timian inden det blit blendet?

  mvh. Sonja

  • Reply
   Anna Bartels
   21. oktober 2018 at 16:19

   Hej Sonja.
   Du skal plukke det inden 🙂
   Kh Anna

 • Reply
  Josefine Jensen
  17. november 2018 at 8:56

  Hej Anna. Tak for dine gode opskrifter. Jeg er selv gået igang med at lave rosmarinolie efter jeg på castorolie.dk/rosmarinolie læste og dens sundhed. Ikke bare er rosmarin en sund plante og krydderi, men aromatisk giver den en skøn duft og ro. Jeg er dog lidt i tvivl om proceduren i din opskrift. Du skriver at olien skal varmes op til 50 grader, men hvor længe skal den stå og simre? Er i tvivl om man kan risikere at ødelægge dens gavnlige egenskaber, hvis den står for lang tid? Eller er den en fordel at den står i lidt tid ved 50 grader, så olierne fra rosmarin bladene kan blive udskilt?
  Venlig hilsen Josefine

  • Reply
   Anna Bartels
   17. november 2018 at 11:35

   Hej Josefine.
   Jeg er helt enig – rosmarin er bare så godt! Du skal simpelthen bare varme det op til 50 grader og tage den af varmen efter og hæle det over rosmarin og blende, som der står. Den skal ikke simre i lang tid. Den er klar, så snart den når 50 grader 🙂
   Håber du kan lide det!

 • Reply
  Bitten Broch
  8. august 2019 at 9:36

  Hej Anne.
  Så lækre opskrifter men er dog kommet i tvivl om hvordan olien skal opbevares og hvor længe den kan holde sig.
  Mvh Bitten

  • Reply
   Anna Bartels
   8. august 2019 at 10:04

   Hej Bitten.
   Jeg vil klart anbefale dig at købe en flaske eller lignende som på billedet. Ellers tænker jeg, at du også sagtens kan bruge en brugt (renset) olivenolieflaske.
   Hvis du sørger for at skolde din flaske og ikke røre for meget ved krydderurterne, burde olien sagtens kunne holde sig flere uger.
   Hvis du vil øge holdbarheden, kan olien opbevares på køl.
   Kh Anna

 • Reply
  Bitten
  18. august 2019 at 10:12

  Tusinde tak for svar. Nu er olien sat over og jeg brugt en skoldet flaske.

Svar