Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

30. marts 2018

Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt. Jeg elsker at give hjemmelavede gaver, og det er nærmest blevet en tradition til jul, at alle bedsteforældre, tanter, onkler og så videre får hjemmelavede, spiselig gaver fra mig. Men det er efterhånden blevet svært at finde på. Jeg har lavet alt fra chokoladekarameller og fransk nougat til macarons, hjemmelavet nutella, sprøde saltmandler og chokoladepinde til varm chokolade. Og sidste gang lavede jeg hjemmelavet krydderolie og kryddersalt, nærmere betegnet timiansalt og rosmarinolie. Og det blev så godt modtaget, at min mormor til sin fødselsdag sagde, at hun ønskede sig noget ligesom sidst.

Krydderolie og kryddersalt er egentligt enormt nemt at lave, og så kan det virkelig sætte prikken over en god salat, i dressinger, på kød og fisk og meget mere. Det giver den dejligste smag, og du kan faktisk variere alt efter smag. Du kan nemlig bruge alle slags krydderurter eller måske citronskal, krydderier og lignende, så du får lige den variant, du allerbedst kan lide. Opskriften kan derfor også bruges som basisopskrift. Jeg har her lavet en timiansalt og en rosmarinolie, og de er perfekte som spiselige julegaver, fødselsdagsgaver eller værtindegave.

Læs også: Spiselige ideer til hjemmelavede gaverSyltede rødløg / Granatæblesirup / Chai sirup / Hjemmelavet karamel af kondenseret mælk

Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt

Hjemmelavet timiansalt

  • Kryddersalt: 2 dl groft salt
  • 1 potte frisk timian

Pluk timianbladende af stilkene og blend dem med salt, til timian lige nøjagtigt er blendet. Fordel det ud på en bageplade med bagepapir med dine fingre og kom det i ovnen i en time ved 100 grader varmluft.

Lad det afkøle og brug dine hænder til skille det ad til fint salt igen. Opbevar i en lufttæt beholder.

Hjemmelavet rosmarinolie

  • Krydderolie: 3 dl olivenolie
  • 1 stor håndfuld frisk rosmarin
  • 1 nip salt

Pluk ‘bladene’ af rosmarinstænglerne og kom dem i en blender (jeg bruger denne – affiliate link). Varm olien i en gryde til 50 grader og blend den så godt med rosmarin og lidt salt. Lad det løbe igennem et kaffefilter (det tager et par timer – medmindre du bruger flere filtre) og kom det så i en beholder til opbevaring.

  • Reply
    Helene
    31. marts 2018 at 7:55

    Det ser skønt ud – det måprøves. Hvor finder du de fine lufttætte beholdere?

  • Reply
    Kirsten Eriksen
    31. marts 2018 at 10:11

    Jeg har selv flere gange lavet kryddersalt, men endnu ikke prøvet at lave krydderolie. De beholdere du har olien i, hvor har du fundet dem?? Fortsat god påske.

  • Reply
    Sonja
    20. oktober 2018 at 23:59

    Hej Anna.
    Skal stilken fra timian blendes med, eller skal jeg plukke timian inden det blit blendet?

    mvh. Sonja

    • Reply
      Anna Bartels
      21. oktober 2018 at 16:19

      Hej Sonja.
      Du skal plukke det inden 🙂
      Kh Anna

  • Reply
    Josefine Jensen
    17. november 2018 at 8:56

    Hej Anna. Tak for dine gode opskrifter. Jeg er selv gået igang med at lave rosmarinolie efter jeg på castorolie.dk/rosmarinolie læste og dens sundhed. Ikke bare er rosmarin en sund plante og krydderi, men aromatisk giver den en skøn duft og ro. Jeg er dog lidt i tvivl om proceduren i din opskrift. Du skriver at olien skal varmes op til 50 grader, men hvor længe skal den stå og simre? Er i tvivl om man kan risikere at ødelægge dens gavnlige egenskaber, hvis den står for lang tid? Eller er den en fordel at den står i lidt tid ved 50 grader, så olierne fra rosmarin bladene kan blive udskilt?
    Venlig hilsen Josefine

    • Reply
      Anna Bartels
      17. november 2018 at 11:35

      Hej Josefine.
      Jeg er helt enig – rosmarin er bare så godt! Du skal simpelthen bare varme det op til 50 grader og tage den af varmen efter og hæle det over rosmarin og blende, som der står. Den skal ikke simre i lang tid. Den er klar, så snart den når 50 grader 🙂
      Håber du kan lide det!

Svar

Instagram