Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt. Jeg elsker at give hjemmelavede gaver, og det er nærmest blevet en tradition til jul, at alle bedsteforældre, tanter, onkler og så videre får hjemmelavede, spiselig gaver fra mig. Men det er efterhånden blevet svært at finde på. Jeg har lavet alt fra chokoladekarameller og fransk nougat til macarons, hjemmelavet nutella og sprøde saltmandler. Og sidste gang lavede jeg hjemmelavet krydderolie og kryddersalt, nærmere betegnet timiansalt og rosmarinolie. Og det blev så godt modtaget, at min mormor til sin fødselsdag sagde, at hun ønskede sig noget ligesom sidst.
Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt
Krydderolie og kryddersalt er egentligt enormt nemt at lave, og så kan det virkelig sætte prikken over en god salat, i dressinger, på kød og fisk og meget mere. Det giver den dejligste smag, og du kan faktisk variere alt efter smag. Du kan nemlig bruge alle slags krydderurter eller måske citronskal, krydderier og lignende, så du får lige den variant, du allerbedst kan lide. Opskriften kan derfor også bruges som basisopskrift. Jeg har her lavet en timiansalt og en rosmarinolie, og de er perfekte som spiselige julegaver, fødselsdagsgaver eller værtindegave.
Skøn spiselig gave og værtindegave
Krydderolie og kryddersalt er virkelig en dejlig spiselig gave eller værtindegave. Man kan lave det i store mængder, og det holder sig i lang tid. Og hvad er bedre end at modtage end gave, hvor man virkelig kan se, at giveren har brugt tid på en? Det ville jeg da kun blive glad for.
Hvad kan du bruge timiansalt til?
Kom timiansalt eller andre formere for krydderurtesalt i dressinger til salater, på æggemadder og nye kartofler, på kød og fisk inden det steges. Eller på alt muligt andet, hvor du alligevel bruger salt og gerne vil have mere smag ind.
Hvad kan du bruge rosmarinolie til?
Rosmarinolie og krydderurteolie kan du bruge til dressinger, til at stege i, til at lave hjemmelavet mayonnaise og meget andet, hvor du ellers ville bruge olie.
Hjemmelavet krydderolie og kryddersalt
Ingredienser
Timiansalt
- 2 dl groft salt
- 1 potte frisk timian
Rosmarinolie
- 3 dl olie (gerne smagsneutral)
- 1 håndfuld frisk rosmarin
- 1 nip salt
Køkkenudstyr
- Blender
Fremgangsmåde
Timiansalt
- Pluk timianbladende af stilkene og blend dem med salt, til timian lige nøjagtigt er blendet.
- Fordel det ud på en bageplade med bagepapir med dine fingre og kom det i ovnen i en time ved 100 grader varmluft.
- Lad det afkøle og brug dine hænder til skille det ad til fint salt igen.
- Opbevar i en lufttæt beholder.
Rosmarinolie
- Pluk ‘bladene’ af rosmarinstænglerne og kom dem i en blender.
- Varm olien i en gryde til 50 grader og blend den så godt med rosmarin og lidt salt.
- Lad det løbe igennem et kaffefilter (det tager et par timer) og kom det så i en beholder til opbevaring.
- Olien vil formentligt kun blive bedre og bedre og trække mere smag.