Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade

24. marts 2018

Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade

Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade. Jeg har i virkelig lang tid – som i VIRKELIG lang tid haft lyst til at kaste mig ud i chokoladeboller. Og ikke de bløde nogle af slagen, som også er gode. Nej jeg havde en tanke om, at de helst skulle være med surdej, med fuldkorn og med mørk chokolade. Masser af mørk chokolade! Vigtigt punktum. Og efter at have været forbi Shabaz her i København for endnu engang at købe en af deres gode chokoladeboller, blev jeg mindet om, at nu måtte det være min tur til at efterligne.

Her får du derfor mit bud på surdejsboller med chokolade. De er sprøde udenpå og luftige indeni, lavet med lidt ølandshvede, så de bliver mere grove og fyldt med masser af mørk chokolade. Jeg vil gerne undskylde på forhånd, for det her er virkelig et af de der mundvandsfremdrivende indlæg, hvor man pludseligt ikke kan tænke på andet resten af dagen. Men det er også meningen. Det eneste, der hjælper, er at smutte i køkkenet og gå i gang (og vente natten over, da de er koldhævede. Sorry). Ps skal spises med rigeligt tandsmør – alt andet er nærmest ulovligt.

Læs også: Bløde chokoladeboller med kardemomme / Koldhævede choko-bananbollerScones med chokolade

Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade

Surdejsboller med ølandshvede og mørk chokolade  (8-10 stk)

  • 3,5 dl koldt vand
  • 5 g gær (eller 12 g hvis du undlader surdej – husk dog her evt. at tilsætte lidt ekstra vand eller måske yoghurt i stedet for)
  • 1,25 dl surdej (fodret og aktiv)
  • 2 dl ølandshvede
  • ca 5,5 dl hvedemel
  • evt lidt salt (min surdej er ret salt, så jeg har undladt det)
  • 150 g mørk chokolade (evt med appelsin)

Så nemt er det: Start med at røre gær ud i vandet og tilsætte surdej og evt salt. Ælt melet i lidt ad gangen – gerne på en røremaskine – jeg bruger denne (affiliate link), der er super god til prisen. Min surdej er ret tyk, så måske skal du tilsætte lidt mere mel. Ælt det hele godt i 12-15 minutter og stil så dejen i køleskabet natten over med et fugtigt klæde over.

Tag dejen ud næste dag og hæld det ud på et meldrysset bord. Hak chokoladen groft, kom det oven på dejen og fold så dejen ind over chokoladen, så det fordeler sig. Skær dejen ud til boller og kom dem på en bageplade med bagepapir.

Lad dem efterhæve i 1-1,5 time afhængig af tålmodighed. Tænd ovnen på 250 grader over-undervarme. Sæt dem ind, når ovnen er varm, skru ned på 220 grader og bag dem i 20 minutters tid. Spises med rigeligt smør og resterne kan sagtens fryses ned.

    Svar