Nemme æltefrie surdejsboller

Nemme æltefrie surdejsboller

Det er på tide, at jeg deler min opskrift på nemme æltefrie surdejsboller. De sidste par måneder, især under corona-peaket, har jeg virkelig fået testet mit surdejsgame, og jeg har genfundet min kærlighed til surdejsboller. Jeg huskede ellers kun, hvor besværligt det var, men det er virkelig ikke særlig slemt, når man får en god rutine. Og det er virkelig det hele værd. Seje, sprøde surdejsboller med lufthuller. Det bliver ikke bedre.

Æltefrie surdejsboller uden røremaskine

Min opskrift er på æltefrie surdejsboller – det vil sige, at du ikke skal bruge røremaskine. Du skal til gengæld folde dejen en del gange over nogle timer. Og du skal gerne vide mindst dagen eller to dage før, at du gerne vil have surdejsboller. Jeg hører tit: “uh det lyder besværligt”, men jeg lover dig, at det er det ikke. Ikke hvis du alligevel er hjemme. Så tager det 20 sekunder per fold. Gør dig selv den tjeneste at købe noget godt mel og lær din surdej at kende. Jeg har døbt min Gærda.

Har du problemer, eller synes du, at det er svært? Så send mig en mail eller skriv en kommentar nedenunder. I er allerede en del, der har lavet denne opskrift (som jeg tidligere har delt på Instagram) og haft succes, så du kan også lave dine egne æltefrie surdejsboller. Se fx en step-by-step.

Nemme æltefrie surdejsboller

Surdejsboller med kerner

Jeg har virkelig lavet denne opskrift mange gange, og jeg vender altid tilbage til den. Jeg har også eksperimenteret med at tilsætte kerner, som jeg synes giver sådan en dejlig smag og bid til surdejsbollerne. Her kan jeg anbefale dig at opbløde dem i lidt varmt vand samtidigt med autolysen, så de ikke trækker vand fra dejen. Jeg plejer at bruge cirka 1,5 dl kerner (blanding af fx græskarkerner og solsikkekerner). Hvis du vil have en præcis opskrift, kan jeg også anbefale dig at kigge på min opskrift på surdejsboller med sesam og hørfrø.

Har du ikke en surdej, kan du også prøve mine nemme koldhævede boller uden surdej.

Surdejsboller med eller uden gær

Nogle gange bruger jeg et lille stykke gær på størrelse med en ært i mine surdejsboller. Nogle vil nok sige, at det er en smule snyd, men jeg vil hellere være 100 % sikker på, at jeg får luftige og lækre surdejsboller end at tage chancen. Det kommer meget an på 2 ting:

 • Tid: Hvis jeg gerne vil bage surdejsboller men først kommer sent hjem, lader jeg min surdej hæve så meget op som muligt – jeg presser den, så længe jeg kan (indtil 3 timer før sengetid), og hvis den ikke når at hæve op til 200 %, tilsætter jeg en lille smule gær.
 • Aktivitet: Nogle gange er min surdej blevet lidt doven (især hvis det er lidt tid siden, at jeg har brugt den sidst), hvilket vil sige, at den er længere tid om at hæve op. Det hænger lidt sammen med ovenstående – at jeg ikke har nok tid til at få den op til dobbelt størrelse. Her kan jeg også finde på at tilsætte en smule gær.

Gæren kan du røre ud i et par spsk lunkent vand og tilsætte, når surdejen ellers skulle i. Hvis dejen er lidt for våd, kan du røre en smule mere vand i også. Har du ingen surdej, kan du erstatte med 8 g gær og ellers følge processen på disse æltefrie surdejsboller.

Tip: Gør dig selv den tjeneste at købe god kvalitet mel. Gerne økologisk og så friskmalet som muligt. Resultatet bliver bare bedre.

Nemme æltefrie surdejsboller

Nemme æltefrie surdejsboller

5 fra 4 stemmer
Antal: 8 stk

Ingredienser

Fodring af surdej (3-4 timer før)

 • 100 g mel (gerne 3/4 hvede og 1/4 fuldkorn)
 • 100 g vand (lillefingervarmt)
 • 100 g surdej (jeg tager min surdej ud af køl aftenen før)

Surdejsboller

 • 400 g vand (lillefingervarmt)
 • 100 g fuldkornsmel
 • 400 g hvedemel
 • 100 g aktiv surdej
 • 14 g salt
 • Evt. gær på størrelse med en stor ært (hvis din surdej ikke er så stærk)

Noter

*jeg sætter en elastik om, så jeg kan se, hvor meget den har hævet
Du kan evt. se step-by-her her

Køkkenudstyr

 • Dejspatel

Fremgangsmåde

Fodring af surdej

 • Rør de tre ting sammen og lad det stå og hæve (blive aktiv). Når den er hævet til dobbelt størrelse, er den klar.*

Surdejsboller

 • Rør vand sammen med fuldkornsmel og hvedemel i en skål.
 • Lad det stå tildækket i en time eller to (dette kaldes autolyse). Tilpas det med at din surdej er aktiv.
 • Rør derefter aktiv surdej, salt og evt. gær (gerne rørt ud i en spsk surdej aktiv surdej, så det opløses) i skålen, til det er ensartet.
 • Lad det stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning (over 3-4 timer):
 • I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen ved at bruge din hånd til at folde alle fire “hjørner” indover midten én ad gangen.
 • Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange.
 • Lad evt. dejen stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg eller fugtig viskestykke.
 • Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
 • Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
 • Når ovnen og bagepladen er varm, kan du forsigtigt hælde dejen ud på et meldrysset bord og bruge en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud. Gør det så forsigtigt som muligt.
 • Placer bollerne på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplade – her er det godt med hjælpende hænder.
 • Skru ned på 250 grader og bag dine boller i 12-18 minutter (afhængig af størrelse og din sprødheds-smag), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.
Del med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments