Go Back
+ servings
Nem opskrift på lækre surdejsboller for begyndere

Nemme æltefrie surdejsboller

Det her er min bedste nemmeste opskrift på surdejsboller, som jeg altid bager dem selv. Saftige, nemme at lave (så snart du lige har styr på foldningen) og smager så sindssygt godt. Giver omkring 9-10 større eller 12 små boller.
5 fra 8 stemmer
Servings: 8 stk

Ingredienser

Fodring af surdej (3-4 timer før)

  • 80 g mel (gerne 3/4 hvede og 1/4 fuldkorn)
  • 80 g vand (lillefingervarmt)
  • 80 g surdej (jeg tager min surdej ud af køl aftenen før)

Surdejsboller

Noter

*Jeg har lavet det med mange typer mel. Nogle gange ren hvede. Nogle gange halv hvede, halv øland. Nogle gange Manitoba. Det vigtigste er næsten, at jo bedre mel, jo bedre boller. Særligt i smagen. 
**Jeg sætter en elastik om, så jeg kan se, hvor meget den har hævet
Du kan evt. se step-by-her her
***Du kan evt hælde en kop varmt vand ind i bunden af ovnen, når bollerne ryger ind, så du skaber lidt damp.

Køkkenudstyr

  • Dejspatel

Fremgangsmåde

Dagen før: Fodring af surdej

  • Rør de tre ting sammen og lad det stå og hæve (blive aktiv). Når den er hævet til dobbelt størrelse, er den klar.**

Dagen før: Surdej

  • Rør vand sammen med fuldkornsmel og hvedemel i en skål.
  • Lad det stå tildækket i en times tid (dette kaldes autolyse). Tilpas det med at din surdej er aktiv.
  • Rør derefter aktiv surdej og salt i skålen, til det er ensartet. Du kan sagtens røre det sammen med hænderne. Nogle gange ælter fem minutters tid på røremaskine (behøves dog ikke).
  • Her kommer jeg ofte min dej over i en 3 liter condibøtte smurt med lidt olivenolie. Det behøves dog ikke.
  • Lad det stå tildækket på køkkenbordet og påbegynd foldning:
  • I den første time skal du folde dejen hvert 20. minut – altså tre gange. Du folder dejen ved at bruge dine hænder til løfte dejen omkring midten, så siden ud for foldes ind under midten. Gør det med alle fire "hjørner" én ad gangen. Det hedder coil folds.
  • Derefter folder du dejen på samme måde hver time af to omgange.
  • Lad evt. dejen stå en time mere på køkkenbordet herefter og sæt så dejen på køl natten over – dækket med låg.

Dagen efter

  • Tag dejen ud af køleskabet (gerne en times tid før bagning).
  • Tænd ovnen på almindelig ovn, med en bageplade i, på fuld hammer.
  • Når ovnen og bagepladen er varm, kan du forsigtigt hælde dejen ud på et fugtet bord og bruge en dejspatel eller andet skarpt til at skære boller ud. Gør det så forsigtigt som muligt. Drys evt med frø/kerner.
  • Placer bollerne på et bagepapir og træk dette bagepapir forsigtigt over på den brandvarme bageplade – her er det godt med hjælpende hænder.
  • Skru ned på 250 grader og bag dine boller i 12-18 minutter (afhængig af størrelse og din sprødheds-smag), til de er sprøde og lyder hule, når du banker på bunden.***