Sunde romkugler med sorte bønner

1. september 2017

img_387Sunde romkugler med sorte bønner5Sunde romkugler med sorte bønner. Jeg er blevet afhængig. Afhængig af disse alt for lækre romkugler. Jeg bør derfor advare dig allerede nu, for det bliver du formentligt også efter at have smagt dem selv. Jeg siger det bare. Nu er du altså advaret. Jeg har længe haft tanken om at lave romkugler i en sund version – jeg er nemlig ret vild med de klassiske og har fået inspiration fra Emma her. Og jeg delte smagsprøver til alle, jeg kunne komme i nærheden af, så de kunne bekræfte mig i, at de smager ligesom de almindelige, syndige romkugler. Veninder, min roomie, min lettere kræsne søster og den største romkuglefan og -tester, min far, var enige.

Jeg vil vove at påstå, at du vil kunne snyde de fleste til at tro, at det er almindelige romkugler. Konsistensen er lidt mindre fast, men smagen er der. Og så består de af lutter sunde ting som sorte bønner, dadler, kokos, kakao og romessens. Næsten for nemt at lave. Bare blende, trille, rulle og så på køl. For ekstra luksus kan du selvfølgelig dyppe i smeltet mørk chokolade, men de er altså også helt fine rullet i kokosmel og frysetørrede bær. Jeg går lige i køkkenet og laver endnu en portion! 😛

Fan af sundere søde sager? Læs også: Sunde snickers bidder / Peanutbutter bounty barer / Dadelkugler med lakrids

Sunde romkugler med sorte bønner Sunde romkugler med sorte bønner Sunde romkugler med sorte bønner

Sunde romkugler med sorte bønner (14-16 små stk)

 • 1 dåse sorte bønner
 • 14 friske dadler, uden sten (juicy dadler)
 • 2 store spsk god kakao
 • 3 spsk kokosmel
 • 2 spsk smeltet kokosolie
 • 1/2 tsk salt
 • 1 tsk romessens
 • pynt: kokosmel, frysetørrede bær etc. 

Så nemt er det: Start med at dræne bønnerne, skylle dem godt og lade vandet dryppe fra. Kom dem i en foodprocessor eller minihakker og blend med resten af ingredienserne, til du har en ensartet og glat romkuglemasse.

Stil massen på køl i et par timer og form derefter kugler. Her kan du dyppe i mørk chokolade og/eller trille i kokosmel, grofthakkede nødder og lignende. Opbevar dem på køl.

 • Reply
  Lena
  12. september 2017 at 12:39

  Det er da VERDENS bedste romkugler! Har indtil nu brugt en opskrift der ligner men bla. med mandler istedet for bønner. De er også virkelig gode, men den opskrift fra dig er bare endnu bedre. Så cool fundet på at bruge sorte bønner👏😃tak💕

  • Reply
   Anna Bartels
   12. september 2017 at 12:45

   Ihh sikke en dejlig besked Lena!
   Jeg er virkelig også blevet kæmpe fan – har faktisk lige eksperimenteret med en anden version også. Den kommer snart 😉
   Kæmpe tak for den søde kommentar,
   kh Anna ♡

 • Reply
  Christina
  16. januar 2018 at 10:15

  Dem vil jeg prøve at lave i nattens mulm og mørke og se, om jeg kan overbevise mine børn om, at det er helt og aldeles “ægte” romkugler 😉 så jeg vil høre, om det skal være den neutrale variant af kokosolie?

  • Reply
   Anna Bartels
   16. januar 2018 at 10:17

   Fedt Christina – det tror jeg sagtens, at du kan overbevise dem om 😉
   Det er faktisk lidt op til dig. Jeg synes, at det er lækkert med den almindelige, fordi jeg godt kan lide smagen af kokos 🙂
   Håber I kan lide dem!
   Kh Anna

 • Reply
  Sofia
  7. april 2018 at 22:03

  Godt alternativ til de originale romkugler, men vil bare lige mine folk om, at bare fordi det kaldes “sunde” romkugler, så er kalorieindholdet altså stadig 133 kcal pr. romkugle, hvis man har lavet til 14 portioner. Så alt med måde 🙂
  Men der er stadig næsten halvt så mange kalorier som i de originale romkugler, så det er skam stadig et sundere alternativ, hvis den søde tand melder sig.

  • Reply
   Anna Bartels
   8. april 2018 at 14:45

   Hej Sofia.
   Du har helt ret i, at de kaloriemæssigt ikke er meget sundere, men de er til gengæld fyldt med en masse af gode ting for din krop som bønner, kokosolie og naturligt sukker fra dadlerne.
   Jeg vil derfor sige, at de er sunde. Så længe at du selvfølgelig ikke spiser hele portionen på en gang 😉
   Alt med måde 🙂

  • Reply
   L.G
   1. marts 2020 at 16:19

   Husk på, der er forskel på makro-indholdet ved kalorieberegninger. Så selvom, at det måske lyder til at være af meget, rent kaloriemæssigt – påvirker netop disse, fra denne sunde opskrift – slet ikke kroppen på samme måde. Her er lavere kulhydrat og højere protein og sundt fedt – som altså ikke “sætter sig på kroppen”, som så mange fejlagtigt tror! Det samme gør sig også ofte gældende ved nødder… bare fordi de indeholder mange kalorier, er det ikke ensbetydende med, at det “feder”! For de mange kalorier kommer fra sundt fedt og protein, og ikke fra kulhydrat og reffineret sukker. Så ja, min pointe er bare – at man altså ikke skal hænge sig i kalorier ved sunde råvarer/råvarer med lavt sukker og kulhydrat indhold – hvis det, vel at mærke, er ift. om man “tager på” af kalorierne)

 • Reply
  Anna
  5. december 2018 at 11:32

  Har lige smagt dem hos en veninde og må straks prøve at lave dem selv! Men – hvor længe kan de mon holde sig på køl?

  • Reply
   Anna Bartels
   5. december 2018 at 12:54

   Ih hvor skønt Anna! De kan sagtens holde sig to uger (selvom jeg nu nok tænker, at du kommer til at spise dem alle inden 😉 ) – ellers kan du smide dem i fryseren og opbevare dem der 🙂

 • Reply
  Hanne Madsen
  22. marts 2019 at 14:39

  Hej Anna.
  Jeg glæder mig til at prøve dine sunde romkugler, 😀
  I opskriften står der 1 dåse sorte bønner, men min lokale butik har desværre ikke sorte bønner på dåse men kun i pose, mit spørgsmål er nu hvor mange sorte bønner skal jeg bruge??

  • Reply
   Anna Bartels
   22. marts 2019 at 18:43

   Hej Hanne.
   Det glæder mig, at du glæder dig!
   Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvad du mener.
   Hvis du mener sorte bønner i gram, så skal du bruge 240 g kogte sorte bønner.
   Jeg tror, at de vejer cirka dobbelt så meget, efter de er kogt, end når de er rå.
   Men det er et gæt. Jeg ville iblødsætte og koge 150 g og derefter veje 240 g kogte af (som skal bruges i opskriften) 🙂
   Giver det mening? Og svarede det på dit spørgsmål? 😉

 • Reply
  Jonna
  12. april 2019 at 15:08

  De er helt fantastiske 👏🏼👏🏼

  • Reply
   Anna Bartels
   12. april 2019 at 16:46

   Årh hvor dejligt!
   Jeg er virkelig også vild med dem – spis tre for mig 😉

 • Reply
  Gitte Madsen
  7. juli 2019 at 14:42

  Dem må jeg bare prøve.. Har ikke lige kunne finde sorte bønner på dåse i mine indkøbsbutikker: Fakta og Lidl
  Kan røde bruges? Altså kidneybeans?
  Glæder mig til dit svar så jeg kan komme igang..
  Mvh Gitte 😊

  • Reply
   Anna Bartels
   7. juli 2019 at 21:25

   Hej Gitte.
   Ja det kan du tro! Jeg ville nok gå med kidney bønner så.
   Farven er måske ikke helt så mørk, men smagen vil være lige så god.
   Jeg håber, at du vil elske dem 🙂
   Kh Anna

 • Reply
  Karina
  5. maj 2020 at 13:51

  Kan man bruge andre bønner istedet eller vil det påvirke smagen? Eller blot farven? Jeg har butter beans til at stå nemlig 😉

  • Reply
   Anna Bartels
   5. maj 2020 at 14:36

   Hej Karina,
   Det tror jeg sagtens, at du kan. Det kommer helt sikkert til at påvirke farven, men ellers burde det være fint 🙂
   Skriv endelig hvad du kommer frem til!
   Kh Anna

Svar