Grove gulerodsvafler med hummus og bagte rodfrugter. Læste du BT i søndags eller har du været forbi min facebook eller instagram? Så ved du nok godt, at jeg er startet som BT’s nye grøntsagskok! Jubii. Jeg har glædet mig meget til at dele både nyheden og opskrifterne med jer og tænker, at jeg hellere må fortælle lidt mere om det. Vil du bare gerne have fat i opskriften, ruller du bare lidt længere ned.
Aftensmad med ekstra grønt
Jeg kommer, i selskab med 3 andre: en slagter, en bager og en dessertkok, til at skiftes om at afholde madskole hver søndag. Det vil sige, at jeg hver fjerde søndag deler en opskrift med fokus på grøntsager, samt hvordan vi kan inkludere flere grøntsager i vores måltider. Til de nysgerrige og interesserede kan jeg fortælle, at mine næste 3 opskrifter kommer henholdsvis den 26. marts, 23. april og 21. maj i BTs søndagsavis eller på deres hjemmeside.
Gulerodsvafler med hummus og bagte rodfrugter
Første opskrift fra i søndags består af disse grove gulerodsvafler med persillehummus og ovnbagte rodfrugter. Indtil for nyligt har jeg set vafler som noget sødt og syndigt, men efter jeg fik et vaffeljern (affiliate link) i julegave, er jeg begyndt at lave en masse grove og sunde (belgiske) vafler. Vaflerne her er derfor et forsøg på at få en masse grøntsager proppet ind i én ret, uden at det bliver for grønt eller kedeligt. Forhåbentligt også noget, børn vil synes er lækkert.
Er du vild med madvafler, så skal du også prøve spinatvafler eller kålvafler.
Selve dejen består blandt andet af fuldkornsmel, havregryn og groftrevne gulerødder, og så er de toppet med persillehummus og ovnbagte rødbeder og pastinakker vendt i garam masala krydderi. Der bliver formentlig både overskud af hummus og vafler i opskriften, men gulerodsvafler er altså også virkelig geniale at have med som rester til frokost eller madpakke dagen efter.
TIPS:
- Vaflerne er sprøde, lige når de er blevet bagt. De forbliver dog ikke sprøde som mange almindelige søde vafler, men du kan nemt lune dem i ovnen for at få dem sprøde igen.
- Hvis du har rester af vafler, kan du smøre dem med pesto eller hummus og fylde dem med ost, skinke, avocado eller lignende. Klap 2 vafler sammen og brug dem som sandwich.
- Hvis du ikke har gulerødder kan du i stedet bruge andre grove grøntsager som søde kartofler, broccoli, kål eller rødbeder.
Gulerodsvafler med hummus og ovnbagte rodfrugter
Ingredienser
Topping
- 1 kg rodfrugter
- 1 spsk garam masala (eller spidskommen)
- 1 dåse kikærter (drænet)
- olivenolie
- ½ citron
- 1 spsk tahin
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 håndfuld frisk persille
- salt
Gulerodsvafler
- 1,5 dl hvedemel
- 1,5 dl fuldkornsmel
- 1 dl havregryn
- 4 gulerødder
- 3 dl mælk
- 3 æg
- 1 tsk bagepulver
Fremgangsmåde
- Skræl rodfrugter og skær dem i tern eller tynde stave.
- Fordel dem på en bageplade med bagepapir, vend med et par spsk olivenolie, garam masala og et drys salt.
- Bag dem ved 180 grader varmluft i 1 times tid.
- Lav hummus ved at blende kikærter – fx i en minihakker – med 3 spsk olivenolie, tahin, citronsaft, spidskommen, persille og et pænt nip salt.
- Tilføj evt.vand til du har en tyk, cremet hummus.
- Lav vaflerne til sidst: Skræl og riv gulerødderne groft.
- Vend dem med et nip salt og resten af ingredienserne til dejen.
- Steg vaflerne sprøde i et vaffeljern penslet med en smule olie. Hvis du bruger et belgisk vaffeljern, bliver der cirka 12 vafler i alt.
- Server med persillehummus og ovnbagte rodfrugter.