Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og ristede hasselnødder

29. november 2016

Græskar bygottoOh you are in for a treat! Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og hasselnødder. Og du må endelig ikke blive skræmt af overskriften, for denne ret er slet ikke så svær eller tidskrævende at lave, som den måske lyder. Og så smager den bare overdrevent godt. Med det mener jeg, at det er et stykke tid siden, jeg har fået hjemmelavet mad, der smagte så godt som denne skålfuld af efterårsvarme bygotto. Det er ultimativ comfort food. Hvis du endnu ikke er stødt på bygotto, så kan jeg fortælle, at det 1 er en kæmpe fejl og 2, at det er ligesom risotto – bare lavet med perlebyg, der giver den lækreste tekstur og bid til den ellers cremede ret.

Udover perlebyg er bygottoen lavet med græskar, der giver en sødlig smag og cremethed til grøden. På toppen er der sprøde og saltede grønkålschips, ristede hasselnødder og brunet smør. Sidstnævnte er første gang, jeg har kastet mig ud i, og det er utrolig nemt, MEGA lækkert og smager nærmest karamel/intens nøddeagtigt. Og det er bare en lille (eller stor, afhængig af luksus-grad) ske brunet smør, der dryppes på toppen til sidst. Det giver virkelig toppen over i’et, og selvom du selvfølgelig kan lave græskar bygotto og toppe med andet, så vil jeg alligevel foreslå dig at prøve denne sammensætning.

Flere af tingene som nødder, chips og brunet smør kan du faktisk lave på forhånd og hvis ikke, tager det ikke mere end max 1 time at lave samlet.

Læs også: Spicy græskarsuppe / Grønkålssalat med hokkaido og tahindressing / Hokkaido-lasagne / Bygotto med varmrøget laks

Græskar bygotto Græskar bygotto Græskar bygotto

Græskar bygotto med brunet smør, grønkålschips og ristede hasselnødder (til 2-3 personer)

 • 400 g græskar (hokkaido eller butternut squash, uden kerner)
 • 1 stort løg
 • 2 dl perlebyg
 • 7,5 dl kogende vand (som græskarret har kogt i) rørt med 1 grøntsagsbouillonterning
 • 1 håndfuld fintrevet parmesan (eller lignende ost)
 • citronsaft, olivenolie og salt
 • 2-3 grønkålsstilke
 • 1 håndfuld hasselnødder
 • 40 g smør

 

Så nemt er det: Start med at skrælle græskar og skære det i små tern. Kog ternene i letsaltet vand i cirka 15 minutter, til de er bløde. Hæld vandet fra (men gem det!), mos 2/3 af ternene til puré og gem den sidste 1/3 til senere. Smelt i mellemtiden smørret i en lille gryde/kasserolle ved mellemvarme, indtil smørret begynder at brune og dufte af ristede nødder. Tag det af varmen, lad det stå lidt og si så bundfaldet fra. Fjern også ‘skummet’ på toppen med en ske.

Lav nu bygottoen ved at skrælle løg og hakke det fint. Varm en spsk olivenolie i en gryde ved middelvarme og steg løg et par minutter. Skyl perlebyg i en si, kom dem ned til løg og lad det riste med et minuts tid. Rør 1 grøntsagsbouillonterning ud i 7,5 dl græskarvand (det du har kogt græskarret i) – spæd op hvis der ikke er nok vand, og kom det op til perlebyg og løg. Lad det simre, indtil næsten al væsken er absorberet (gå her videre med nedenstående grønkål og nødder). Tilsæt herefter græskarmos og fintrevet parmesan og smag til med citronsaft, friskkværnet peber og salt. Rør de sidste græskartern i til sidst.

Imens bygottoen simrer, skal du rive mindre stykker grønkål af stilkene, skylle dem i vand, tørre dem med et viskestykke og vende dem med 1 spsk olivenolie og lidt salt. Bred dem ud på en bageplade med bagepapir og kom hasselnødder ud i siden, så de kan riste med. Giv det hele 10-12 minutter ved 150 grader (grønkål må ikke blive sort). Nulr skallen af hasselnødderne og hak dem groft.

Anret det hele i en skål, top med grønkålschips, grofthakkede hasselnødder og evt lidt groftrevet parmesan. Dryps med 1 tsk brunet smør (eller 1 spsk for ekstra luksus) henover hele herligheden og spis!

  Svar