Jeg har glædet mig helt vildt til at introducere dig til min nye yndlingslasagne. En cremet, sprød i kanten og saftig i midten svampelasagne med masser af spinat, hjemmelavet bechamelsauce og et twist af citronskal og frisk estragon. Den er i hvert fald blevet vores favorit derhjemme. Især min kærestes nye favorit og for tiden næsten kun den, der bliver nævnt, hvis han skal bestemme aftensmaden.
Opskrift på svampelasagne
Måske du har prøvet en svampelasagne før og måske har du ikke. Jeg vil nu vove pelsen og sige, at du nok ikke har fået den sådan her før. Den er nemlig smagt til med frisk estragon og citronskal, og det løfter den virkelig op til nye højder, hvis jeg selv skal sige det. Dét sammen med masser af svampe, der giver skøn umami samt frisk spinat er det en perfekt grøntsagslasagne til efteråret.
Jeg er også ret vild med den sprøde top med ost og panko raps, der sætter prikken over i’et. Lov mig at du ikke bliver bange for den hjemmelavede bechamel. Det er nemt og tager ikke mere end 10 minutter at lave selv, og det smager så meget bedre.
Er du vild med lasagne, så skal du altså også prøve mine andre versioner som græskarlasagne, lakselasagne med spinat og ricotta, mexicansk lasagne med kål og chorizo eller den klassiske lasagne.
Den bedste grøntsagslasagne
Det er helt ærligt måske en af de bedste grøntsags- eller vegetarlasagner, jeg har smagt. Svampene afgiver rigtig meget smag og den friske estragon giver den en velkendt fornemmelse. Krydderurten bruges for mange sikkert kun i bearnaise, men den kan så meget mere. Tro mig. Spinaten giver samtidigt en masse saftighed, og de friske lasagneplader gør også, at den ikke skal have lige så lang tid i ovnen. Dem kunne jeg godt være forfalden til at bruge fremover.
Vegetarlasagne hvor du ikke savner kødet
Jeg vil næsten love, at du ikke savner kødet i denne lasagne. Du får stadig umami fra svampene, det snaskede fra bechamel og ost og masser af smag. Prøv og kast dig ud i den derhjemme og se, hvad resten af husstanden siger. Server den gerne med lidt grøn salat vendt i en syrlig vinaigrette. Det giver et fint og friskt modspil til lasagnen.
Vil du prøve en lidt anderledes version af lasagne, så skal du prøve min nemme one pot lasagne.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Svampelasagne med spinat
Ingredienser
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 400 g shiitake svampe (eller brune champignon/ marksvampe)
- 3 spsk balsamico
- 400 g frisk spinat
- 25 g smør
- 3 spsk hvedemel
- 6 dl mælk
- 150 g revet ost
- 1 øko citron (skallen)
- 1 håndfuld frisk estragon ( finthakket)
- salt og peber
- olivenolie
- 300 g friske lasagneplader
- 1 dl panko rasp (kan undlades)
Fremgangsmåde
- Skræl og hak hvidløg og løg fint.
- Steg løg og hvidløg på en stor pande i lidt olivenolie, til de er bløde.
- Skyl imens svampe og skær dem i tynde skiver.
- Kom svampe og balsamico på panden og steg det, til svampene bliver bløde. Tilsæt lidt salt og peber.
- Skyl spinaten og kom det på panden. Lad det falde sammen. Hvis der ikke er nok plads på panden, kan du dampe spinaten i en gryde under låg ved siden af og herefter komme dem op til svampene.
- Lav din bechamelsauce ved at smelte smør i en gryde. Pisk så melet i og pisk/rør et par minutter, så melsmagen ristes væk.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen. Pisk til det tykner og kom så lidt mere mælk i. Måske 1-2 dl pr gang. Fortsæt til du har brugt al mælken.
- Rør fintrevet citronskal, halvdelen af osten og halvdelen af den finthakkede estragon. Smag til med salt og peber.
- Smør et ildfast fad med smør eller olie. Behøves ikke men så synes jeg, at den er lidt nemmere at vaske ren efter.
- Læg lasagnen i lag: først lidt bechamel og svampefyld og derefter frisk lasagneplader i lag. Så halvdelen af det resterende svampefyld, ⅓ af den resterende bechamel. Gentag dette en gang mere: friske lasagneplader, det sidste svampefyld og ½ af den resterende bechamel.
- Kom det sidste lag lasagneplader på (tre lag i alt) og smør det sidste bechamel udover, så det dækker pladerne. Du kan evt. røre ½ dl vand i, så der er nok til at dække. Drys med den sidste ost og finthakkede estragon samt pankorasp.
- Bag din lasagne ved 180 grader varmluft i cirka 25 minutter.