Spinat galette med soltørrede tomater, pesto og gedeost. Hvis du endnu ikke har krydset veje med en galette før, så er det kun på tide. Galetten er en fransk og lidt mere rustik tærte, hvor du folder kanterne op omkring i stedet for at bruge en tærteform. Det er en del nemmere, kræver mindre opvask og er lige så god og lækker som en tærte.
Pizza møder tærte
Denne spinat galette er lidt en krydsning mellem en pizza og en tærte. Dej som en pizza (i hvert fald min version) og fyldt som en tærte. Du kan også lave den på en tærtedej, men jeg er ret vild med den lidt mere fedtfattige og sprøde version som her. Jeg har lavet dem med min søde veninde Maria. Jeg har også tidligere lavet grov galette med porrer, bacon og ost eller en tomatgalette med timian og vesterhavsost.
Spinat galette med ost
Denne version af den franske galette er som sagt lavet på en grov pizzadej på ølandshvede. Og så er den fyldt med masser af spinat, soltørrede tomater, pesto og en af mine yndlings: gedeost. Pestoen og de soltørrede tomater giver en god umami-smag, så du ikke føler, at du mangler kød. Hvis du ikke er til gedeost, kan du sagtens bruge feta, mozzarella eller lignende i stedet. Nååh ja, og så kan den, fuldstændig ligesom tærte, også fyldes med alt, hvad du har i køleskabet. Du kan sagtens bruge denne som en basisopskrift. Ps. de er fryservenlige, så lav endelig en stor portion!
Spinat galette med soltørrede tomater, pesto og gedeost
Ingredienser
Galettedej
- 15 g gær
- 1 spsk olie
- 2,5 dl vand (lunkent )
- 1 spsk groft salt
- 200 g ølandshvede
- 200 g hvedemel
Galettefyld
- 2 løg
- 250 g frisk spinat
- 15 soltørrede tomater
- 2 æg
- 2 spsk pesto
- 1 gedeost (i rulle)
- salt og peber
- olivenolie
Køkkenudstyr
- Pande
Fremgangsmåde
Galettedej
- Rør gær ud i vandet, gerne i en røremaskine.
- Rør olie, salt og ølandshvedemel i.
- Ælt hvedemelet i lidt ad gangen og ælt dejen i 5 minutters tid.
- Lad den hæve lunt i 1 time under et klæde.
Galettefyld
- Forbered imens fyldet ved at skrælle løg og skære dem ud i fine strimler.
- Steg dem på en pande med 1 spsk olivenolie og et pænt drys salt, til de er bløde.
- Skyl spinat og kom det på panden. Lad det falde sammen.
- Hak soltørrede tomater og kom det på panden også.
- Pisk æg, pesto og lidt salt og peber sammen.
- Skær gedeost-rullen i tynde skiver.
- Del din dej i 6 stykker og rul dem ud til tynde cirkler (så runde som muligt – ca et par mm tykke) på et meldrysset bord.
- Kom et par spsk fyld i miden af hver, top med et par skiver gedeost og fold kanterne ind over, så du stadig kan se lidt af fyldet i midten.
- Flyt dem over på en bageplade med bagepapir og fordel æggemassen med en ske ned i galetterne.
- Bag dem ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter.