For mig er der noget nostalgisk ved sådan en rigtig god, gammeldags kringle med snasket remonce og det hele. Det minder mig sådan om min mormor og mange af de gange, jeg har besøgt hende og min morfar. Her bager hun den nemlig næsten altid (bortset fra om sommeren når den står på rødgrød med fløde eller om efteråret, når hun laver gammeldags æblekage selvfølgelig). Hun er virkelig den person, jeg kan takke for min kringle-kærlighed, og opskriften er derfor inspireret af hende i dag.
Opskrift på gammeldags kringle
Det er virkelig svært at gå galt i byen med en kringle som denne. En lækker gærdej med kardemomme fyldt med en seriøst snasket remonce med masser af marcipan, groftrevne æbler og rosiner. Og så er den selvfølgelig toppet med grofthakkede mandler, som bliver dejligt sprøde inden i ovnen. Hvis du spørger min mormor, havde hun nok ikke kommet æble i, men jeg synes, at det giver en god fugtighed til remoncen. Den er aller bedst på dagen, men den er stadig næsten lige så god dagen efter.
Mormors opskrift på kringle
Åh jeg har fået kringle hos min mormor mange gange, og den bliver kun bedre og bedre. Hun har heldigvis givet mig lov til at dele opskriften. Selvom jeg har twistet lidt med æbler, så er jeg sikker på, at hun stadig synes, at det er helt okay. Den smager simpelthen så dejligt og præcis som en mormors opskrift. Så leder du efter en opskrift, der måske minder dig om din, så tror jeg trygt, at du kan prøve denne af. Er du til mormoropskrifter, bør du også prøve min appelsinmarmelade.
Kringle med marcipanremonce, æbler og rosiner
Ingredienser
Dej
- 1½ dl mælk
- 20 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 nip salt
- 1 æg
- 350 g hvedemel
- 80 g smør (blødt )
Fyld
- 100 g smør (blødt )
- 100 g marcipan
- 1 æble
- 80 g sukker
- 1 dl rosiner
- pynt: æg og grofthakkede mandler
Fremgangsmåde
- Rør gær ud i mælken og tilsæt derefter sukker, salt, æg og kardemomme.
- Rør det meste af hvedemelet i (gem ca. 50 g) og ælt så smørret i dejen i små klatter og fortsæt med at ælte, til dejen samler sig. Tilsæt også her det sidste mel.
- Dejen skal æltes et par minutter og ende med at være blød og smidig.
- Lad dejen hæve lunt i en skål dækket med et viskestykke i 1,5 time.
- Lav imens remonce: riv æblet groft og pres noget af væsken ud med dine hænder.
- Riv marcipan groft og rør det sammen med det groftrevne æble, smør og sukker. Vend rosiner i.
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. ½ cm tykkelse på et meldrysset bord.
- Fordel remoncen langs midten, så der stadig er nok dej på begge sider til at dække fyldet.
- Fold siderne, en ad gangen, ind over fyldet og tryk enderne godt sammen og fold dem ind under dejen.
- Læg kringlen på en bageplade med bagepapir, pensl med et pisket æg og drys med grofthakkede mandler.
- Lad kringlen efterhæve i 20 minutter.
- Bag kringlen ved 180 grader (varmluft) i cirka 25 minutter. Den skal være gylden udenpå og gennembagt inden i.