Jeg ved godt, at der efterhånden er en del bolle-opskrifter på bloggen. Men jeg har fuldstændig glemt at dele denne. Sprøde boller med birkes. Man kan vel godt kalde det min ‘go-to’ opskrift, når det kommer til nemme morgenboller. De skal lige hurtigt røres sammen aftenen før og næste morgen klattes ud på en bageplade, drysses med masser af birkes og bages i ovnen. Jeg sidder faktisk nede i Paris lige nu sammen med min søde mor, hvor vi traver byen tynd, spiser en masse lækker mad og kigger på pæne bygninger. Det betyder dog ikke, at jeg vil snyde jer for en lille opskrift til weekenden – for du skal da have koldhævede morgenboller i morgen tidlig ikke?
Opskrift på boller med birkes
Disse boller er nemlig perfekte om morgenen. De er sprøde udenpå, bløde indeni og drysset med fine blå birkes på toppen. Vi kender jo alle en god birkes bolle eller rundstykke, og de her er altså lige så gode. Allerbedst lune med tandsmør eller ost og marmelade og så selvfølgelig en STOR kop the. Bollerne er dog stadig gode flere dage efter og kan også sagtens fryses ned og tages op til madpakker eller når ‘friskbagt bolle-sulten’ melder sig.
Er du vild med disse koldhævede boller med birkes, så skal du også prøve mine vafler med citron og birkes eller nemme koldhævede boller uden birkes.
Rundstykker med birkes
Hvad er egentligt definitionen på et rundstykke? Sprøde, luftige boller på hvedemel med masser af birkes. Nuvist, disse boller er ikke lavet for at være rundstykker, men jeg kan da se nu, at de ikke er langt fra. Måske lidt flere birkes på, og så er den der. Og så er de endda virkelig nemme og kan jo forberedes aftenen før. Det er perfekt til weekend, brunch og gæster.
Hvis du vil have disse boller med birkes endnu mere luftige (altså mere som ægte rundstykker), eller hvis du bare gerne vil lave dem samme dag, så bliver du nok nødt til at undlade koldhævningen og i stedet bruge 40 g gær, lade dejen hæve til dobbelt størrelse, forme dem til boller, lade dem efterhæve en smule og så bage dem.
Boller med birkes
Ingredienser
- 5 dl vand (koldt )
- 6 g gær
- 7 g salt
- 1 spsk honning
- 150 g grahamsmel (eller andet fuldkornsmel)
- 450 g hvedemel
- birkes
Fremgangsmåde
- Rør gær og honning ud i vandet og tilsæt salt.
- Ælt grahamsmel og hvedemel i dejen lidt ad gangen (gerne på røremaskine). Ælt i 5-10 minutter.
- Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og kom den i køleskabet natten over.
- Klat 12 boller ud på en bageplade med bagepapir og drys med blå birkes.
- Lad dem efterhæve i 30 minutter, imens ovnen bliver varm (220 grader).
- Bag bollerne i cirka 15 minutter i ovnen.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!