I dag får I et lidt andet indlæg end det, jeg plejer at udgive. Nemlig 3 opskrifter i én som inspiration til vegetarisk aftensmad. En burger med spinat-ostebøf og tartarsauce. Et fad med rødbedehummus og falafler. En gyros-wrap med grillede stykker og tzatziki. Indlægget har jeg lavet i samarbejde med Hälsans Kök, der laver vegetariske produkter og sætter fokus på, at vegetarisk mad ikke behøver være uappetitlig og kedeligt. Derfor deler jeg netop i dag disse tre opskrifter, der sætter fokus på samme: inspirere til, at vegetarisk aftensmad kan være lige så lækkert, farverigt, mættende og spændende som opskrifter med kød. Uden at du savner det. Og at du sagtens kan tage en traditionel ret som eksempelvis burger og gøre den vegetarisk uden at gå på kompromis med ovenstående.
Vegetarisk aftensmad
Hälsans Kök har som ambition at revolutionere den vegetariske kategori og få flere til at spise vegetarisk aftensmad. Og her er jeg helt enig. Vegetarisk aftensmad og vegetarmad generelt kan enormt meget, og jeg spiser selv stort set vegetarisk – måske 80/90 % vegetarisk. Fordi jeg har lyst, og fordi jeg mener, at vi skal passe på vores klima. Jeg har ikke tidligere lagt mærke til deres produkter i supermarkederne men efter at være blevet bekendt med dem, dukker de op alle vegne. Produkterne findes i fire kategorier: hverdagsfavoritter, grøntsagsgodt, ingredienser og falafler. Produkterne, som jeg har lavet vegetarisk aftensmad med, kan du se nedenunder. Klassiske falafler, grillede stykker samt spinat og osteburger (bøffer). De kan alle købes i Føtex, Irma, Bilka, SuperBrugsen, DagligBrugsen, Meny og Kvickly.
Find meget mere vegetarisk aftensmad og inspiration lige her.
Første opskrift på vegetarisk aftensmad er med de klassiske falafler, der har kikærter som basis og dermed er en god proteinkilde. Jeg har bagt dem sprøde i ovnen og derefter lagt dem oven på et fad med rødbedehummus (endnu mere protein) og toppet med feta, frisk mynte og græskarkerner. Dette fad med rødbedehummus er super til tapas, buffeter eller til nem mad til gæster. Du kan nemlig nemt bare servere godt brød og evt en frisk salat til, og så har du et lækkert måltid til en vegetarisk aftensmad. Jeg havde inviteret to venner over til hygge og dyppe-mad.
Tip: Du kan sagtens lave din hummus et par dage i forvejen. Så skal du bare varme falafler og toppe med resten inden servering. Det gør din vegetarisk aftensmad endnu nemmere.
Rødbedehummus med falafler, feta og mynte
Ingredienser
Rødbedehummus
- 1 dåse kikærter (drænet)
- 250 g rødbede
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk tahin
- 1/2 citron (saften)
- 1 tsk spidskommen
- 3 spsk olivenolie
- salt og peber
Topping
- 1 pakke Hälsans Kök falafler
- feta
- frisk mynte
- græskarkerner
Noter
Køkkenudstyr
- Blender
Fremgangsmåde
Rødbedehummus
- Skrub rødbederne godt og kog dem hele i en gryde med vand, til de er møre hele vejen igennem.
- Skyl dem med koldt vand og pil skralden af.
- Blend kikærter med rødbeder og resten af ingredienserne til hummus og smag til med citron, salt og peber.
Samling
- Lige inden du skal servere din hummus, skal du varme falaflerne i ovnen efter anvisningen på pakken. De skal være sprøde.
- Fordel hummus på et fad og top med falaflerne.
- Pynt med feta, græskarkerner og frisk mynte og dryp med lidt ekstra olivenolie.
_____________________________________________________
Anden opskrift på vegetarisk aftensmad er altså noget af en burger. Der kan den traditionelle med hakkebøf og ketchup altså godt gå hjem, hvis du spørger mig. Hjemmebagte burgerboller (som også kan købes for en nemmere variant), sprøde og saftige grøntsagsbøffer lavet på spinat og ost, lidt ekstra grønt og så en hjemmerørt tartarsauce. Især sidstnævnte giver et syrligt og cremet twist, der gør din burger greasy-lækker. Og så er den virkelig nem at lave. Jeg har brugt surdejsboller men ville nok gå med en lidt blødere variant a la briocheboller næste gang, da de var lidt svære at spise pga. den sprøde bolle.
For at det ikke skal være løgn, leder både duften og smagen af denne burger mig faktisk hen imod McDonalds crispy chicken burger. Og det er altså mange år siden, at jeg har smagt den. Denne burger smager bare virkelig godt! Og det er bestemt ikke sidste gang, at jeg laver den. Det kan godt anbefales at invitere gæster på sådan en omgang.
Vegetarburger med spinat-ostebøffer og hjemmerørt tartarsauce
Ingredienser
Tartarsauce
- 1 dl mayonnaise
- 1 dl cremefraiche
- 2 spsk kapers (finthakket)
- 2 spsk cornichoner (finthakket)
- 2 spsk persille (finthakket )
- 2 tsk dijonsennep
- 1/2 citron (safte )
- salt og peber
Samling
- 4 burgerboller – købte eller hjemmelavede
- 4 spinat og osteburger (bøffer fra Hälsons Kök)
- 3 blommetomater
- salat
- 2 avocado
Fremgangsmåde
Tartarsauce
- Rør alle ingredienserne sammen og smag til med ekstra sennep, citronsaft, salt og peber.
Samling
- Varm spinat og ostebøfferne efter anvisningen på pakken, så de bliver lidt sprøde.
- Varm også bollerne med de sidste par minutter, så de bliver lune.
- Skær grønt i mindre stykker og saml så din burger med tartarsauce, sprøde spinat-ostebøffer og grønt.
_____________________________________________________
Disse wrap-lignende gyros er tredje opskrift på vegetarisk aftensmad og minder formentligt om noget, du har fået før. Lidt a la en græsk version af kebab med en hurtig tomatsalsa og godt med tzatziki. Men de er lavet med grillede stykker fra Hälsans Kök – et vegetarisk alternativ til kylling. Og med masser af persille og smag. Fladbrødene kan laves på ingen tid og hurtigt tilberedes på panden. Jeg inviterede en veninde over og efter at have taget billeder, rullede vi dem sammen og tog dem med ned til vandet til frokost. Hvis du også vil tage dem med på picnic, kan jeg anbefale at lave pandebrødene tynde som jeg og dermed større, så de kan rulles sammen som en wrap.
Tip: Har du ikke tid til at lave fladbrød? Så køb nogle gode wraps, naan brød eller lignende i stedet.
Gyros-wrap af fladbrød med grillede stykker, tomatsalsa og tzatziki
Ingredienser
Pandebrød
- 300 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1,5 dl vand (cirka)
Tzatziki
- 3 dl græsk yoghurt
- 1 agurk
- 1 fed hvidløg
Tomatsalsa
- 250 g cherrytomater
- 1 bundt frisk persille
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk æbleeddike
- salt og peber
Derudover
- 2 pakker grillede stykker fra Hälsans Kök
Køkkenudstyr
- Rivejern
- Pande
Fremgangsmåde
Pandebrød
- Bland hvedemel, bagepulver, 3 spsk olivenolie og 1 tsk salt i en skål.
- Tilsæt vandet lidt ad gangen (måske du ikke skal bruge det hele) og ælt i et par minutter til en ensartet, glat dej.
- Del i 6 stykker og rul hvert stykke tyndt ud til et fladbrød på 1-2 mm tykkelse.
- Pensl hvert fladbrød med lidt olie på begge sider og steg dem på en pande én ad gangen.
- Når fladbrødet er gyldent, vender du det om og steger det på den anden side også.
- Fortsæt til alle brød er færdige og opbevar i et viskestykke, så de forbliver lune.
Tzatziki
- Riv agurk groft på et rivejern og pres al overskydende væske væk.
- Rør reven agurk sammen med græsk yoghurt, et presset fed hvidløg, salt og peber.
Tomatsalsa
- Skær tomater i kvarte og vend med salt, peber, finthakket persille, olivenolie og æbleeddike.
Samling
- Steg de grillede stykker et par minutter på en pande i en smule olie, til de er varmet igennem.
- Server fladbrød med grillede stykker, tzatziki, tomatsalsa og frisk persille til toppen.
Jeg håber, at jeg har kunne givet dig inspiration til vegetarisk aftensmad. Prøv det af og lad mig høre, hvad du synes ♡