Grydebrød med valnødder og tranebær

Grydebrød med valnødder og tranebær

Opskrift på grydebrød med valnødder og tranebær. Hvis jeg kun måtte spise én ting resten af livet, så ville det altså være brød med smør og ost. Åh jeg elsker det! Er du nogensinde stødt på opskriften på verdens bedste og nemmeste brød? Det er en ting, og det er en rigtig opskrift. Det er faktisk et grydebrød, og det er enormt nemt at lave og så så så lækkert. Her i nye klæder – et grydebrød med valnødder og tranebær.

Opskrift på grydebrød med valnødder og tranebær

Helt generelt så elsker jeg bare brød. Og grydebrød er og bliver en favorit herhjemme. Både fordi det er så nemt at lave, men også fordi det smager mindst lige så godt, som det du køber hos bageren. Det er nemlig sprødt udenpå og saftigt indeni. Det kræver selvfølgelig, at du har en støbejernsgryde, men jeg lover, at du nok skal få den brugt. Jeg bruger den både til brød og til simreretter. Jeg har her lavet en version af grydebrød med valnødder og tranebær, som jeg knuselsker, men du kan bruge hvilken som helst nødder og tørrede frugter, som du bedst kan lide.

Er du vild med dette brød, så bør du også prøve min opskrifter på koldhævede boller med valnødder og tranebær, naanbrød med hvidløg, kanelbrød med glasur eller bananbrød med peanutbutter og chokolade.

Grydebrød med valnødder og tranebær
Brød med valnødder og tranebær

Valnøddebrød

Der er en grund ting, at valnøddebrød er en ting. Det er som om, at kombinationen af de ristede, let bitre og knasende nødder i det friskbagte brød er skabt for hinanden. Især med smør eller ost på. Eller endda marmelade og pålægschokolade. Det passer faktisk til det meste. Og med de tørrede tranebær også, der giver et syrligt modspil til. Det er en favorit kombination i mine øjne. I brød med også i müsli, boller og meget andet.

Verdens bedste og nemmeste brød

Har du endnu ikke krydset veje med grydebrød – verdens bedste og nemmeste brød endnu, så er det på tide. Brødet er nemt, fordi du bare skal røre dejen sammen aftenen før, og så skal det stå på køkkenbordet til morgenen efter, hvor det skal bages i en brandvarm gryde. Brødet er super lækkert, fordi der er en høj mængde væske i ift. mel, der gør det saftigt i flere dage. Derudover er der kun en minimal mængde gær i, så det får langsomt lov til at hæve på køkkenbordet natten over, og det giver en skøn smag til dit grydebrød med valnødder og tranebær.

Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med! 

Grydebrød med valnødder og tranebær

Grydebrød med valnødder og tranebær

Et super nemt og lækkert brød, der bare skal røres sammen aftenen før, stå på køkkenbordet natten over og bages i en gryde næste morgen. Fyldt med valnødder og tranebær, sprødt udenpå og saftigt indeni.
5 fra 2 stemmer
Antal: 1 brød
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse42 minutter
Hævetid12 timer

Ingredienser

  • 5 dl vand (koldt)
  • gær (på størrelse med et stort blåbær)
  • 1 spsk honning
  • 1 tsk fint salt (med top)
  • dl mel (gerne manitoba eller tipo 00 – alm. hvedemel kan også bruges)
  • 2 dl valnødder
  • dl tørrede tranebær

Køkkenudstyr

  • Støbejernsgryde

Fremgangsmåde

Aftenen før

  • Rør gær ud i vandet – helst i en skål eller kondibøtte, der kan lukkes med låg, og hvor der er plads til, at dejen kan hæve en del op.
  • Rør honning og salt i og herefter tranebær og hakkede valnødder.
  • Rør melet i. Det skal ikke æltes men bare netop være en ensartet dej. Sæt låg på og lad dejen stå ved køkkenbordet natten over.

Morgenen efter

  • Sæt en støbejernsgryde (eller lignende gryde med låg, der kan gå i ovn) og tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad den stå derinde og blive varm i 30 minutter.
  • Tag den brandvarme gryde ud af ovnen, drys lidt mel i bunden og hæld dejen i.
  • Sæt låget tilbage på gryden, gryden tilbage i ovnen og bag det i 30 minutter.
  • Tag låget af gryden og bag brødet yderligere 12-14 minutter, til det er godt bagt på toppen.
  • Vip brødet ud af gryden og lad det køle på en rist. Gerne minimum 30-60 minutter, så det ikke er varmt og dermed klægt i midten, når du skærer det.

Grydebrød uden surdej – med gær

Ofte når jeg har bagt surdejsbrød, har jeg bagt det i en gryde. Og det kan du helt sikkert finde masser af opskrifter på derude. Det smager også skønt. Men det er nu også virkelig rart at vide, at man nemt kan lave et lignende brød, der endda smager lige så godt i min mening. Et grydebrød med en smule gær. Faktisk bare gær på størrelse med et blåbær. Det bliver blandt andet ekstra lækkert, fordi det får lov til at langtidshæve, så det får en smule syrlighed alligevel.

Det kan i hvert fald anbefales, og får du ikke spist det indenfor de første to dage, kan du herefter riste det sprødt og lækkert igen. Det gør jeg, og jeg skal hilse og sige, at sådan et grydebrød med valnødder og tranebær fungerer lige så godt ristet på tredjedagen. Du vil endda kunne bruge det som brød til en sandwich med fx ost eller pølse. Det kunne jeg sagtens finde på.

Del med nogen du holder af
5 from 2 votes (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments