Et super nemt og lækkert brød, der bare skal røres sammen aftenen før, stå på køkkenbordet natten over og bages i en gryde næste morgen. Fyldt med valnødder og tranebær, sprødt udenpå og saftigt indeni.
5 fra 2 stemmer
Servings: 1brød
Forberedelse5 minuttermin
Tilberedelse42 minuttermin
Hævetid12 timert
Ingredients
5dlvand(koldt)
gær(på størrelse med et stort blåbær)
1spskhonning
1tskfint salt(med top)
9½dlmel(gerne manitoba eller tipo 00 - alm. hvedemel kan også bruges)
2dlvalnødder
1½dltørrede tranebær
Køkkenudstyr
Støbejernsgryde
Fremgangsmåde
Aftenen før
Rør gær ud i vandet - helst i en skål eller kondibøtte, der kan lukkes med låg, og hvor der er plads til, at dejen kan hæve en del op.
Rør honning og salt i og herefter tranebær og hakkede valnødder.
Rør melet i. Det skal ikke æltes men bare netop være en ensartet dej. Sæt låg på og lad dejen stå ved køkkenbordet natten over.
Morgenen efter
Sæt en støbejernsgryde (eller lignende gryde med låg, der kan gå i ovn) og tænd ovnen på 225 grader varmluft. Lad den stå derinde og blive varm i 30 minutter.
Tag den brandvarme gryde ud af ovnen, drys lidt mel i bunden og hæld dejen i.
Sæt låget tilbage på gryden, gryden tilbage i ovnen og bag det i 30 minutter.
Tag låget af gryden og bag brødet yderligere 12-14 minutter, til det er godt bagt på toppen.
Vip brødet ud af gryden og lad det køle på en rist. Gerne minimum 30-60 minutter, så det ikke er varmt og dermed klægt i midten, når du skærer det.