Okay venner. Nu er det nachos tid! Nærmere betegnet grønne nachos med ost, guacamole, cremefraiche, tomatsauce – alt det gode. Hvorfor er det lige, at nachos tager en tilbage til barndommen og næsten føles helt forbudt at lave? Jovist det er da ikke det sundeste, man kan spise, men nøj hvor smager det bare godt. Jeg får i hvert fald ledt tankerne tilbage til dengang, jeg var stor nok til selv at tage på cafe med veninderne. Dér bestilte jeg nemlig altid nachos. Var du også sådan?
Opskrift på grønne nachos med ost
Min opskrift på nachos med ost er taget til et lidt højere niveau, end dem jeg kan huske fra caféen dengang. Og det er måske ikke helt dumt. Intet ondt ord om klassikeren fra caféen, men det kan altså laves endnu bedre selv. Så det var mit formål i dag, og jeg håber, at du er frisk på noget nyt.
Jeg har brugt grønne tortillachips med spinat, og jeg tror på ingen måde, at det betyder, at det er sundere. Men det giver en super flot farve og visuel kant til dine nachos. Kan du ikke få spinat tortillachips, køber du bare de klassiske.
Er du vild med nachos, så skal du også prøve mine opskrifter på sød kartoffel nachos fritter, quesadillas med chorizo og ost eller måske tacos med bønner, tomatsauce og guacamole.
Nemme nachos med ost, guacamole, cremefraiche og tomatsauce
For mig er nachos = sprøde tortillachips bagt i ovnen med masser af ost, som man kan dyppe i guacamole, cremefraiche og tomatsalsa. Og det er sådan set også det, vi har på menuen i dag. Måske i en luksus udgave. Jeg køber en modnet cheddar og river den selv – det kan virkelig anbefales for mere smag. Derudover køber jeg en god tomatsauce (eller laver den selv på overskudsdage) og koger lidt ind. Der ryger et par spsk’er af den ovenpå, inden det bages og gratineres i ovnen. Så trænger saucen nemlig lidt ind i det og gør det mere snasket.
Ovenpå er der toppet med klatter af fed cremefraiche og en hurtig guacamole af avocado, lime, salt og peber. Det hele drysses med frisk basilikum, der virker gør noget rigtig fint for smagen. Og så er der selvfølgelig ekstra dyppe i form af indkogt tomatsauce, guaca og ‘fraiche ved siden af.
Inspiration til nachos fyld og tilbehør
Der er mange måde at sammensætte nachos med ost. Jeg har her samlet et par ideer til, hvordan du også kan bygge dine nachos:
- Tilføj protein: Vi kender den gode gamle klassiker med kylling, og du kan nemt lægge strimler af stegt kylling eller pulled chicken imellem lagene af chips og ost, inden det bages i ovnen. Det kunne også være sorte bønner for en vegetarisk udgave.
- Mere fyld: Tilføj lidt mere fyld. Det kunne være klassikere som oliven, majs og jalapenos eller noget helt fjerde, du godt kan lide.
- Overrask med tilbehør og dyppelse: Du kan lave din egen tomatsalsa, lav en krydret cremefraiche dip med eksempelvis røget paprika eller brug en romesco i stedet for tomatsauce. Der er mange gode muligheder.
Laver du en af mine opskrifter, må du endelig tagge mig på Instagram med @annabartels eller #annamad. Jeg vil elske at følge med!
Grønne nachos med ost og guacamole
Ingredienser
- 300 g spinat tortillachips (eller klassiske)
- 175 g groftrevet ost (jeg køber en modnet cheddar og river den selv – det smager af mere)
- 500 g tomatsauce (på glas eller hjemmelavet)
- 2 avocadoer
- ½ lime (eller citron)
- 2 dl cremefraiche (gerne 18%)
- 1 håndfuld frisk basilikum
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Start med at koge tomatsaucen ind i 10 minutters tid, til den er tyknet lidt. Det gør du ved at lade det simre i en gryde uden låg.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Riv osten groft hvis du ikke allerede har gjort det.
- Fordel halvdelen af tortillachipsene i et ovnfast fad (evt. foret med bagepapir for nemmere rengøring), halvdelen af osten og derefter den sidste halvdel af chipsene.
- Kom et par spsk af indkogt tomatsauce rundt omkring på toppen (5-6 spsk'er) og drys med resten af osten.
- Bag dine nachos i ovnen i cirka 10 minutter, til osten er let gylden på toppen.
- Imens kan du lave din guacamole, ved at halvere avocado, fjerne stenen og skrabe avocadokødet ud. Mas avocadokødet groft med en gaffel og smag til med lidt limesaft, salt og peber.
- Anret dine grønne nachos med nogle klatter af cremefraiche og guacamole på toppen og drys med basilikumsblade.
- Server resten af cremefraiche, guacamole og tomatsauce ved siden af til dyppelse.
Hvornår skal jeg servere nachos?
Nachos med ost er en perfekt forret eller appetizer/snack til gæster, der venter på, at hovedretten laves færdig. De kan nemt serveres til en god drink som eksempelvis margarita (en af mine favoritter), og det er sådan en god ret, hvor alle kan gå og hapse og få stillet toppen af sulten.
I en hurtig håndvending som nem mad eller til en aften, hvor man bare gerne vil forkæles, så er nachos med ost og andet godt altså også genialt som aftensmad. Eller måske til de slemme tømmermænd, hvor man bare gerne vil have noget greasy, saltet og sprødt mad.