Man går aldrig galt i byen med en portion hjemmelavet granola, og jeg prøver altid at have et glas stående i skabet til min yogurt – enten som morgenmad eller som eftermiddagssnack. Der findes allerede en del granolaopskrifter på bloggen, men jeg synes, at denne granola med chokolade og tahin fortjener en plads, for den smager bare virkelig godt. Det bitre fra den mørke chokolade og det sesamnøddeagtige fra tahinen er helt vildt godt sammen. Den er perfekt sød og salt på samme tid og ultrasprød.
Opskrift på granola med chokolade og tahin
Når jeg tømmer mit glas med granola, prøver jeg altid at lave et nyt glas, så jeg ikke løber tør. Det kan virkelig redde den lille sult eller den hurtige morgenmad. Denne granola med chokolade og tahin er ikke propfyldt med chokolade, men der er en smule mørk chokolade, som passer så godt til den nøddeagtige og let saltede og søde fra den tahinsirup, man laver og vender de tørrede ingredienser i. Den er god på alt fra yoghurt, med mælk, som knas ovenpå grød eller overnight oats og sågar at snacke på, fordi det er nemt lige at hapse en klump granola.
Er du vild med granola, så kan du også prøve min opskrift på granola sødet med bananer. Det er den granolaopskrift, jeg har lavet allerflest gange.
Chunky granola med nødder og sesam
Det er en ret chunky og virkelig sprød granola, så er du vild med det, vil du også være vild med denne opskrift. Det elsker jeg selv. Og er du ikke til de lidt større klumper, så knuser du den bare lidt mere eller hakker den med en kniv, så det bliver en finere granola.
Denne granola med chokolade og tahin består af først og fremmest af havregryn, nødder (her vælger du bare selv), sesamfrø og en smule kanel (den smager ikke af kanel men giver bare en smule varme). Det røres sammen med tahin, sirup og en smule olivenolie og salt, der er smeltet sammen i en gryde. Det bredes ud på en bageplade med bagepapir og bages sprød i ovnen. Når det er koldt, brækker jeg det ud i små klumper og vender hakket mørk chokolade i. Jeg har her også prøvet at vende lidt hakkede ristede og saltede pistacienødder i, og det smager også virkelig dejligt.
Nem basis granola opskrift – brug hvad du har
Du kan reelt bruge denne opskrift som en slags basis, og så kan du derfra bruge de nødder, kerner, nøddesmør osv, som du allerbedst kan lide, eller som du har i skabene. Det vil sige, at er du mere til peanutbutter end tahin, mere til mandler end valnødder og måske ikke er til sesamfrø men i stedet elsker græskarkerner, så går du bare med det. Det vil helt sikkert også være lækkert. Du kan også sagtens komme mere chokolade i, hvis du vil, og den kan også være lys i stedet for mørk.
Laver du denne opskrift på granola med chokolade og tahin, vil jeg elske, hvis du taggede mig @annabartels på Instagram eller #annamad. Jeg elsker nemlig at følge med!
Granola med chokolade og tahin
Ingredienser
- 80 g tahin
- 100 g sirup (kan også være honning)
- 2 spsk olivenolie
- 1 nip flagesalt
- 175 g havregryn (gerne grovvalsede)
- 100 g nødder (fx hassel- og valnødder)
- 30 g sesamfrø
- ½ tsk stødt kanel (kan undlades)
- 20 g mørk chokolade
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
- Kom tahin, sirup, olivenolie og salt op i en lille gryde og varm det ved middelvarme, til det er ensartet.
- Kom havregryn, nødder (evt. grofthakkede – jeg lader dem være hele), sesamfrø og kanel op i en skål.
- Vend den varme tahinblanding i de tørre ingredienser i skålen – det sætter sig forholdsvist hurtigt, så brug gerne en ske til at røre de to masser sammen.
- Bred det ud på en bageplade med bagepapir og bag det først i 12 minutter.
- Tag din granola ud af ovnen og brug en spatel eller lignende til at vende det rundt. Du kan nærmest bare flippe det i mindre stykker.
- Giv det cirka 10 minutter mere, til det er godt gyldent og sprødt.
- Lad granolaen køle helt af, inden du knækker det i små chunks.
- Hak chokoladen og vend den i den kolde granola.