Hvis du læser med på forskellige blogs, så er dette helt sikkert ikke de første fastelavnsboller med vaniljecreme, du ser. Ikke desto mindre kan jeg ikke lade være med at lave og dele fastelavnsboller med jer i år. De her er nemlig de bedste, jeg har smagt indtil videre. Jeg kan huske, at jeg sidste år på denne tid var ude at rejse og drømte om fastelavnsboller med vaniljecreme, så i år har jeg taget revanche, startet i god tid (så kan man jo nå at spise endnu flere inden fastelavn) og lavet hjemmelavet vaniljecreme. For første gang – hvad giver du mig?
Fastelavnsboller med vaniljecreme
Fastelavnsbollerne er lavet til housewarming i sidste weekend, og jeg ville enormt gerne give dem et twist, så det ikke “bare” var endnu en omgang fastelavnsboller med creme. Men det smager nu altså bare så godt, så jeg tilføjede faktisk bare et friskt twist af citronskal, der går godt til den søde bolle, og så har jeg ellers bare lavet dem ret traditionelle og klassiske. En blød bolledej krydret med en smule kardemomme og fyldt med en silkeblød creme med masser af fine vaniljekorn og fintrevet citronskal. Og så tyk glasur på toppen selvfølgelig – min yndlings er kakaoversionen, men en syrlig citronglasur er også godt.
Gammeldags fastelavnsboller
Gammeldags er helt klassisk en gærdej som bolle fyldt med vaniljecreme og nogle gange også remonce. Er du til fastelavnsboller med vaniljecreme og remonce skal du prøve opskriften på gammeldags fastelavsboller, som er fyldt med begge dele. Denne version er dog også gammeldags – den er bare kun med vaniljecreme, som smager så skønt. Og så er hjemmelavet vaniljecreme super nemt at lave, så det vil jeg klart anbefale dig. Det smager så meget bedre. Jeg tror, at jeg må i køkkenet igen i denne weekend for at bage endnu en portion.
Fastelavnsboller med vaniljecreme og citron
Ingredienser
Dej
- 35 g gær
- 100 g smør
- 2 dl mælk
- 3 spsk sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 nip salt
- 1 æg
- 450 g hvedemel
Vaniljecreme
- 4 æggeblommer
- 2 spsk sukker
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 1 vaniljestang
- 1 citron (øko)
Noter
Køkkenudstyr
- Gryde
Fremgangsmåde
Dej
- Smelt smør i en gryde.
- Hæld mælk i og opløs gæren heri, når mælk og smør er lillefingervarmt.
- Kom det op i en skål og rør kardemomme, sukker, salt og æg i og til sidst melet lidt ad gangen.
- Ælt dejen igennem et par minutter, til den er smidig og fin. Tilsæt evt et par spsk mel mere, hvis dejen er for klistret.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en time.
Vaniljecreme
- Lav imens vaniljecremen ved at komme alle ingredienser på nær citronskal i en gryde.
- Varm det op ved middelvarme og konstant omrøring med piskeris, indtil cremen bliver lækker cremet og tykner – vær opmærksom på, at cremen sætter sig en smule mere, når den bliver kold.
- Tilsæt fintrevet citronskal og lad den køle helt af i køleskabet. Rør en gang imellem.
Samling
- Rul dejen ud til et par mm tykkelse og skær den i små firkanter.
- Kom cirka 1 spsk creme i midten af hver firkant.
- Fold kanterne ind over midten og tryk dem godt sammen. Sørg for at lukke hullerne godt, så fyldet ikke løber ud i ovnen.
- Lad bollerne efterhæve i 20 minutter under et viskestykke.
- Bag fastelavnsbollerne i 10-12 minutter ved 180 grader varmluft.
- Lad bollerne køle helt af og top så med kakao- eller hvid citronglasur og evt. andre toppings.